25 Ноември, 2022 17:41 2 966 21

Смут в Елисейския дворец! Франция разследва президента Макрон

  • франция-
  • еманюел макрон-
  • елисейски дворец

Прокуратурата проверява условията, при които са сключени някои големи договори между McKinsey и държавата след избирането на Еманюел Макрон

Смут в Елисейския дворец! Франция разследва президента Макрон - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Във Франция започна разследване по подозрения за незаконно финансиране на предизборни кампании през 2017 г. и 2022 г., съобщава "Асошиейтед прес".

Разследването е насочено към изборите, спечелени от настоящия президент Еманюел Макрон.

По-рано в. "Паризиен" съобщи за предполагаемо разследване относно кампанията на Макрон през 2017 г. и връзките ѝ с американската консултантска компания McKinsey & Company.

В съобщение на финансовата прокуратура, без да се назовават Макрон или неговата партия, се посочва, че на 20 октомври е започнало съдебно разследване за предполагаеми "непоследователни сметки за кампанията" и "намаляване на счетоводни позиции" във връзка с консултантски компании, работещи по време на предизборни кампании от 2017 г. и 2022 г.

На следващия ден беше открито друго разследване за предполагаемо фаворитизиране във връзка с тези кампании, допълват от прокуратурата.

Финансирането на предизборните кампании във Франция подлежи на строга регулация.

Прокуратурата проверява условията, при които са сключени някои големи договори между McKinsey и държавата след избирането на Макрон.

Официален представител на френското президентство заяви, че Елисейският дворец "е бил уведомен за съобщението от финансовата прокуратура относно започването на две съдебни разследвания. От съдебната система зависи да води разследвания при пълна независимост".

През март тази година френската финансова прокуратура започна друго разследване по подозрение за данъчни измами от McKinsey. Тогава компанията увери, че "спазва френските данъчни правила, които се прилагат за нея".

Това разследване беше започнато две седмици след доклад на френския Сенат, в който се твърди, че компанията McKinsey не е плащала корпоративни данъци върху печалбата в страната поне от 2011 г. Докладът също така поставя под въпрос използването на частни консултанти от правителството.

Тогава Макрон заяви, че е "шокиран" от подозренията за укриване на данъци от страна на консултантски фирми.

Т.нар. "афера McKinsey" предизвика критики от съперниците на Макрон преди президентските избори във Франция през април, които той в крайна сметка спечели.

По повод настоящото разследване Макрон заяви, че то трябва да продължи и прокурорите ще свършат работата си.

"Трябва да има прозрачност", категоричен бе френският президент, цитиран от "Ройтерс".

Макрон уточни, че сметките му за президентската кампания вече са проверени. По негови думи че има много политически атаки, свързани с консултантската фирма, но съдебните органи трябва да работят организирано.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма дим без огън

    37 0 Отговор
    Както и няма френски президент незамесен в корупция

    Коментиран от #19

  • 2 сирене

    36 0 Отговор
    Опа, още един "демократ" ще го гризва...
  • 3 Атина Палада

    46 1 Отговор
    На Запад всичко е потънало в кражби, корупция, схеми и още каквото се сетите...

    Коментиран от #4

  • 4 Гоат

    5 31 Отговор

    До коментар #3 от "Атина Палада":

    На иЗток само диктатори които няма кой инда разследва даже…
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Есхач

    25 0 Отговор
    Същата работа както със Саркюзи.
  • 7 Дън Бай

    27 0 Отговор
    Ох, помислих си,че нещо се е случило с бабата.
  • 8 факт

    38 0 Отговор
    Всяко дете знае, че всички европейски лидери са пряко инсталирани на постовете си от САЩ. Да не си мислете, че се малоумни да водят политика, която убива Европа? Не са тъпи, зависими са - отгледани, образовани, нахранени, обогатени, потънали в корупционни схеми и с промити мозъци от добрия дадо Сорос, който много обича такива момченца като Макрон и момиченца като Урсула. От десетилетия Европа е придатък на сатанинските щати, които след политици от рода на дьо Гол, който изкара Франция от НАТО, си научиха урока и направиха всичко възможно появата на държавници тук да не се случи никога повече. Русия иска да сложи край на това и е напълно наясно срещу какво се изправя. Подкрепата за нейната свещена битка ще дойде от европейските народи. Предстоят сериозни турболенции на всички нива, затегнете коланите за по-сигурно.

    Коментиран от #18

  • 9 електрически Москвич

    26 0 Отговор
    Падна му рейтинга на Макарон, масови протести на жълтите жилетки. Това разследване не е случайно, идва в най-подходящият момент. Кабала от хедж фонд мениджъри, ще го жертват, и инсталират нова марионетка демоНкрат.
  • 10 пиер

    21 0 Отговор
    Тоя амблиаж ако го вкарат в затвора,само добре ще му направят
  • 11 Де Пардийо

    22 0 Отговор
    Той затова ли Макарончо толкова често досажда на Путин, урежда си руски паспорт?
  • 12 Анонимен

    6 3 Отговор
    Явно е много важно да намразим макарон че втора статия днес ни пускат за него? Нещо не си е стигнал квотата пред господарите ли или френската прокуратура работи ... хахахахаххаха
  • 13 карамфила

    8 0 Отговор
    Заради Саркози които взема от Кадафи 50$ мил. за изборната си кампания френски командос уби Кадафито.
  • 14 Калпазанин

    10 0 Отговор
    Светът подивя, ще го осъдят колкото осъдиха и саркози, разследва ха се и се водеха дела и за двамата бушовци баща и син в обора клинтън та дори и краля на Испания и някой осъден има ли, няма и да има затова 10 % алчни свръх богати ще водят за носа 90%прости а колко ще умрат от дертове и глад то е само статистика, да споменем и лайен и срещу нея уж беще започнато разследване
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Котка ученият

    6 0 Отговор
    Ако Макрон не беше загубил Африка, нямаше да има проблеми. Дори Путин разбра, че руският елит няма да прости загубата на Украйна.
  • 17 Култура миянко

    4 0 Отговор
    Кво толкова има за анализиране,задокеанските господари са му опънали и затегнали леко каишката,да му напомнят кой ко е и че който плаща ,поръчва музиката.Може би Макрон се е взел на сериозно и го поставят където му е мястото ,по един или друг начин.Неведоми са начините едейски.
  • 18 Аршлох

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "факт":

    Точно написано,и повод за размисъл,но пък матриала мрази да мисли,а пък и така му е по добре.
  • 19 САМО КОМЕНТИРАМ

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Няма дим без огън":

    "Във Франция започна разследване по подозрения за незаконно финансиране на предизборни кампании през 2017 г. и 2022 г., съобщава "Асошиейтед прес".
    Разследването е насочено към изборите, спечелени от настоящия президент Еманюел Макрон."


    Няма как да е незаконно - той е човек на Клаус Шваб. А те са най-"честните" и "почтени" хора на планетата. И наистина мислеха за "доброто" на гражданите, като ги заключваха и насилваха да се бодат с експерименталките. И като ги нулират велико сега.










    ;)
  • 20 Язе

    1 2 Отговор
    А в България е противоконституционно да се разследва президента.
  • 21 Айде

    1 0 Отговор
    Оная пикла Мария Атанасова що не напише сега "Звучен шамар за Макрон"
Новини по държави: