Last news in Fakti

6 Декември, 2022 19:00 2 341 26

Бедност, протести, недоволство: в Иран ври и кипи

  • иран-
  • аятолах али хаменей-
  • махса амини

Властта се опитва да потуши това недоволство с увеличение на заплатите на държавните служители и указания да се съобщават повече положителни новини

Бедност, протести, недоволство: в Иран ври и кипи - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Протестите в Иран не спират, има и призиви за генерална стачка. Властта се опитва да потуши размириците с вдигане на заплати. Много иранци са в окаяно състояние, защото бедността расте заедно с огромната инфлация.

Хората в Иран смятат, че обявеното разпускане на нравствената полиция е само „прах в очите“ на протестиращите, защото и досега няма официално съобщение от вътрешното министерство, на което е подчинена нравствената полиция. Много иранци виждат в това опит за отклоняване на вниманието от тежките проблеми на страната, включително и от високата инфлация. Властта се опитва да потуши това недоволство с увеличение на заплатите на държавните служители и указания да се съобщават повече положителни новини. Но дали това ще е достатъчно?

Скок на инфлацията

Официалната статистика доказва трудното икономическо положение на иранците. През последните 9 месеца инфлацията е скочила от около 35% до почти 50 процента. Храните са особено поскъпнали - брашното, яйцата и млечните продукти с 50 до 100% спрямо миналата година.

Макаронените изделия и оризът са поскъпнали тройно, а месото, рибата и птичето месо отдавна вече са недостъпни за повечето хора в страната. Хората с ниски доходи усещат най-силно инфлационния натиск. Малко от тях притежават собствени жилища и страдат от растящите наеми.

Според иранския политолог Садек Зибакалам икономическите проблеми могат да доведат до формирането на ново силно протестно движение. Той казва: "Настоящите протести и стачки в Иран са политически. В момента протестиращите са млади хора, които се стремят към свобода. Най-голямото притеснение на правителството обаче е, че към тези протести могат да се присъединят и други слоеве на обществото. Като например хората, живеещи в бедните предградия на големите градове, които нямат перспективи за по-добър живот".

Правителството увеличава заплати

71-годишният политолог е сред малцината критици на Ислямската република, живеещи в страната и осмеляващи се да изразяват недоволството си публично. Той е и сред малцината ирански експерти, които все още разговарят с чужди журналисти. Зибакалам, който е носител на Наградата на Дойче Веле за свобода на словото за 2018 г., бе отново призован от прокуратурата в Техеран в края на ноември.

С мерки като увеличение на заплатите правителството се опитва да спечели поне част от иранците на своя страна, смята Зибакалам. От март 2023 г. заплатите на всички държавни служители трябва да се увеличат с поне 29%, обяви говорителят на правителството Али Бахадри Джахроми. А още в края на октомври парламентът одобри скок от 20% на възнагражденията за силите за сигурност.

Все още не е ясно откъде ще дойдат парите за всичко това. Най-важният източник на приходи за страната - износът на петрол - продължава да е под американски санкции. Ситуацията може да се промени единствено с пробив по Споразумението за ядрената сделка. Но преговорите във Виена се бавят от месеци и са на ръба на провала. Важни вносители на иранския петрол, сред които са Индия и Китай, в момента предпочитат руски, а не ирански петрол.

Според официалните данни в публичния сектор на Иран работят почти 3,5 милиона служители при население от около 84 милиона души. Болшинството от иранците страдат от окаяното икономическо положение. "Близо 70% от населението не вярват, че състоянието на икономиката ще се подобри", се казва в изтекъл в медиите официален доклад.

Повече положителна информация

След като уебсайтът на "Фарснюз" - информационната агенция, близка до Революционната гвардия, беше хакнат, изтекоха документи, включително и протокол от среща между командир на Революционната гвардия и служители на "Фарснюс". Командирът е съобщил за нарастващото недоволство и за заплахата от разрастване на стачките. На работещите в агенцията са били дадени и инструкции как да отразяват "правилно" ситуацията. Предложената формула е била: по-малко информация за протестиращите, повече - за положителните решения на правителството.

В момента в страната стачкуват шофьори на камиони, публикувани са снимки и видеоклипове на стачки и в големи промишлени предприятия – например в завода за желязо в Исфахан и стоманодобивния завод в Ахваз в Южен Иран. "Вероятността тези индустриални стачки да се разпространят е много голяма", казва политологът Зибакалам. "Хората имат нужда от перспектива за бъдещето си. Не съм сигурен дали държавната власт изобщо има планове как да промени ситуацията към по-добро."


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 DW - Пропаганден машинен

    25 12 Отговор
    То па в Германистан с мед да ги намажеш!

    Коментиран от #7

  • 2 Някой

    26 12 Отговор
    Прозира дългата ръка на чичо Сам. Това е негов патент.
  • 3 отшелника

    25 12 Отговор
    американците ръчкат огъня , те са АНТИХРИСТА ,ПИСАНОТО ще се случи ,няма друг път ! СЛАВА НА РУСИЯ !

    Коментиран от #5, #22

  • 4 Фейк новина

    18 7 Отговор
    Не е вярно вчера се прибрах от там няма нищо подобно поредната лъжа тук
  • 5 Стършел

    13 24 Отговор

    До коментар #3 от "отшелника":

    На копейкаджиите все американците им ръчкат в ауспуха.
  • 6 Трак🇯🇵🇺🇦🇩🇪🇧🇬🇮🇹🇮🇷

    16 6 Отговор
    То и в Капитолия вреше и кипеше от чакали и хората бяха разстрелвани само защото се опълчиха на световното еврейство и диктатура на ДЕМОКРАТИТЕ които не са никакви демократи а чисти болшевики ама ЦИОНИСТ ЕВРЕИ ЧИ-ФУТ ВЕЛЕ ГЪК НЕ КАЗВА ЗА ТОВА!!! Случайност ???
  • 7 Мммда

    7 7 Отговор

    До коментар #1 от "DW - Пропаганден машинен":

    Всяка седмица, че дори и през работните дни.
    Няма парици, еврото направо потопи швабите.
  • 8 Танк

    7 2 Отговор
    А ве, ДБеле. Не разбрахте, че сте нещо, което жената ме кара да ходя до кофата, всеки ден.
  • 9 Новое

    13 4 Отговор
    В зап Европа ври и кипи, а платената пропаганда отвлича вниманието.

    Коментиран от #26

  • 10 ТОВА я чака и ДОЧЕ ЛАНД !

    9 2 Отговор
    Уж трябваше да постинат ПРОСПЕРИТЕТ с обединяването си , а то - дойчо се РАЗКАПА ! Случайно ли Кралицата слезе от Европейският " ТИТАНИК " чрез Пучдемон ? Хиените в Западната Савана са готови една - друга да се изядът ! Немци и англичани вечните врагове ! ЕС е обречен а ние сме на ЗАЕМИ ! България твърдо е стъпала на динената кора !
  • 11 Чакани голяма и твърда ХУРКА !

    3 0 Отговор
    А това ще доведе и до КОЧ МАНЕВРИ !
  • 12 Днешните наши КОМПРАДОРИ

    6 0 Отговор
    Що е Компрадор ? Мошенник, Търгаш, Гешефтар, Играчи, Авантюристи, Криминални аферисти ще бъдат подложени на ИЗДИРВАНЕ и плащане на ВЕРЕСИИ ! Те знаят това , затова семействата им се насчват извън страна ! Не се ли запитваш защо вече ги няма у дома ни , нашите Милионери и Милиардери ?
  • 13 Иранец

    10 0 Отговор
    ТИХО ДА НЕ СЪБУДИМ БЪЛГАРИТЕ!
  • 14 Васил

    4 4 Отговор
    Май Иран ще се оправи преди Рашистите!

    Коментиран от #19

  • 15 мдаа

    6 2 Отговор
    Докато Запада организира жълти революции в държавите, които подкрепят Русия, техните граждани ще им спретнат една съвсем истинска революция. Дойче веле, разкажете ни какво се случва в Германия, защото от приятели там знам, че положението е много тежко и недоволството бавно, но сигурно ескалира, в резултат на което Шолц започва да става все по-мек и смирен. Разкажете ни също така докъде стигна разследването за взривяването на Северен поток. Няма как три месеца Германия да мълчи оглушително по този важен за Европа въпрос. Няма как да е Русия иначе досега щяхте само за това да говорите, мълчанието говори, че има намесени партньори. Кои са те?
  • 16 Читател

    5 1 Отговор
    "В момента в страната стачкуват шофьори на камиони"

    Е то в Англия кой ли вече не стачкува, то бяха пощенски работници, работници по чистотата, шофьори на градския транспорт и още много други но не е политкоректно да се пишат статии за стачките там - виж по Иран и Русия може да се плюе непрекъснато и е доста доходоносно.
  • 17 Тошо

    5 1 Отговор
    ВРИ И КИПИ ,АМА ПРИ ПРОПАГАНДАТОРИТЕ КАТО Д.ЗЕЛЕТО И МНОГО ДРУГИ. НЕ ПРОБУТВАЙТЕ МЕЧТИТЕ ЗА ОБЕКТИВНОСТ И РЕАЛНОСТ.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Европеец

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Васил":

    Не знам за Иран и "рашистите" но те заедно ще се оправят много преди Европата която затъва все повече заради американски марионетки на власт. Докато не изгоним всички американски подлоги на власт или без власт няма да ни бъде.

    А като гледам събитията в Европа момента не е много далече - вие му мислете

    Коментиран от #25

  • 20 Брюкселската зелка

    2 1 Отговор
    ЦРУ изнася демокрация, в Китай също
  • 21 Аре сега

    1 1 Отговор
    То Унас Мара втасала. На чужд гроб да ревем най ни бива.
  • 22 Отшелника ама истинския

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "отшелника":

    Руснаците ръчкат огъня, те са АНТИХРИСТА,
    ,ПИСАНОТО ще се случи ,нама друг път !
    СЛАВА НА ЕС, САЩ, НАТО
  • 23 Сега

    3 2 Отговор
    Време е Иран да стане нормална държава!
  • 24 Риа

    0 0 Отговор
    СЛАВА,БОГУ ЗА ВСИЧКО
  • 25 Европеец ама истински

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Европеец":

    Със сигурност Европейските държави заедно ще се оправят много преди русията която затъва все повече заради путиновите нацисти на власт. Докато не изгоним всички руски подлоги на власт или без власт няма да ни бъде.

    А като гледам събитията в русия момента не е много далече - вие му мислете
  • 26 Европеец

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Новое":

    Живея в Германия. Тук нищо не ври и кипи, а платената русофилска пропаганда отвлича вниманието.