Отидете към основна версия

4 005 106

Германия разкри заговор за държавен преврат. Кой стои зад него?

  • германия-
  • преврат

Силите за сигурност смятали групата за много опасна най-вече поради това, че сред обвиняемите има активни и бивши войници от Бундесвера със специални умения

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Въоръжена група от "Гражданите на райха" и т.нар. инакомислещи са планирали преврат в Германия и създаването на държава по подобие на Германския райх от 1871 г. Задържани са бивши елитни войници и бивша депутатка.

В ранните сутрешни часове на днешния ден специалните полицейски сили са нахлули в жилищата на обвиняемите, където са били изпълнени 25 заповеди за арест и са започнали мащабни обиски.

Терористично обединение

Федералната прокуратура обвинява 50 жени и мъже, че са основали терористично обединение, за да премахнат сегашния конституционен ред в Германия и да създадат държава по примера на Германския райх от 1871 година. Групата все пак не е успяла да стигне твърде далеч в подготовката за тази цел.

Те обаче са планирали да щурмуват сградата на Райхстага, да извадят от строя електроснабдителната мрежа в Германия, за да предизвикат ситуация, подобна на гражданска война, както и да свалят правителството, за да поемат властта. Още преди момента на „завземането“ е трябвало да бъде сформиран и екип от министри. Водещи следователи определят днешната акция срещу групировката като уникална: „По своя обхват тя надхвърля всичко познато досега“.

Тъй като значителна част от групата се е състояла от бивши войници от Бундесвера и от Националната народна армия на ГДР – тоест от мъже със специално военно обучение, обединението е смятано за особено опасно. Наред с войници от антитерористичната част на федералната полиция GSG-9, в задържането на обвиняемите взели участие и служители от много специални подразделения на германските провинции. Следователите разполагали с предварителна информация за наличието на голямо количество оръжие у обвиняемите.

Потомък на графове и съдийка

По данни на ARD и SWR централна фигура в групировката e 71-годишният Хайнрих Ройс, потомък на стар благороднически род от днешна Тюрингия. Той от години публично отстоява тези, базирани на идеологията на т.нар. „Граждани на райха“. Така например в своя реч в Швейцария през 2019 година той заявява, че Германия не е суверенна държава, защото продължавала да се контролира от съюзниците.

В друго видео в мрежата той твърди, че държавата и правосъдието били „частни фирми“. В случай на успех на планирания заговор Ройс е трябвало да стане регент. Понастоящем Ройс е финансов консултант на свободна практика във Франкфурт/Майн и собственик на ловен замък в Тюрингия. Именно там членовете на групата се били събирали многократно през тази година.

Подготовката за завземането на властта включвала формирането на „кабинет в сянка“, начело с Ройс. Правосъдието пък трябвало да бъде оглавено от бившата депутатка от „Алтернатива за Германия“ Биргит Малзак-Винкеман, която след края на мандата си отново работи като съдийка в Берлин. Избрани били и хора, които да оглавят различните бъдещи министерства.

„Въоръжено крило“ от бивши войници

Силите за сигурност смятали групата за много опасна най-вече поради това, че сред обвиняемите има активни и бивши войници от Бундесвера със специални умения. В рамките на групата се говорело за „въоръжено крило“, част от което бил Рюдигер фон П., бивш командир на десантен батальон. Навремето той бил освободен от Бундесвера, понеже вършел измами и продавал оръжие от запасите на Националната народна армия на ГДР. Именно за него се смята, че е ръководил „въоръженото крило“. В него участвал и Марко фон Х. - друг санкциониран бивш войник, служил в специалните сили. И двамата участвали активно в протестното движение срещу мерките за борба с коронавируса в Пфорцхайм, където са набирали и нови членове на групата.

Предполагаеми членове на групата неведнъж са се проявявали именно по време на протестните прояви срещу мерките за борба с коронавируса. Сред тях е полковникът от запаса Максимилиан Е., за когото се смята, че е член на движението на т.нар. инакомислещи. И той е служил в Бундесвера, също в специалните части.

Към „инакомислещите“ е причисляван и бившият полицай Михаел Ф., който по време на протестна демонстрация е показал Хитлеровия поздрав. Той е част и от „Гражданите на райха“, поради което тази година е бил уволнен от полицията в провинция Долна Саксония.

От „Кангал“ до „Сянка“

В проучванията в навечерието на акцията са се включили стотици служители от силите за сигурност: Федералната служба за защита на конституцията (контраразузнаването) провела операция под името „Кангал“ (порода овчарско куче) съвместно с контраразузнавателните звена на редица провинции. В крайна сметка разследванията се поемат от Федералната криминална служба и разследващата група „Сянка“. Разследванията са под ръководството на главния прокурор.

Тази акция определено е най-голямата антитерористична операция в историята на Федералната република. Осъществена е с участието на до 3000 служители. Покрай големия брой обвиняеми и множеството заповеди за арест правосъдието и участващите полицейски служби са били изправени пред големи логистични предизвикателства.

До края на утрешния ден всички задържани в рамките на акцията трябва да бъдат изправени пред съдия-следовател, който да реши дали да бъдат оставени под стража.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 64 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: