Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Декември, 2022 07:33 3 703 19

Икономическото чудо в Полша се дължи и на украинците

  • полша-
  • чудо-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • украински бежанци-
  • инвеститори-
  • раждаемост-
  • инвестиции

Украинците още отсега подпомагат полското „икономическо чудо“

Икономическото чудо в Полша се дължи и на украинците - 1
Снимка: Shutterstock

Полша прие стотици хиляди бежанци от Украйна. Но не съвсем безкористно - така бе осигурена нужната на страната работна ръка, което позволява и увеличаване на благосъстоянието. След нападението на Русия над Украйна към Полша се насочиха стотици хиляди бежанци, предимно жени и деца. Приемането и регистрацията им бяха улеснени максимално от държавната власт, с което те получиха бърз достъп и до здравната система, и до пазара на труда. Половин година по-късно войната продължава, а в Полша животът до голяма степен е възвърнал своя обичаен ритъм, ако се абстрахираме от многото новини за войната в Украйна, част от които звучат по радиото и на украински, пише „Нойе Цюрхер Цайтунг“ (НЦЦ).

Междувременно много от украинците са си намерили работа – предимно в сектора на услугите, както и жилища. Децата ходят на училище или на детска градина заедно с полските си връстници. Новопристигналите се натъкват обаче и на някои предразсъдъци – най-вече заради недостатъчните ресурси на здравната система, които се усещат още по-силно заради бежанците.

Още новини от Украйна

Има и настроения срещу „неблагодарните украинци“

Освен това са се повишили наемите, особено в големите градове. „Меденият месец“ в отношенията междувременно отмина, коментира по този повод германската медия MDR. В Полша се долавят умора, недоволство и дори омраза, придружени от вълна фалшиви новини за „неблагодарните украинци“. И все пак допитванията в Полша показват, че подкрепата за търсещите убежище украинци е намаляла незначително – от 88% в началото на март 2022 до 71% сега.

Малко чудо е колко бързо и безпроблемно се справя Полша с интеграцията на бежанците, отбелязва НЦЦ. Културната и езикова близост на двете страни е факт, а и немалко от новопристигналите са разчитали на контакти със сънародници, установили се отдавна в Полша. Още преди войната украинците са били най-голямата група чужденци в страната – към един милион души са били привлечени от по-високия ѝ стандарт. Към тях сега се прибавиха и 1,4 милиона бежанци.

Демографският проблем на Полша

Готовността на Полша да приема и подкрепя бежанците от Украйна още от самото начало на войната с право предизвика уважение в световен мащаб. Помощ оказваха и гражданите, и общините. И в крайна сметка много от бежанците решиха да останат там, което даде шанс на Полша да се сдобие с голямо количество нова работна ръка. Очаква се, че развитието ще продължи и в бъдеще, тъй като все повече украински мъже ще последват жените и децата си, когато вече няма да са нужни на фронта.

Това ще е истинска благословия за Полша, смята швейцарското издание, защото миграцията ще повиши привлекателността на страната за чужди инвеститори. Без приток на нова работна ръка по-нататъшният икономически подем би бил застрашен сериозно.

Полша има голям демографски проблем – миналата година в страната са се родили само 332 000 деца, нивото на раждаемостта спада. Управляващата консервативна партия „Право и справедливост“ си постави за цел да преобърне тази тенденция, но въпреки отпускането на щедри детски надбавки и постоянните призиви за раждане на повече деца промяна така и не настъпва.

Огромен брой преки чуждестранни инвестиции

В икономически план Полша показва отлични резултати - благодарение на относително ниски разходи за работни заплати и благоприятни за работодателите условия, страната привлича огромен брой преки инвестиции от цял свят, и то в най-различни браншове. Южнокорейски фирми, например, осъществиха наскоро значителна експанзия в страната.

При това не става вече дума за евтини и прости производства на перални машини и сушилни, както беше преди десетилетия, а за производството на батерии за електромобили. И това не е случайно – чрез т.нар. Nearshoring международните концерни получават възможност да произвеждат в близост до европейските си клиенти. Отбелязваният от Полша в последните 10 години среден икономически ръст от осем процента също не е случаен.

Полша ще играе и в бъдеще ключова роля

Прогнозите са, че развитието ще продължи в същата посока. А Полша несъмнено ще играе ключова роля и във възстановяването на Украйна след войната. Тогава интензивните отношения между двете страни ще са само от полза. Има и още нещо, което откроява политологът Кай-Олаф Ланг от германската фондация „Наука и политика“ - голямо значение за Полша ще има присъединяването на Украйна към ЕС. „Ако един ден Украйна стане член на ЕС, гравитационният център на Общността ще се измести на изток. Тогава Полша и държавите от днешната Източна Европа вече няма да са европейска периферия“, казва експертът.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фен

    29 7 Отговор
    Ясно! Ето защо поляците са най - големите военолюбци, и правят всичко възможно да разпалват максимално войната в Украйна!

    Коментиран от #5, #11

  • 2 Малии

    30 5 Отговор
    20 процента намаляла подкрепата, ма това било незначително ... Това звучи като млад старец
  • 3 Груйо

    16 46 Отговор
    Украинците не са дивите орди от Афганистан. Това са интелигенти и квалифицирани работници, вишисти и ИТ специалисти. Ние в България изпуснахме шанса да ги привлечем, въпреки че имаме огромна българска диаспора в Украйна. Не малка вина имат малоумните русофили майцепродавци, които подеха страхотна кампания по омаскараване и дори агресия срещу бежанците под диктат на Мацква

    Коментиран от #9, #12

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 БАРС

    17 8 Отговор
    Та то украинците отдавна са там.Друго те там работят за много малко пари .Да не говорим че много там работят и на черно.А пьк който работи редовно то много малко работят като си плащат за пенсия.Мисля че и България трябва да вземе пример от Полша и да ги приеме да работят.Но имайте предвид че не съм чул до сега да не са им плащали поляците да са ги лъгали със зарлатите.А в БЪЛГАРИЯ Е ПРОБЛЕМЪТ С ТАКА НАРЕЧЕНАТА ПРОФЕСИЯ МУТРА.МНОГО ОБИЧАТ ДА СЕ ПРАВЯТ НА МЪЖЕ ТА КАТО УПЛАШАТ НЯКОГО С ТЯХ ДА НЕ ГИ ТЪРСЯТ ЗА ЧЕСТНО ИЗКАРАНИТЕ ПАРИ.
  • 7 Иииииииии

    12 2 Отговор
    В кои точно услуги работят украинците?
  • 8 Псевдоним

    11 3 Отговор
    Демек наляли са поляците с мръсни пари.
  • 9 Ахмед

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Груйо":

    Афганците не са роби.
  • 10 Коментар

    10 3 Отговор
    А при нас се разхождат с шперцове...
  • 11 Механик

    21 8 Отговор

    До коментар #1 от "Фен":

    Поляците винаги са смятали укрите за свои слуги, а укро-земята за полска. В същност поляците никак не обичат укрите и ги чанчат при всяка възможност. Сегашната солидарност на Полша към укрите е само от апетит към украинската земя.
  • 12 !!!

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "Груйо":

    Ако имаш някъв успех-биеш в гръдите си!Ако се изложиш или не притежаваш ресурс за успех-виновна ти Москва,Лондон,Вашингтон и кой ли не!
    В този конкретен случай-да знаеш:Украинците обичат красив живот ЗА ЧУЖДА СМЕТКА!
    Ще го научиш след продължительно сътрудничество и наблюдение за украинците.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ха ха

    14 3 Отговор
    Тоест украинците подбиват пазара на труда с готовността си да работят за малко пари.уволняват поляци и назначават украинци...колеги поляци ми го казаха.нека да се публикуват данни за движението на безработните поляци
  • 15 Смех

    1 0 Отговор
    На никой вече не му се правят деца май ха
  • 16 Слепок

    10 2 Отговор
    Нормално. Поляците вече смятат част от Окрайна за своя. Останалата част е руска. Толкоз.
  • 17 директно от Полша

    9 5 Отговор
    Както обикновено, тенденциозна статия на DW, обслужваща руската пропаганда и разкриваща отношението на самите германците, с глупости на търкалета като "В Полша се долавят умора, недоволство и дори омраза, придружени от вълна фалшиви новини за „неблагодарните украинци“." Аз нищо подобно не забелязвам, напротив хората споделят домовете си и помагат с каквото могат. Още от първите изречения си противоречи - жени и деца, пък не било безкористно. Имаме познати украинки в Германия, които от началото на войната до ден днешен живеят на хотел, хранят ги и единственото им занимание е да учат немски. И много познати украинки в Полша, които от самото начало работят и то не на черно и не като чистачки, а по специалността си, напр. в болници като лекарки, децата им са записани от първите дни на училище, а не се измислят глупости с ваксини като в България. За няколко месеца са научили полски съвсем прилично. За намекващите разни работи - единствените търсещи секс-услуги са именно германците и другите западняци, когато идват в Полша. А на полската икономика и беше далеч по-добре, когато идваха мъжете да работят по строителните обекти, отколкото жени в майчинство и деца, така че да извиняват, ама с бели конци са я съшили тази дезинформация.
  • 18 Българските турци

    6 5 Отговор
    Виждате ли колко са изкусни полските политици ! !...България има дълбока и традиционна връзка със сирийския народ ... знам за българи които с години са живели и работили в Сирия в областта на селското стопанство и промишленността по официална държавна мисия !...Защо се боите от нормални хора които търсят що годе свестен животец някъде покрай добри и милосърдни хора...да се трудят и прехранват в мир и спокойствие ! Защо протягате ръка към Запада ?...Мислите че ще ви помогнат и ще ви обсипят с помощи и пари ли ?...А е толкова просто да констатирате областите където има недостиг на работна ръка в селското стопанство и животновъдството и след туй да седнете и се споразумеете и да заселите временно опустелите селища и да съживите пустеещата плодородна земя ...Защо ги мислите че са като вашите мургави възродени българи от столипиново !!! Почти всички са свестни и кадърни хора...иначе 11 години кой щеше да ги търпи ако вършеха зулуми в Турция ?!!!...
  • 19 Аха верно

    6 2 Отговор
    Възникването на съвременната цивилизация
    нямаше да се случи ако не бяха усръинсите.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания