Last news in Fakti

22 Ноември, 2022 18:35 1 607 8

Шолц се обяви за митническо споразумение със САЩ

  • германия-
  • олаф шолц-
  • сащ-
  • икономика

Канцлерът за пореден път потвърди подкрепата си за глобализацията и посочи, че Германия и Европа са зависими от международното разделение на труда заради високотехнологичната си и износно-ориентирана икономика

Шолц се обяви за митническо споразумение със САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският канцлер Олаф Шолц се обяви за митническо споразумение със САЩ в сферата на промишлеността, съобщи ДПА, като се позова на в. "Зюддойче цайтунг".

По време на голяма икономическа конференция, организирана от изданието, Шолц заяви, че Германия е доволна от прогреса, постигнат по отношение на търговските споразумения на ЕС с Австралия, Нова Зеландия, Индия, Мексико и Чили и се надява победата на Лула да Силва на президентските избори в Бразилия да отвори пътя към подобни споразумения и с блока Меркосур.

"Трябва освен това да погледнем много внимателно отново към идеята за митническо споразумение със САЩ в сферата на промишлеността", заяви германският канцлер. Постигането на такова споразумение е за предпочитане вместо надпреварата по отношение на субсидиите и протекционистките мита, които се задават на хоризонта в резултат на новия Закон за контрол на инфлацията в САЩ, допълни Шолц.

След като САЩ обявиха планове за инвестиции от десетки милиарди долари в промишлени сектори, имащи за цел борбата с промените на климата, като например соларни панели и вятърни турбини, в Европа и в частност в Германия се породиха страхове, че местните компании могат да се преместят в САЩ или поне да открият нови заводи там, посочва ДПА.

Същевременно германското правителство наскоро обяви, че е готово да ратифицира споразумението са свободна търговия между ЕС и Канада, известно като СЕТА, както и да разшири партньорството със САЩ.

Германският канцлер за пореден път потвърди подкрепата си за глобализацията и посочи, че Германия и Европа са зависими от международното разделение на труда заради високотехнологичната си и износно-ориентирана икономика.

По думите му Германия няма причини да се страхува от развитието на един многополюсен свят. "Деглобализацията е опасен път", каза още Шолц.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАНИ

    22 4 Отговор
    КАК МОЖЕ РОБИ ОТ ЕВРОПА ДА СЕ СПОРАЗУМЯВАТ СЪС САЩ
  • 2 Сатана Z

    24 2 Отговор
    Целта на САЩ е да приберат на своя територия повечето Немски производства и Европейските капитали.

    Коментиран от #4

  • 3 Комунист🇷🇺🇻🇳🇨🇳🇰🇵

    14 7 Отговор
    И кое и е високотехнологичното на немската псевдоикономика базирана на подкупи политически натиск и саботиране на конкуренцията.Това не е икономика а държавна мафиотска структура
  • 4 Комунист🇷🇺🇻🇳🇨🇳🇰🇵

    9 7 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    За какво са им на Сащ да прибират изостанали немски производства имат си достатъчно

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Гост

    18 2 Отговор
    Най слабия канцлер. Германците 100% вече сънуват Шрьодер и Меркел. Много е зле горкия. Уж беше човека на китайците в Европа и те много го харесваха и беше гаранция, че ще му подадат ръка, а то.... Не бих гласувал за него.
  • 6 епъ

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Комунист🇷🇺🇻🇳🇨🇳🇰🇵":

    Затова прибират кеш- нерде ваксини, нерде военни простотии...
  • 7 Ами

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Комунист🇷🇺🇻🇳🇨🇳🇰🇵":

    За пари бе приятелче.. САЩ правят всичко за пари и петрол.
  • 8 тъжна картинка

    1 0 Отговор
    е ситуацията с този Шолц. Странно за немски канцлер, че не може да види процесите не 10-15 години напред, а дори 2-5 години. Германия имаше шанса да бъде топ 3 на световните икономики, но им предстои излизане и от 10. Браво, по-всеотдаен канцлер в сервирането на страната си на тепсия на америкаците не е имало. Накрая, когато разберат, че така промотираната глобализация означава "каквото каже САЩ и каквото разреши САЩ" ще бъде късно. Жалко, че и целия ЕС се влачи в тази посока, ама българите сме гърмян заек, знаем и 2 и 200.
Новини по държави: