Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Ноември, 2022 16:54 5 042 42

Борис Джонсън: Германия предпочиташе бързо поражение на Украйна

  • борис джонсън-
  • германия-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • ангела меркел-
  • олаф шолц

Бившият премиер обърна специално внимание на трите водещи държави в Европа и едва ли думите му ще бъдат приети положително в европейските столици

Борис Джонсън: Германия предпочиташе бързо поражение на Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият британски премиер Борис Джонсън в интервю за Си Ен Ен заяви, че Франция отричала възможността за руска офанзива в Украйна и обвини германското правителство, че първоначално е предпочитало бързото поражение на Украйна, без да се удължава конфликта.

Джонсън каза пред американската телевизия, че преди началото на руската агресия в Украйна настроенията на западните страни са били много различни. Той обърна специално внимание на трите водещи държави в Европа и едва ли думите му ще бъдат приети положително в европейските столици.

Още новини от Украйна

Джонсън подчерта, че по-късно страните от ЕС са се обединили около Украйна и сега ѝ оказват силна подкрепа, но такова единодушие не е имало преди началото на руските военни действия.

"Беше огромен шок... Можехме да видим как руските батальонни оперативни сили се натрупват, но различните страни имаха много различни позиции", каза Джонсън пред Ричард Куест.

"В един момент германците бяха на мнение, че ако това се случи, ще бъде катастрофа и би било по-добре всичко да приключи бързо и Украйна да загуби", каза Джонсън. Той обясни това отношение "с различни и много разумни икономически причини".

"Не можех да го подкрепя, смятах, че такава оценка е катастрофа. Но разбирам защо са имали такива мисли и чувства", продължи експремиерът. След началото на руската специална операция Германия се опита възможно най-бързо да намали зависимостта си от руските енергийни доставки.

"Не се заблуждавайте, французите отказаха да признават очевидното до последния момент", каза Джонсън.

Френският президент Еманюел Макрон ръководи усилията на Европа да убеди Путин да се откаже от военни действия в Украйна. Той го посети в Кремъл седмици преди руският лидер да нареди на войските да започнат офанзива. През март ръководителят на френското военно разузнаване генерал Ерик Видо беше инструктиран да подаде оставка, отчасти защото "не успя да предвиди" руската офанзива.

Джонсън също разкритикува първоначалния отговор на Италия на заплахата от въоръжен конфликт. Той каза, че правителството на страната, тогава ръководено от Драги, в един момент "просто каза, че не може да запази позицията, в която се намира", поради "огромната" си зависимост от руските въглеводороди.

Много наблюдатели първоначално вярваха, че руската операция ще отнеме седмици или дни, но украинските войски отблъснаха настъплението на Москва към столицата и наскоро започнаха успешни контраатаки на изток и юг, освобождавайки част от превзетите територии.

Джонсън каза, че когато Русия започна своята "специална операция" през февруари, нагласите в Европа бързо са се променили.

"Това се случи. Всички - германци, французи, италианци, (американският президент) Джо Байдън - всички разбраха, че просто няма изход. Защото не можете да преговаряте с този човек (Путин). Това е ключов момент, " каза бившият премиер. Той добави, че оттогава ЕС "върши чудесна работа" в противодействието на Русия.

"След всичките ми притеснения... отдавам почит на действията и делата на ЕС. Той се обедини, санкциите бяха строги", продължи Джонсън.

По време на мандата си като министър-председател Джонсън беше остър критик на руската военна операция и изгради близки отношения с украинския президент Володимир Зеленски. През юли Джонсън беше принуден да подаде оставка, тъй като множество скандали накърниха репутацията му и принудиха десетки министри от кабинета му да напуснат постовете си.

Джонсън каза пред Си Ен Ен, че Зеленски демонстрира "абсолютно изключителни" лидерски качества. "Един много смел човек. Мисля, че без него историята на този конфликт би била напълно различна", каза той.

"Ако Украйна реши да стане член на ЕС, те трябва да се съгласят с това. И мисля, че ще бъде полезно за Украйна, тъй като членството ще помогне за осъществяването на политически и икономически реформи", добави бившият премиер. Тази година Киев подаде молба за членство в Европейския съюз и получи статуът на кандидат-член .

Джонсън беше заменен на Даунинг стрийт от Лиз Тръс, която беше най-кратко управлявалият британски премиер. Нейното катастрофално седемседмично управление потопи "мини-бюджет", който изплаши пазарите и разтревожи международните финансови агенции.

В завоалирана критика на минибюджета, Джонсън каза: "Все едно аз да свиря на пиано. Поотделно, нотите звучат съвсем нормално, но заедно образуват някаква бъркотия, не звучат както трябва".

Тръс беше заменена от Риши Сунак, който беше министър на финансите на Джонсън и по-късно стана негов политически съперник. В събота Сунак посети Киев за първи път като министър-председател.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хитлер

    21 2 Отговор
    Обичам Блицкрига.
  • 2 Мдаааа

    21 36 Отговор
    Прав е лудият пич!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бибитко

    78 18 Отговор
    Щом и този бе премиер на Великобритания, това само говори колко е закъсала островната страна. Ако не бе Русия и през Първата и през Втората световна война Германия щеше да смаже Англия. Но поговорката: "Пази боже сляпо да прогледа!" е много вярна.

    Коментиран от #26

  • 5 Танк

    61 11 Отговор
    Ами застанете открито за войната. Обявете воина на Русия. Ама си много рус, и май не ти стиска

    Коментиран от #9, #27

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 сара

    9 30 Отговор
    По някакъв начин напомня на Тръмп по решителните си действия и смелите разсъждения. Неговите са и верни.
  • 8 Шака Zулу

    53 7 Отговор
    САЩ И НАТО ИСКАТ ДА ВКАРАТ ГЕРМАНИЯ В ДИРЕКТЕН СБЛЪСК С РУСИЯ БЕЗ ДА СЕ НАМЕСВАТ ЗА НАЧАЛО И ЗАТОВА Е БРИТАНСКАТА И ОЛСКАТА ИНТРИГА ОТ ДНЕС.
  • 9 кикоман

    11 36 Отговор

    До коментар #5 от "Танк":

    Няма война, приятел. Това е операция. Той и пут...кин не смее да каже тази дума.
  • 10 Тошо

    49 8 Отговор
    КЛАСИЧЕСКА ИНТРИГА ОТ АНГЛИЯ И САЩ КАТО ПРЕЗ ВСВ.
  • 11 хммм

    13 29 Отговор
    Олаф Шолц и Еманюел Макрон са руски слуги... както Хитлер на времето е бил руски слуга.

    Коментиран от #37

  • 12 НЕРЕЗ

    20 4 Отговор
    грозник

    Коментиран от #16

  • 13 Да, бе

    21 7 Отговор
    Бързото приемане на украйна в ес означава само бързо приемане на ес в Русия, но тоя рошльо какво му пука...
  • 14 Сатана Z

    31 9 Отговор
    БоДжо не бива да бъде приеман на сериозно.Човекот страда от мания за величие сравнявайки се с Чърчил,но именно той е причината Великобритания да е на това дередже —икономически и политически и основен виновник за несправянето с КОВИД пандемията в Кралството.Той е изкопа дълбока яма ,в която зарови своята партия ,която едвам ще докара до следващите избори където със сигурност ще сдаде багажа и резиденцията N10 на Лейбъристите.Именно Джонсън управляваше Кралството чрез лъжа,изнудвания,предателства,пиянски запои и разхищение на държавни средства.
    Един клоун управляваше Великобритания а друг в Украйна всеоще доубива собствения си народ .


    Z

    Коментиран от #39

  • 15 Али и баба

    17 5 Отговор
    Страшно е да се говорида се издава публично такава информация.Как вече някой ще има доверие на британците?Това е толкова недипломатично и непрофесионално.И то само заради ПР.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 стоян георгиев

    8 17 Отговор
    Позора на европейците доведоха Путин да идеята да става хитлер.меркел,Берлускони и отчасти макрон създадоха руското чудовище Тръмп също помогна.сега ще трябва години да лекуваме раните си.

    Коментиран от #22, #28, #31

  • 18 Дрън дрън та пляс

    4 1 Отговор
    За всички щеше да е по добре
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Евроатлантик

    20 5 Отговор
    Жонсън беше тоя дето правеше совалки да накара европейските държави да пращат оръжия в тая касапница, а у тях какво ставаше не се интересуваше. Резултатът е, че сега си имат индиец за премиер...
  • 21 Рошко

    17 6 Отговор
    Е щеше да бързо и без болезнено и сега щяха да имат ток и храна, ако вие англоговорящите чакали не повлвкохте и Ес със вашите санкции, сега зарди вашата алчност ще теглим и ние
  • 22 Жоро Стоянов

    14 6 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Днес Групенфюрер Столтенберг е заявил,че Турция имал правото да се защитава срещу Кюрди,Сирийци,Гърци,Българи,Арменци,Извънземни като може да бомбардира всички заедно или по отделно.

    Коментиран от #33

  • 23 Боре белото

    15 5 Отговор
    Ми те германците са си фенове на блицкрига, нищо ново не казва Боре белото? Защо обаче не каже, как британците колонизират Украйна?
  • 24 смешник

    21 4 Отговор
    "Ако Украйна реши да стане член на ЕС, те трябва да се съгласят с това"! Тоя що не си приеме украйна към великата му британия! Не искат, защото това е най-корумпираната държава в Европа и все едно да ливаш от пусто в празно. Тази война я провокираха САЩ и британците, да си носят те на гърба каквото остане от нещастната държавица. Струва ми се, че Европа достатъчно плати поради некадърното си управление.
  • 25 Юсуф

    24 4 Отговор
    КАТО ЕС Е ТОЛКОВА ХУБАВ И ПОЛЕЗЕН ЗА УКРАЙНА ,ЗАЩО ВИЕ СЕ ИЗНИЗХТЕ ПО ПАНТОФКИ.
  • 26 Рошко

    11 3 Отговор

    До коментар #4 от "Бибитко":

    Много точно,ама англичанин от добро разбира ли?
  • 27 Калпазанин

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "Танк":

    Ами доколкото знам той половината руснак бил
  • 28 ти пък

    15 3 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    какви рани имаш. За влошения ти живот не е виновен Путин, а натрупването на инфлация от кадърно управление на ковид истерията и санкции, които бият повече по европейците, отколкото по руснаците. Интересно е как реагират хората когато мислят че са се харизали на силния на деня, но обстоятелствата вървят на там, че силния вече не е такъв и мачка верния си слугинаж. Забавно е

    Коментиран от #32

  • 29 Старславянин

    7 3 Отговор
    Борис е старо английско име. Както Мустафа си е чисто българско име.
  • 30 Уса

    7 3 Отговор
    Историята се повтаря а заада използва остарелите механизми,защото реално не е участвал сериозно във ВСВ и не е научил урока,който руснаците са научили
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 стоян георгиев

    0 6 Отговор

    До коментар #28 от "ти пък":

    Раните са с цените на суровините и опасностите за европейската сигурност.
  • 33 стоян георгиев

    2 6 Отговор

    До коментар #22 от "Жоро Стоянов":

    Пак отключи а? Паралелната реалност ти е спасението там си в джипката с путлер и Кадиров и приемаш парада на победата в бурятия.
  • 34 Какво направиха рашките?

    4 3 Отговор
    Скъсаха им прашките. Пък нямали ракети от Март още. Ха ха
  • 35 ааа неее

    2 2 Отговор
    "Борис Джонсън: Германия предпочиташе бързо поражение на Украйна"--- А Борис Джонсън предпочиташе бавно поражение на Украйна за бъдат докарани ЕС и света до пълен колсапс. Новия световен ред може да бъде създаден само от хора не притежаващи нищо, без никаква финасова независимост от Богоизбраните, просто хора с протегнати за милостиня от тях ръце, в замяна на пълно послушание
  • 36 филип ейджи

    1 1 Отговор
    този не е европеец!!!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ехххх

    1 1 Отговор
    Какви селски тарикати сте на острова.
  • 39 тоя

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Сатана Z":

    е турчинп по кръвна линия
  • 40 всяко зло за добро

    1 1 Отговор
    Ако Европейците са били единни преди войната, може би Путин нямаше да я започне. Но войната сплоти Европа което е добро. Да видим кога и българите ще се отърсим от тази робска руска зависимост. Но има надежда. Преди това учеха децата от датската градина с приспивната песен за Добрия Дядо Иван. Сега тази песен звучи все по-грозно.
  • 41 путинофил

    0 0 Отговор
    Благодарение на Путин украинците ще проскубят уродливата кокошка.
  • 42 Хе хе еее

    0 0 Отговор
    Пудела пак излезе от къщичката.
Новини по държави: