Last news in Fakti

9 Декември, 2022 17:27 1 909 24

Мирис на смърт. След първата екзекуция на демонстрант в Иран

  • мохсен шекари-
  • иран-
  • махса амини-
  • аятолах али хаменей

Съдебният процес не предоставя независим защитник на обвиняемия и не му дава право да обжалва присъдата

Мирис на смърт. След първата екзекуция на демонстрант в Иран - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Режимът в Иран арестува демонстранти, осъжда някои от тях на смърт, първият дори вече беше екзекутиран. Но протестите не секват. Дори и членове на семействата на ислямското ръководство се обявяват против режима.

Държавните медии в Иран официално разпространиха информацията, че 23-годишният Мохсен Ш. е бил екзекутиран. Смъртната присъда мъжът получава в края на ноември. Иранските власти го обвиняват за блокиране на пътна артерия и нанасяне на телесна повреда на представител на спешните служби по време на протестите.

Съдебният процес не предоставя независим защитник на обвиняемия и не му дава право да обжалва присъдата. "Режимът се опитва да сплаши хората", пише правозащитник в Туитър. "Това няма как да проработи."

Екзекутираният мъж признава вината си?

Държавната информационна агенция разпространява шестминутно видео, което би трябвало да доказва вината на Мохсен. Целият клип е придружен от драматична музика. Самият обвиняем е и основен свидетел. С видими наранявания по лицето си той прави предполагаемо самопризнание и показва пред камерата ножа, който уж бил използвал. Наблюдатели предполагат, че видеото е записано след изтезания и силен натиск.

Самопризнанията по принуда са системна практика в ислямската република от години, казва Ариф Кескин, политолог от иранско-турски произход. "В миналото затваряха опозиционери, измъчваха ги и после ги заставяха да застанат пред някоя камера. Сега правят същото с протестиращите. Искат да покажат, че са уплашени и безпомощни - хора, които ще се пречупят при достатъчно силен натиск."

Преди броени дни се появи подобно видео и от популярния рапър Тумай Салехи, който беше арестуван в края на октомври. В песните си той многократно е критикувал режима. Във видеото, публикувано от информационната агенция, която се смята за медийна платформа на Революционната гвардия, Салехи се извинява.

Но това не предизвиква подигравки в интернет, точно обратното. Хората се обединяват в подкрепа на музиканта и мнозина отказват да споделят нагласеното видео. Вместо това продължават да споделят музикалните клипове на рапъра. "Режимът постига точно обратното на онова, което иска", казва Кескин. "Хората го възприемат като слабост на режима и опит да се предотврати падането му. Тумай Салехи е издигнат в култ още повече."

Цели градове протестират

Може би Салехи също може да получи смъртна присъда. По целия свят са задействани няколко кампании за солидарност с него. Досега най-малко 11 души са били осъдени на смърт за настоящите протести. Правозащитни организации изчисляват, че над 450 демонстранти са били убити от иранските органи на реда, а арестуваните са над 18 000.

Въпреки това много хора в страната продължават да излизат по улиците. Съвсем скоро търговци и редица индустриални компании стачкуваха три дни. Според правозащитни организации в кюрдските провинции на Иран цели градове протестират. Очевидци съобщават, че над 60% от магазините и ресторантите в Техеран са били затворени. Някои са започнали работа отново - вероятно защото се страхуват, че протестът им може да има последици.

Няколко търговци и един собственик на кафене, които пожелаха да останат анонимни, твърдят пред АРД, че са били сплашвани от полицията и въоръжените милиции. "Директно ни заплашиха, че ще затворят кафенето ни. Аз съм отговорен за служителите си", казва един от тях. Търговец пък коментира: "Имам семейство, което трябва да изхранвам. Затова солидарността си показвам като излизам на улиците и протестирам след работа".

Сериозни обвинения от сестрата на Хаменей

Междувременно писмо от сестрата на аятолах Али Хаменей се появи по първите страници на редица медии. В него Бадри Хосейни Хаменей осъжда режима на своя брат. "Мисля, че е време да обявя публично, че съм противник на делата на брат ми", пише в писмото. "Моите съболезнования за всички майки, които са пострадали от престъпленията, извършени от Ислямската република в настоящата ера на тираничен халифат, предвождан от Али Хаменей."

Бадри Хосейни Хаменей живее в Иран, а писмото е публикувано в профила в Туитър на избягал от страната неин брат. Публичен отговор от Али Хаменей засега няма. В края на ноември племенницата му също се обяви за налагане на международна изолация на Иран. След изявлението си тя е била арестувана.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прекрасно място за живот

    16 11 Отговор
    Иран, сев Корея, Русия, Еритрея, Чечения...

    Коментиран от #6, #8

  • 2 Частен Федерален резерв

    17 9 Отговор
    Пак воня на Ротшилд.

    Коментиран от #10

  • 3 квя

    12 4 Отговор
    Дали има връзка между протестите и войната в Украйна!?
  • 4 Евроатлантик

    16 9 Отговор
    След Сирия и Украйна дойде време и в Иран да си играем на революции.
    После ще плачем на тъмно, студено и некъпани, но ще ни топлят евроатлантическите ценности...

    Коментиран от #9, #18, #19

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Вагнер

    0 11 Отговор

    До коментар #1 от "Прекрасно място за живот":

    Ми руснаците дават по 8-9 години за политика ве4е ... ма засега ги е страх да върнат смъртното, шото бързо може да се окаже преждевременно и необмислено решение )))
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭✰

    21 6 Отговор

    До коментар #1 от "Прекрасно място за живот":

    Прекрасно е, наистина! За Иран ако си религиозен и спазваш правилата там, ще живееш добре имат си всичко.
    В КНДР, ако не си капиталист, ще живееш добре, няма да работиш за робовладелец и чорбаджия, нямат престъпност и си имат всичко. В Русия, ако не се правиш на дисидент и анти Путинист, ще живееш добре, имат си всичко, голяма и просторна страна. За останалите не знам много, но със сигурност е по-добре от ограбената колония България с голяма престъпност, една шепа много забогатели престъпници и огромна маса бедняци без съпротивителни сили, направо една скотобойна!

    Коментиран от #13, #14

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Май е друго

    4 12 Отговор

    До коментар #2 от "Частен Федерален резерв":

    Вони на болшевишка орка от писаниците ти. Как не можем да те пратим там в Иран на лагер малко да браниш аятолаха или пък при Кимчо свинята в Северна Корея. Ще ти излекуват носталгията по комунизма за нула време
  • 11 1111

    5 5 Отговор
    Веднага да се наложи американска демокрация!
  • 12 007

    6 8 Отговор
    Нашите русо роби да гледат какво ни рекламират като хвалят азиатските диктатури. Как хора като Навални Немцов губят живота или свободата си само защото не мислят като бащицата. Същото е в иран Китай Корея. 🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

    Коментиран от #20

  • 13 Вагнер

    9 6 Отговор

    До коментар #8 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭✰":

    А ти там колко си живял та знаеш колко са добре? Или само в газетите си 4ел? Пускаш си едно заявление в РФ като полити4ески бежанец от БГ/НАТО и даже по Първи канал ша та показват )))
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Каубой

    4 0 Отговор
    Вщатите простоги скриват под земта,или ги дрогират насилствено,след което ги превръщат в наркомани и потенциални клиенти на уличните дилъри.
  • 16 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭✰

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "007":

    Защото тия власти от 33 години са престъпни, анти български и марионетни.

    Коментиран от #21

  • 17 Хахахаха

    3 2 Отговор
    Ганьовците заслужават, такъв режим! По принцип, много ги харесват тези режими. Какво са се отпуснали в ЕС и с демокрация.
  • 18 Ами

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Евроатлантик":

    Може пък всички да искат да живеят свободни, а? Кво ше каиш за това?
  • 19 Ами отиди

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Евроатлантик":

    Малко да видиш ирански ценности.
    И ти поиграй малко ,бързо ще ти дойде акъла .
  • 20 Нашите

    3 4 Отговор

    До коментар #12 от "007":

    Русо роби рекламират диктаторските режими ,ама когато родната полиция малко ги почука ,реват до небесата .
    Трябва да отидат малко в Иран,Северна Корея , при Путлерчо да видят как е .
    Едва ли ще издържат и една седмица .
  • 21 007

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭✰":

    Ти така мислиш. Аз не. Е тва е демокрацията. А не да те убият че мислиш различно.
  • 22 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭✰

    0 1 Отговор
    Жужака с памперса що народ изтрепа по площадите и лагерите, бабичките с черните забрадки ги млатят на всяко къстовище да си мълчат и да реват за чмбоките, иранците бая има да ги гонят по бройки!
  • 23 Законите са за да се спазват и

    1 0 Отговор
    За да се спре с престъпността всеки трябва да знае че ако убие ще бъде екзекутиран , а не да отиде в някой затвор на държавна издръжка за някоя година за да се "поправи " така че само едни потенциални убийци може да са срещу иранските смъртни наказания
  • 24 Анонимна

    0 1 Отговор
    Екзекуция заради това че провинилият се "блокирал пътна артерия" и нанесъл телесна повреда на спешните служби.....абе да си кажат че си търсят просто причина да убиват неудобни граждани на които им е дошло до гуша от диктатурата! Алоооо, в 21 век сме, срамота да слушаме такива новини! А дано народа се пребори и да свали тия лицемери от власт!