Last news in Fakti

9 Декември, 2022 10:00 2 249 40

Те мечтаят за Германия от 1937 година. Колко опасни са "Гражданите на райха"?

  • германия-
  • олаф шолц-
  • граждани на райха

Според Федералната прокуратура в плановете е влизало и сформирането на преходно правителство, което да преговаря за новия държавен ред в Германия с победителите във Втората световна война - на първо място с Руската федерация

Те мечтаят за Германия от 1937 година. Колко опасни са "Гражданите на райха"? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Те смятат, че Германия е окупирана от САЩ, Великобритания и Франция. И мечтаят за Германската империя от 1937. Радикални са и склонни към насилие. Какво се знае за движението "Гражданите на райха", планирало преврат?

Членовете на движението "Гражданите на райха" не признават следвоенната Федерална република Германия. Според тях настоящата държава не е нищо повече от административна конструкция, която дори и 75 години след края на Втората световна война все още е окупирана от западните сили - САЩ, Великобритания и Франция. За тях все още важат границите на Германската империя от 1937 година.

Движението "Граждани на райха" е основано още през 1871 година. Днес то се състои от редица малки групи, разположени най-вече в провинциите Бранденбург, Мекленбург-Предна Померания и Бавария. Членовете му са радикални и склонни към насилие. Те не признават държавните органи на Федерална република Германия. Отказват да плащат данъци и са обявили собствени малки "национални територии", които наричат "Втора германска империя", "Свободна държава Прусия" и "Княжество Германия".

Членовете на групата печатат и свои собствени паспорти и шофьорски книжки. Продават тениски и знамена с рекламна цел. Пренебрегват факта, че подобна дейност е незаконна и не се признава от нито една германска власт. На своите уебсайтове те гордо обявяват и намерението си "да продължат борбата срещу Федерална република Германия".

Кои са тези хора?

Според германското вътрешно разузнаване - Службата за защита на конституцията (BfV) - в Германия около 21 000 души членуват в "Граждани на райха". От тях 5% са били класифицирани като крайно десни екстремисти. Повечето са мъже. Средната им възраст е над 50 години, изповядват дяснопопулистки, антисемитски и нацистки идеологии и са разпръснати из цялата страна. Съдия от окръжния съд в Саксония-Анхалт ги описва като "привърженици на конспиративните теории" и "недоволни граждани".

По време на пандемията от Ковид-19 членовете на "Гражданите на райха" се радикализираха - тогава те получиха и подкрепа от движението на т.нар. "инакомислещи" (Querdenker). Двете групи отказаха да се придържат към каквито и да са ограничения, наложени от властите.

Въпреки че отхвърлят съществуващата система, "Гражданите на райха" наводняват съдилищата с потоци от молби и възражения срещу съдебни заповеди и нареждания за плащане, издадени от местните власти. А властите са длъжни да обработват всяко правилно подадено официално искане, което получават. Кметове от доста места протестират, че освен че им се налага да се занимават с толкова много безсмислена работа, са били и атакувани от "Гражданите на райха" - не само вербално, но и физически. Членовете на движението често снимат подобни нападения и след това ги пускат в интернет.

Прояви на екстремно насилие

Афинитетът на членовете на движението към огнестрелните оръжия предизвиква безпокойство. В последния доклад на вътрешното разузнаване за "Граждани на райха" се казва, че те са готови за "сериозни прояви на насилие".

При претърсванията на жилища на членове на движението полицията е открила обемни скривалища с оръжия и муниции. Междувременно членовете на "Граждани на райха" продължават да трупат оръжие. Тъй като една значима част се състои от бивши войници, сред които и мъже, преминали през специално военно обучение, групата се смята за особено опасна.

През последните няколко години германските власти са отнели разрешителните за носене на оръжие на стотици последователи на групата.

През последните години членове на "Гражданите на райха" са нападали полицейски служители по време на обиски. Обвиняемите често са твърдяли, че имат право да защитават "своята собственост".

В Хьокстер, Северен Рейн-Вестфалия, през 2014 група от "Свободната държава Прусия" се опитва да изгради собствена милиция чрез контрабанда на оръжие, пристигащо извън страната. През 2016 полицай е застрелян от член на движението по време на акция за конфискуване на незаконния му арсенал от над 30 огнестрелни оръжия. През 2021 няколко членове на "Граждани на райха" са сред протестиращите срещу ограниченията на пандемията, които щурмуваха стълбите на Райхстага в Берлин.

Планът за държавен преврат

През 2022 разследващите органи установяват, че групата е планирала държавен преврат. В плана е бил предвиден щурм на парламента в Берлин и атаки срещу електроснабдяването в цялата страна. Движението е искало да свали федералното правителство и да завземе властта. Имало е и конкретни планове определени хора да заемат важни министерски постове. Според Федералната прокуратура в плановете е влизало и сформирането на преходно правителство, което да преговаря за новия държавен ред в Германия с победителите във Втората световна война - на първо място с Руската федерация.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    38 1 Отговор
    Язък, не можахме да гледаме сапунката Капитолия 2..
  • 2 Тошо

    58 4 Отговор
    ОТКЛОНЯВАТ ВНИМАНИЕТО НА МАСИТЕ ОТ ТЕЖКИТЕ БИТОВИ ПРОБЛЕМИ И КРИЗАТА С ИЗМИСЛЕНИ ПОСТАНОВКИ.
  • 3 Пако

    45 2 Отговор
    Цирк фалшив.
  • 4 Шака Zулу

    65 1 Отговор
    НЯМА И КАПКА СЪМНЕНИЕ ,ЧЕ СА ОКУПИРАНА ДЪРЖАВА.АНГЛИЧАНИ И АМЕРИКАНЦИ ИМАТ НЕИСТОВ СТРАХ ОТ СБЛИЖАВАНЕТО НА РУСИЯ И ГЕРМАНИЯ.

    Коментиран от #15

  • 5 БгТопИдиот

    31 1 Отговор
    "Велето" рупорът на псевдоистината.
    Чекаме немската революция.

    Ама немчурята са овце както сме били преди Освобождението.
  • 6 Псевдоним

    25 2 Отговор
    Вестникарите бързат да утрепят змията преди да е пораснала и да ги изяде.
  • 7 Ляв плюс

    55 0 Отговор
    "Те смятат, че Германия е окупирана от САЩ, Великобритания и Франция." - и кое пък е невярното в това? Русия се прибра отдавна
  • 8 Началото

    32 2 Отговор
    На края на нато и ес
  • 9 Айсамани

    39 1 Отговор
    Жална им майка на германците,ако това мислят за голям проблем.А джагалите,дето колят наред и са като скакалци-няма проблем с тях ли и да си ги отглеждат кат в детска градина,да не смеят копче да им кажат.Тези крайно десни виждат какво се случва в страната им.Ако не са мигрантите,ще са онези другите,от обратната страна на Луната.
  • 10 Бонев

    41 0 Отговор
    Много удобно за отклоняване на вниманието от социалните проблеми. Иначе с арабите с ножове и с колите които случайно се качват по тротоарите проблеми нямат.
  • 11 Дойче веле

    14 0 Отговор
    🖕🖕🖕🖕🚮
  • 12 Зевзека

    42 0 Отговор
    Как само омешаха хората недоволни от пандемията, с тия дето са недоволни от икономическата криза, направиха ги нацисти, монархисти и ги обявиха за терористи. Хубавото обаче е че целия свят видя че оная лъжа колко били щастливи и доволни германците издиша. Явно има не малко които не са просто недоволни, те са направо бесни. А на нас какви глупости ни разказваше Дойче Веле! А то каква била истината, а?
  • 13 Смятали,

    36 1 Отговор
    че Германия била окупирана от фащ ханглия и францата. Нима не е САМАТА ИСТИНА?!!! А кой подписва при всеки "избор" Канцлер акт? А колкото до подготовата за насилствено превземане на властта, много глупаво и наивно обяснение. Хвърлят пясък в очите на наивниците, за да отвлекет вниманието им от престъпленията на урсулите, шолцовете и др., американски подлоги.

    Коментиран от #20

  • 14 Зевзека

    39 1 Отговор
    А сега да ни пуснат статия за ония части на Берлин и Мюнхен, където полицията не стъпва от страх да не ги убият. Но не защото там живеят гореописаните дойчета от статията, а защото там е пълно с ония дето бяха посрещани с меченца на гарите. Хайде да гледаме нещата от всички страни. Нека ни разкажат за полицията на Германия и за нейния опит как се справят с проблема на мигрантите, които са си изградили държава в държавата и спазват само техните си закони. Искаме да ни дадат знание и да почерпим опит, все пак ни беше казано че сме некадърни и за това нямаме място в Шенген. Та, може ли някой да ни обясни за тия квартали и опита на по-можещите от нас!
  • 15 Точно това

    21 1 Отговор

    До коментар #4 от "Шака Zулу":

    най - открито го каза на една конференция, преди няколко одини собственикът на СТАНФОРТ(частното цру) Джордж Фридман.
  • 16 безпартиен

    24 2 Отговор
    Истинските германци свършиха на 9 май 1945 !!!
  • 17 8976597598

    39 2 Отговор
    Гражданите на райха казват истини. Америка е окупирала Германия , Русия си замина отдавна. Във Япония като за Япония , Семов казва че към 1982г в Япония има 120 американски военни бази , това какво е? Пишман демокрация. Едвам в България направихме Съединението , и сега бааам ДПС , което е противоконституционно но влияе на родните решения , директно от Анкара. И ние сме за революции , но кой да ги прави? Никой! Вече сме територия , периферия ......с ниски доходи , болни...германците постепенно натам отиват с 12 000 000 турци и 3 000 000 арабски ислямисти. Перси , и сякви други не ги броя!
  • 18 ТаУмВзе

    30 1 Отговор
    Овче зле, удобно пропуска, че такива движения са Срещу ислямизацията в германистан! И не е една такава организация. Също така, националсоциализма в Германия никога не е бил изкоренен. Шолц ли беше внук на палавник от СС, че забравих.
  • 19 Нямам думи

    39 1 Отговор
    Точно преди два часа четохме, какво оръжие е иззела германската полиция от "Гражданите на райха" - "По време на претърсванията в сряда са били открити две дългоцевни и едно късоцевно оръжие, мечове и арбалети." Значи, мечове и арбалети, а тия дъргоцевните даже не се споменават, какви са. Да не се окажат мускети? Вместо мечове и арбалети, да бяха въоръжени по стандартите от Първата Световна, тогава щяха да имат пишки "Манлихер", е вярно че зареждаш след всяки изстрел, ама поне не вадиш стрелите от кочана, за да заредиш. Пълна пародия, лошо скалъпена пародия. И естествено всички, които са били против ковидарщината, изведнъж и те излезнаха нацисти, крайнодесни екстремисти и граждани на райха... А това, че Мюнхен искат да затварят Коледните базари, заради заплахите на джипадистите, няма проблем. Няма проблем, че германците в Германия ще празнуват Рождеството със страх. Не! Важното е, че смелата германска полиция е изловила "над 50 годишните мъже", въоръжени с мечове и арбалети... Нямам думи
  • 20 Ротшилд

    16 2 Отговор

    До коментар #13 от "Смятали,":

    Е и? Какво като сме я окупирали. Имаме си частен Федерален резерв, окупирваме.
  • 21 Абе...

    20 0 Отговор
    Пълно шоу за отвличане на вниманието на народа. Медиите го знаеха от преди 2 дена какво се подготвя в Германия.
  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    28 1 Отговор
    "Те смятат, че Германия е окупирана от САЩ..."
    И спрях да чета 🤔 А нима не е ‼️
    С толкова бази и с такъв контингент , а и с КанцлерАкт- каква да е 🤔🤔🤔
  • 23 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..

    22 4 Отговор
    Дочланд е робска мизерия .с население от квадратни шовинистки тикви ,роми ,кюрди и араби ..Всеки е потънал в своя свят .Русия е велика сила ..беше приятел на Германия .Вече не..Да го дуъъъът..
  • 24 Геша

    12 0 Отговор
    Говорят за втората империя, до 18 година.Ако изобщо е вярна тази уйдурма.Не манипулирайте публиката!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Скоро ще се роди нов Хитлер,

    24 1 Отговор
    но новият ще тръгне на Запад(зад океана), ще се поучи от грешките на старият.
  • 27 Тракиец🇺🇦🇧🇬🇮🇹🇩🇪🇯🇵🇮🇷

    23 2 Отговор
    Всички европейци мечтаем за Германия от 1937 г и всички европейски държави да сме под шапката и със същите закони от ТРЕТИЯ РАЙХ. Само продажниците безродниците болните ментално субекти содомистите и ИЗВРЪТЕНЯЦИТЕ като Ционист еврейн ВЕЛЕ не искат това. Няма една едничка нормална статия от тази еврейско ционистка медийка която да е пуснала през годините. Само антиевропейска пропаганда

    Коментиран от #30

  • 28 Бесен - _Язовец

    17 1 Отговор
    Немските фашисти си разни фракции,, Граждани на Райх" за да могат да репресират инакомислещите в Германия. Който пречи за реализиране на индеите на чичо Сорос го обявяват за радикал.
  • 29 Историк

    1 20 Отговор
    И русофилите си мечтаят за България от 1948 година.
  • 30 Проктолог

    1 16 Отговор

    До коментар #27 от "Тракиец🇺🇦🇧🇬🇮🇹🇩🇪🇯🇵🇮🇷":

    "Всички европейци мечтаем за Германия от 1937 г " Фашисто-руслямистите не сте "европейци". Не и като съзнание, независимо къде сте родени.

    Коментиран от #31

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..

    11 0 Отговор
    Шолц и Лайньон,пребиха Германия у ЕС..България е както винаги , долу горе ,,..тъй че няма проблем..
  • 33 Въпрос

    24 0 Отговор
    Абе ДВ защо медиите отвличат вниманието от новината на седмицата в Германия и ни занимавате с мноооо "страшните"граждани на райха дето полицията дефакто нищо страшно не намерила при обиските. Новината на седмицата е две 14 годишни деца в Улм наръгани на път за училище от един еритреец, едното почина, другото в болницата в тежко състояние. Много бързо я забулихте тая новина медиите и почнахте да насочвате вниманието към гражданите на райха. През ковида квичахте че умрели над 80 годишни баби от ковид, а сега с тея деца че страдат от ръката на гостенин нищо. Мълчите.
  • 34 историк

    21 0 Отговор
    Един дядо с два арбалета и меч щял да направи преврат и да вземе властта в Германия! Тези съвсем ни взеха за мезе. Нищо по-смислено ли не мижаха да изфабрикуват? Били неофашисти. Ами те и в Окраина са неофашисти, ама на тах им дават пари и оръжие. Дядото веднага да обещае, че ще настъпва към Русия и ще му дадат и танк.
  • 35 Колония Германистан

    12 0 Отговор
    Изглежда, че след като САЩ се включат в конфликт, са неспособни да напуснат въпросната държава, пише qz.com. По данни на Министерство на отбраната САЩ все още имат 179 бази в Германия, над 100 из цяла Европа и 109 в Япония.

    По данни от 2015 г. САЩ разполагат със 686 бази в 74 държави, казва в своята книга Ваѕе Nаtіоn: Ноw UЅ Міlіtаrу Ваѕеѕ Аbrоаd Наrm Аmrіса аnd thе Wоrld Дейвид Ван. В нея той сравнява базите на другите две големи армии – тези на Франция и Великобритания, съответно в 5 и 8 държави.

    На картата са показани базите на САЩ в света, в които има над 1000 войници. В нея не са включени базите на НАТО, в които също има американски военни, както и базите, за които има само слухове, че съществуват.
    https://fakti.bg/world/256485-v-kolko-darjavi-sasht-imat-voenni-bazi-karta
  • 36 Европеец

    3 13 Отговор
    "Те смятат, че Германия е окупирана от САЩ, Великобритания и Франция И мечтаят за Германската империя от 1937"

    Ами видяхме ги германците какви ги свършиха и какво направиха след 1937 година И днес свещи трябва да палят на САЩ от благодарност, че ги окупираха след 1945г и че разположиха в ГФР много американски бази , като от победена и разрушена страна, само за 10-20 години я възстановиха напълно и изцяло и за разлика от ГДР която бе откъсната и изпаднала под съветска и руска окупация със стотици руски военни бази разположени там , САЩ създадоха и направиха от ГФР най притегателната, модерна и свободна за живот страна в която желаеха да работят и живеят всички европейци....!!!

    Коментиран от #37

  • 37 За глава

    6 2 Отговор

    До коментар #36 от "Европеец":

    Само си пропуснал да напишеш, че пиеш хапчета.
  • 38 Бацо прецедател

    6 0 Отговор
    Граждани на райха е дървено желязо! Превода на тоа израз е "поданици на райха"! Граждани имат републиките,монархиите имат поданици! Че каже некой каде я сам учил журналистика а журналята вместо журналистика са дръжели некомо мръкуча!
  • 39 Бесарабски българин

    7 1 Отговор
    В Украйна в молове вече открито се поставят хитлеристки плакати и знамена с пречупен кръст. А запада си затваря очите и помпа укрите с оръжие и пари.
  • 40 12345

    2 0 Отговор
    До коментар № 19 : Уважение за анализа и показване на истинките факти.Не уважавам и презирам всички лизачи на тъпите сащ, на ЕС, на тъпата Лайен и нейния съпруг от Бялата Мафия и проводник на вредните ваксини от които умряха няколко милиона ЧОВЕЦИ.Няма да коментирам изнасилванията от араби , мюсюлмани ,турци на германки пред портите на техните катедрали,защото празнуват Коледа, Възкресение Христов, защото има Коледни базари. Меркел дъщеря на безбожник/пастор -евангелист-от секта/,е виновна,че отвори вратите на престъпници талибани,добили умения ,да убиват вярващи в Христа ,в сащ-а там има 41 престъпни секти, не празнуват Коледа и Христовите празници,но убиват ежедневно ЧОВЕЦИ.Колкото ,до измислиците за възраждане на РАЙХА-може и да стане.Виновни ще бъдат сащ и противна протестантска Англия, фашистките Полша и ОкраинаЛично аз ,като Православна християнка съм за Православието,което престъпните турци ,за 500 години,не могли да унищожат.А, сега нашите ПП, ДБ, ГЕРБ, СДС, ДПС се кланят на мюсюлманин.Това е резултата от скарването ни с Русия,на която сме дали Православие и Азбука.Много ще патим от предатели на българщината и вярата ни-Кирил Петков, Асенчо и кохортата им."Ум царува, ум робува ,ум патки пасе."Ние правим третото.