Last news in Fakti

21 Ноември, 2022 17:19 1 972 23

Скъпо! Германия плаща двойно над планираното за новите плаващи терминали за втечнен газ

  • газ-
  • втечнен газ-
  • газпром-
  • германия-
  • северен поток

Федералната република зависи от доставките на ВПГ, транспортиран по море, за да успее да замени руското тръбно синьо гориво, след като то драстично намаля в следствие на последиците от войната в Украйна

Скъпо! Германия плаща двойно над планираното за новите плаващи терминали за втечнен газ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Новите германски плаващи терминали за втечнен природен газ (ВПГ) ще струват на правителството най-малко 3,5 милиарда евро (3,6 милиарда долара) над планирания разход или повече от два пъти от първоначално отделените средства за проекта – около 2,94 милиарда евро. Така необходимите за изграждане на плаващите съоръжения средства достигат общо 6,56 милиарда евро, съобщи германското икономическо министерство, цитирано от ДПА.

Освен това догодина ще бъдат предоставени допълнителни средства за проекта, посочват експертите на министерството, като обясняват, че "това увеличение беше необходимо във втория етап (от изграждането на терминалите – бел. р.) заради динамично развиващата се ситуация".

"Междувременно беше възможно да се определят допълнителни разходи и да се конкретизират първоначално прогнозираните разходи в обширни консултации с множество заинтересовани страни", пише още в изявление на Федералното министерство на икономиката.

Допълнителните разходи бяха "директно използвани за финансиране на проекти, които са от съществено значение за енергийната сигурност на Германия през идните зими".

Германия зависи от доставките на ВПГ, транспортиран по море, за да успее да замени руското тръбно синьо гориво, след като то драстично намаля в следствие на последиците от войната в Украйна. За тази цел страната изгражда няколко нови плаващи инсталации за съхранение и регазификация на ВПГ.

Първоначално в тазгодишния германски бюджет за терминалите бяха предвидени 2,94 милиарда евро. Това включваше и оперативни разходи, и разходи за допълнителни инфраструктурни проекти.

Други 738 милиона евро са отпуснати от държавната инвестиционна банка Ка еф Ве (KfW) за изграждане на стационарен терминал в Брунсбютел - на брега на Северно море.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    44 5 Отговор
    Ще им съдерат кожите на дойчовците
  • 2 Урко

    51 4 Отговор
    Скъпо, но демократично, ае са...

    Коментиран от #3

  • 3 Венци

    46 2 Отговор

    До коментар #2 от "Урко":

    Демократично, ама скъпо.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 уaйтнoйз

    28 2 Отговор
    печатницата нали работи? ще си споделим инфлацията солидарно :)
  • 6 От страни

    31 2 Отговор
    Американците печеняги - от едно раздаване си дават по четири валета и четири деветки - хем ще гушнат парите които напускат Европа, хем ще притиснат конкурентите в ЕС, хем ще навредят на Китай и Русия като унищожат най важния им търговски партрньор.
  • 7 Бау бау

    24 1 Отговор
    На тия немците винаги им е скъпо, щото си мислят че са големата работа... Уви, силата не е само в Мерцедесо и Бошо... Тепърва нещата ще си дойдат на място...
  • 8 МиZZирки сър!

    10 4 Отговор
    Първоначалния план беше за 3 терминала, сега се строят 6 ...
  • 9 Не разбира

    18 5 Отговор
    Да си изберат наш Кирчо. Той ще ги напълни "до горе" с танкери със супер мупер дупер евтин газ. Освен това газта иде, но от къде? В статията не пише или аз съм пропуснал. Защото в момента върви една далавера. Краварите закупуват газ от Индия и Китай и го препродават скъпо и прескъпо на високочелите юропейци дето всичко знаят, от всичко разбират само нещо си вървят против интереса. В статията пише "за да успее да замени руското тръбно синьо гориво". А възможно ли е, това което получават скъпо и прескъпо, да не е "руско тръбно гориво", ами да е пак руско, но нетръбно гориво, минало през поне два прекупвача и просто заради транспортирането да се налага да се втечвява?
  • 10 да ама не

    3 7 Отговор
    тия пари ще се обърнат в Германия. Дадени от данъкоплатците и отиващи пак там.
  • 11 абе все плюем колко тъпи немците

    5 5 Отговор
    па все живеят по-добре от нас "умните" и много по-добре от "безаналоговите" .що така?!
  • 12 Кънчев

    2 12 Отговор

    До коментар #4 от "Хихихи..":

    Какъв автомобил шофирате другарю Копейкин ?

    Коментиран от #15, #16, #18

  • 13 Майтапъъ

    3 10 Отговор
    Тук много ефтини мишлета или комплексирани тъпунгери плюят по немците, но иначе тайничко се надяват да имат западна техника, коли и стандарт ... голям майтап са нашите гризачи.
  • 14 Бен Навлек

    11 2 Отговор
    нищо не е това. Европеецът с радост търпи лишения, за да страда Потин
  • 15 Хихихи..

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "Кънчев":

    Ползвам най-вече автобус "двойка".Пешеходец съм господине,понеже четох някъде че било здравословно и екологично..
  • 16 Про митак

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "Кънчев":

    японски, що, другарю козелка?
  • 17 Нов

    13 4 Отговор
    Сега който се хване на това хоро "втечнен газ" яко ще загази. Тея още нищо не са внесли и им излиза прескъпо. Ами на другите които са във същия хор как ли ще се отрази.

    Коментиран от #20

  • 18 Нов

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Кънчев":

    Кънчеееев. Закъсал си го.
  • 19 .......

    7 3 Отговор
    Източват Германия и искат да я поставят на колене
  • 20 гост

    4 7 Отговор

    До коментар #17 от "Нов":

    В Азия карат САМО на втечнен газ от над 30 години !! Япония и Южна Корея са 100% на втечнен , в Китай е над 90% !!! И за твой ужас руския дял в него е под 10 % !! САЩ , Австралия и Катар държат по около 30% от вноса !! И то по дългосрочни договори , които азитците нямат абсолютно никакво намерение да нарушават ! А за още по-голям твой ужас същите САЩ , Австралия и Катар , плюс ОАЕ , Саудитска Арабия и 5-6 африкански държави строят НОВИ терминали , които до 2 години ще удвоят износа им , а Раша повече няма да построи нищичко !! Не че и сега е не е нищожен като втечнен газ , а тръбичките са вече евтин скрап !!
  • 21 Оня

    2 7 Отговор
    З милиарда са парите , които Федералната република ПЛАЩАШЕ на сибирските диваци всяка седмица ! А сега Клошария не получава нищо !
  • 22 Оня

    3 4 Отговор
    А ние нали щяхме да сме на студена и без топла вода ? Кво стана копейковци , къпете ли се вече , или така си смърдите натурално ?
  • 23 Вирус

    3 1 Отговор
    Анатолчо ма той е демократичен нищо че е по скъп
Новини по държави: