8 Декември, 2022 13:03 1 412 24

Експерти: Движението "Граждани на райха" в Германия беше подценявано твърде дълго

  • германия-
  • олаф шолц-
  • граждани на райха

Според германската служба за вътрешно разузнаване движението "Граждани на райха" отхвърля държавата, нейните избрани представители и цялата правна система

Експерти: Движението "Граждани на райха" в Германия беше подценявано твърде дълго - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германското движение "Граждани на райха", което по същество отхвърля съществуването на държавата, е било подценявано твърде дълго, казват експерти, цитирани от ДПА.

Движението попадна в центъра на медийното внимание вчера, след като беше съобщено за полицейски акции в Германия срещу дясна екстремистка група, за която се твърди, че е искала да свали правителството.

Според прокуратурата десетките арестувани заподозрени, сред които германски военен, съдия и член на аристократично семейство, са били част от терористична организация, свързана с "Граждани на райха".

През последните години има ясни признаци, че последователите на движението са готови да използват насилие и явно са доста добре организирани, заяви Лоренц Блументалер от фондация "Амадеу Антониу", която води кампания срещу антисемитизма, расизма и десния екстремизъм.

"Но особено в средите от сферата на сигурността, тези групи често бяха осмивани и се гледаше лекомислено на огромната потенциална опасност от тях въпреки ясните предупреждения от гражданското общество", каза той.

Според германската служба за вътрешно разузнаване движението "Граждани на райха" отхвърля държавата, нейните избрани представители и цялата правна система.

Блументалер предупреди, че подценяването на движението и неговия огромен потенциал за радикализация е било грешка, която може да има сериозни последици.

Той заяви, че след като преди около шест години последовател на "Граждани на райха" е застрелял полицай, германските власти са запознали да осъзнават своята грешка и са се опитали да предприемат действия срещу движението.

По думите му обаче проблемът не може да се реши за един ден, а е необходим "цялостен подход, включващ образование, превантивна работа и последователно наказателно преследване".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    25 2 Отговор
    Да не се отчайват.И Хитлер не успял първия път влязъл в затвора.Да пробват пак зимата.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Райнхард

    25 1 Отговор
    Офисът ми в Хамбург е от два дни запечатан,иззети са ми и електронни устройства и физически документи,не само на мен а на още стотици будни хора в страната,ловът на вещици започна а целта е отклоняване на вниманието на немеца от болезнените актуални въпроси стоящи пред обществото! Та до тук с Демокрацията в Европа!

    Коментиран от #7

  • 4 Капитана

    19 1 Отговор
    Хамерикосите да тикат още пасмина в Европа и тогава ще видят европейци за Райха!

    Коментиран от #12, #14

  • 5 Коментар

    5 3 Отговор
    Вкараха си укри,а после се чудят защо нацизма им се заражда и бълнуват Райх там...то и тук от време на време някакви дроганти пишат как Хитлер бил герой и като им предложиш да се отвори лагер за наркомани спират да пишат.
  • 6 Ламбо

    17 2 Отговор
    Мечката като тропа в Украйна дойде и у вас .Путин май ще излезе прав за фашизирането на Украйна.
  • 7 Мммда

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "Райнхард":

    Че то чак сега ли забеляза, че в Германия съществува само думата демокрация.
    Тия арести бяха представление с което трябва да се сплаши населението и да забавят малко бъдещите бунтове от огромната вълна недоволни. Ще стискат властта със зъби, нокти и армията. То и затова се мяркат от няколко месеца тия в камуфлажа из целия град.

    Коментиран от #17

  • 8 Рюдигер

    1 8 Отговор
    Изловихме хората на ЩАЗИ !
    СЕГА Джуджака буба го лази !
    Ще гепим всички на талази !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Трябва и У НАС !

    2 11 Отговор
    Всички путинисти в кауша !
    При Бай Ставри под душа !
    А който не слуша,здраво за гуша !
    Миглена Ангелова Ангелова.
  • 12 Мммда

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Капитана":

    То дори да спрат да ги тикат,населението в Германия под 20 годишна възраст вече е над 50% мюсюлмани.
  • 13 Тракиец🇯🇵🇩🇪🇺🇦🇮🇹🇮🇷🇧🇬

    11 2 Отговор
    Болшевиките ЛЯВИ евро-Г-е-йо-ве и тяхните сат-рапи от лгтб които тероризират Германия и Европа СЛЕД 1944 обявяват всеки нормален който иска да живее в нормална среда в Европа като ГРАЖДАНИ НА РАЙХА за терористи. Кви терористи бе ЛЯВИ п-е-да-ли ?? Не се гаси туй що не гасне ! Национализма се възражда и Германия с цяла Европа отново ще е на ТРЕТИЯ РАЙХ

    Коментиран от #18

  • 14 ценов

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Капитана":

    Донякъде си прав,но истината е ,че най-големия кошмар за САЩ и обратните островитяни е съюз между Германия и Русия!Източна Германия е готова,все пак това е Прусия! Абсолютно съм убеден,че арестуваните нямат нищо общо с нацизма като идеология,това са немски патриоти,които не са забравили думите на Бисмарк-НИКОГА ВОЙНА С РУСИЯ!

    Коментиран от #19

  • 15 Меркел :

    2 8 Отговор
    Путин,здраво е изперкал !
  • 16 Рамщайн

    3 0 Отговор
    При мен всичко ще си кажат !!!
  • 17 Райнхард

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Мммда":

    Хммм,относно немската Демокрация съм изключително много наясно,че дори в ГДР имаше много повече свобода отколкото в днешната Федерална Република.А относно полиция и военни...е това няма да коментирам но си миаля че сред тях има много доблестни мъже и жени-както писах под полицейски надзор съм в момента...
  • 18 Райнхард

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Тракиец🇯🇵🇩🇪🇺🇦🇮🇹🇮🇷🇧🇬":

    Вярвам,че така ще е,но има дълъг път за извървяване и той няма да е никак лек!
  • 19 Райнхард

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "ценов":

    Да но при нас патриот=националист,т.е.нацист!
  • 20 Българските турци

    0 1 Отговор
    И турците подценяваха и дори се будалкаха с "Хизмет" и фетуллах гюлен ходжа но вече 6 години все още се мъчат да дешифрират конспирацията им проникнала дълбоко в турската държавност ! ...Има неписан постулат : "Във всяка нация съществува определен естествен контингент от предатели което е 10% от общия брой на населението !" ... Следователно ако изпуснеш руля веднага се променя ротата !
  • 21 Геша

    6 0 Отговор
    Мирише на измислени поводи за въвеждане на диктаторски мерки.
    А това показва информиран страх на елита от населението.То пък означава че може би усещат, че краката им се клатят и губят по всички фронтове.
  • 22 глоги

    1 0 Отговор
    германските власти са запоЧнали да осъзнават своята грешка
  • 23 Аршлох

    3 0 Отговор
    Абе какви граждани на райха ,поредният кьорфишек,за сплотяване на редиците.В момента на най влиятелни са и с най много последователи,гражданите на Шериата,инш алла.
  • 24 БеГемот

    1 0 Отговор
    Язък,Хенрих 13 таман изглеждаше идеален за кайзер на четвъртия райх!
Новини по държави: