Отидете към основна версия

3 711 19

Икономическото чудо в Полша се дължи и на украинците

  • полша-
  • чудо-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • украински бежанци-
  • инвеститори-
  • раждаемост-
  • инвестиции

Украинците още отсега подпомагат полското „икономическо чудо“

Снимка: Shutterstock

Полша прие стотици хиляди бежанци от Украйна. Но не съвсем безкористно - така бе осигурена нужната на страната работна ръка, което позволява и увеличаване на благосъстоянието. След нападението на Русия над Украйна към Полша се насочиха стотици хиляди бежанци, предимно жени и деца. Приемането и регистрацията им бяха улеснени максимално от държавната власт, с което те получиха бърз достъп и до здравната система, и до пазара на труда. Половин година по-късно войната продължава, а в Полша животът до голяма степен е възвърнал своя обичаен ритъм, ако се абстрахираме от многото новини за войната в Украйна, част от които звучат по радиото и на украински, пише „Нойе Цюрхер Цайтунг“ (НЦЦ).

Междувременно много от украинците са си намерили работа – предимно в сектора на услугите, както и жилища. Децата ходят на училище или на детска градина заедно с полските си връстници. Новопристигналите се натъкват обаче и на някои предразсъдъци – най-вече заради недостатъчните ресурси на здравната система, които се усещат още по-силно заради бежанците.

Има и настроения срещу „неблагодарните украинци“

Освен това са се повишили наемите, особено в големите градове. „Меденият месец“ в отношенията междувременно отмина, коментира по този повод германската медия MDR. В Полша се долавят умора, недоволство и дори омраза, придружени от вълна фалшиви новини за „неблагодарните украинци“. И все пак допитванията в Полша показват, че подкрепата за търсещите убежище украинци е намаляла незначително – от 88% в началото на март 2022 до 71% сега.

Малко чудо е колко бързо и безпроблемно се справя Полша с интеграцията на бежанците, отбелязва НЦЦ. Културната и езикова близост на двете страни е факт, а и немалко от новопристигналите са разчитали на контакти със сънародници, установили се отдавна в Полша. Още преди войната украинците са били най-голямата група чужденци в страната – към един милион души са били привлечени от по-високия ѝ стандарт. Към тях сега се прибавиха и 1,4 милиона бежанци.

Демографският проблем на Полша

Готовността на Полша да приема и подкрепя бежанците от Украйна още от самото начало на войната с право предизвика уважение в световен мащаб. Помощ оказваха и гражданите, и общините. И в крайна сметка много от бежанците решиха да останат там, което даде шанс на Полша да се сдобие с голямо количество нова работна ръка. Очаква се, че развитието ще продължи и в бъдеще, тъй като все повече украински мъже ще последват жените и децата си, когато вече няма да са нужни на фронта.

Това ще е истинска благословия за Полша, смята швейцарското издание, защото миграцията ще повиши привлекателността на страната за чужди инвеститори. Без приток на нова работна ръка по-нататъшният икономически подем би бил застрашен сериозно.

Полша има голям демографски проблем – миналата година в страната са се родили само 332 000 деца, нивото на раждаемостта спада. Управляващата консервативна партия „Право и справедливост“ си постави за цел да преобърне тази тенденция, но въпреки отпускането на щедри детски надбавки и постоянните призиви за раждане на повече деца промяна така и не настъпва.

Огромен брой преки чуждестранни инвестиции

В икономически план Полша показва отлични резултати - благодарение на относително ниски разходи за работни заплати и благоприятни за работодателите условия, страната привлича огромен брой преки инвестиции от цял свят, и то в най-различни браншове. Южнокорейски фирми, например, осъществиха наскоро значителна експанзия в страната.

При това не става вече дума за евтини и прости производства на перални машини и сушилни, както беше преди десетилетия, а за производството на батерии за електромобили. И това не е случайно – чрез т.нар. Nearshoring международните концерни получават възможност да произвеждат в близост до европейските си клиенти. Отбелязваният от Полша в последните 10 години среден икономически ръст от осем процента също не е случаен.

Полша ще играе и в бъдеще ключова роля

Прогнозите са, че развитието ще продължи в същата посока. А Полша несъмнено ще играе ключова роля и във възстановяването на Украйна след войната. Тогава интензивните отношения между двете страни ще са само от полза. Има и още нещо, което откроява политологът Кай-Олаф Ланг от германската фондация „Наука и политика“ - голямо значение за Полша ще има присъединяването на Украйна към ЕС. „Ако един ден Украйна стане член на ЕС, гравитационният център на Общността ще се измести на изток. Тогава Полша и държавите от днешната Източна Европа вече няма да са европейска периферия“, казва експертът.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания