Last news in Fakti

8 Декември, 2022 17:19 1 902 10

Отговорът на режима! В Иран беше извършена първа екзекуция на участник в протестите

  • мохсен шекари-
  • иран-
  • аятолах али хаменей-
  • махса амини

Екзекутираният Мохсен Шекари е бил обвинен в раняването на член на проправителствените милиции "Басидж" в процес, който правозащитници определиха като показен

Отговорът на режима! В Иран беше извършена първа екзекуция на участник в протестите - 1
Снимка: Twitter

В Иран днес беше извършена първа екзекуция на участник в протестите, които завладяха страната след смъртта на 22-годишната иранска кюрдка Махса Амини, предаде Франс прес.

Екзекутираният мъж е бил обвинен в раняването на член на проправителствените милиции "Басидж" в процес, който правозащитници определиха като показен.

"Мохсен Шекари - бунтовник, който на 25 септември блокира булевард "Сатар Хан" и нанесе удар с мачете на член на "Басидж", беше екзекутиран тази сутрин в Техеран", предаде официалната агенция на иранската съдебна власт "Мизан Онлайн". Тя уточни, че Шекари е бил обвинен, че е "враг на Бога", а присъдата е била произнесена от Революционния съд на 1 ноември, след което обжалването ѝ е било отхвърлено.

Според "Мизан Онлайн" Шекари е бил признат за виновен за притежание "на оръжие с цел убийство, провокиране на терор и нарушаване на реда и сигурността в обществото".

Към момента най-малко десет души са заплашени от екзекуция за участието си в протестите.

Директорът на неправителствената организация "Иран Хюман Райтс" Махмуд Амири-Могхадам заяви, че Мохсен Шекари е бил "осъден на показен процес". "На тази екзекуция трябва да се отговори бързо на международно ниво или ще се изправим пред всекиедневни екзекуции на протестиращи", подчерта той.

Австрийският министър по европейските и международните въпроси Александър Шаленберг нарече екзекуцията "несъразмерна и нехуманна" и призова Техеран да прекрати изпълнението на смъртни присъди, свързани с демонстрациите.

"Презрението на иранския режим към човечността е безгранично. (Шекари) е осъден и екзекутиран в бърз и несправедлив процес, защото не е бил съгласен с режима", коментира случая германската министърка на външните работи Аналена Бербок.

Франция "осъжда най-категорично" екзекуцията в Иран, заяви на свой ред говорителката на френското външно министерство Ан-Клер Льожандр.

Междувременно иранските органи за изпълнение на наказанията категорично отрекоха да се упражнява агресия срещу жените в затворите, каквато информация се появи в световните медии. Пред "Мизан Онлайн" техен представител заяви, че женските затвори се инспектират редовно и посочи, че служителите там също са жени.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крум

    24 5 Отговор
    Някоя дъгичка си е заминала.

    Коментиран от #8, #10

  • 2 SDEЧЕВ

    27 7 Отговор
    ПРОТЕСТИРАЛ С МАЧЕТЕ- И ПОСЛЕ ШАТ НА ПАТКАТА ГЛАВАТА- Е ПОСЛЕ ,АМА ЗАЩО ТОЙ САМО СИ ПРОТЕСТИРАШЕ И САМО ПОСЕЧЕ ЕДИН ЧОВЕЧЕЦ С МАЧЕТЕ
  • 3 Ако бяхме като Иран

    25 8 Отговор
    Тези с изкуствените протести, целящи дестабилизация на държавата, отдавна да са на бесилото!
  • 4 Примати

    9 24 Отговор
    Ако сега започне гражданска война в Иран , Русия не може да и се притече на помащ( на аятоласите) . Сега е момента нормалните хора в Иран да си вземат властта.

    Коментиран от #6, #7, #9

  • 5 Опаа

    17 5 Отговор
    Оня сече глави с мачете, пред всички на демонстрация, а австриеца и Франция несъгласни. Добре, а другите как предлагате да ги екзекутират?
  • 6 Мизан онлайн

    11 9 Отговор

    До коментар #4 от "Примати":

    И кои са нормалните хора в Иран?
  • 7 Хихихи..

    13 2 Отговор

    До коментар #4 от "Примати":

    Ако търсиш прайд в Иран за да го обявиш за "нормалност" само си губиш времето..
  • 8 Рошко

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "Крум":

    Е 9а не виждаш ли че само дъгички ревът за тоя, па и слепец ше види че има нещо не наред про тоя бас ловя че и гласът му е женствен, само така ашколсун на персите
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.