Отидете към основна версия

1 458 10

Иранският върховен лидер аятолах Хаменей похвали силите "Басидж" за действията им за справяне с бунтовете

  • махса амини-
  • иран-
  • аятолах али хаменей

Властите обвиниха чуждестранните врагове на Иран и техните агенти, че са организирали размириците, предизвикани от смъртта на Махса Амини на 16 септември

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей заяви днес, че членовете на силите "Басидж" са жертвали живота си при "бунтовете", избухнали след смъртта на млада иранска кюрдка в ареста през септември, предаде Ройтерс.

Милициите "Басидж", свързани с Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, играят водеща роля в репресиите срещу протестите, обхванали цялата страна, отбелязва агенцията.

"Те жертват живота си, за да защитят хората от размирниците", заяви Хаменей в предавана по телевизията реч.

Властите обвиниха чуждестранните врагове на Иран и техните агенти, че са организирали размириците, предизвикани от смъртта на Махса Амини на 16 септември, след задържането ѝ от нравствената полиция, която налага строги ислямски правила за облеклото.

Създадената от активисти правозащитници информационна агенция ХРАНА (Human Rights Activists News Agency - HRANA) съобщи, че по данни от вчера убитите протестиращи от началото на вълненията са 448, като сред тях има и 63 деца. Според агенцията при сблъсъците са убити също 57 служители на силите за сигурност. Арестувани се били към 18 170 души.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.

Свързани новини