Отидете към основна версия

1 617 8

Шолц се обяви за митническо споразумение със САЩ

  • германия-
  • олаф шолц-
  • сащ-
  • икономика

Канцлерът за пореден път потвърди подкрепата си за глобализацията и посочи, че Германия и Европа са зависими от международното разделение на труда заради високотехнологичната си и износно-ориентирана икономика

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският канцлер Олаф Шолц се обяви за митническо споразумение със САЩ в сферата на промишлеността, съобщи ДПА, като се позова на в. "Зюддойче цайтунг".

По време на голяма икономическа конференция, организирана от изданието, Шолц заяви, че Германия е доволна от прогреса, постигнат по отношение на търговските споразумения на ЕС с Австралия, Нова Зеландия, Индия, Мексико и Чили и се надява победата на Лула да Силва на президентските избори в Бразилия да отвори пътя към подобни споразумения и с блока Меркосур.

"Трябва освен това да погледнем много внимателно отново към идеята за митническо споразумение със САЩ в сферата на промишлеността", заяви германският канцлер. Постигането на такова споразумение е за предпочитане вместо надпреварата по отношение на субсидиите и протекционистките мита, които се задават на хоризонта в резултат на новия Закон за контрол на инфлацията в САЩ, допълни Шолц.

След като САЩ обявиха планове за инвестиции от десетки милиарди долари в промишлени сектори, имащи за цел борбата с промените на климата, като например соларни панели и вятърни турбини, в Европа и в частност в Германия се породиха страхове, че местните компании могат да се преместят в САЩ или поне да открият нови заводи там, посочва ДПА.

Същевременно германското правителство наскоро обяви, че е готово да ратифицира споразумението са свободна търговия между ЕС и Канада, известно като СЕТА, както и да разшири партньорството със САЩ.

Германският канцлер за пореден път потвърди подкрепата си за глобализацията и посочи, че Германия и Европа са зависими от международното разделение на труда заради високотехнологичната си и износно-ориентирана икономика.

По думите му Германия няма причини да се страхува от развитието на един многополюсен свят. "Деглобализацията е опасен път", каза още Шолц.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: