Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Декември, 2022 09:55 3 395 14

Полша получи уникален шанс

  • полша-
  • шанс-
  • икономика-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • инфлация-
  • ссср-
  • анджей дуда

В продължение на 20 години Варшава предупреждаваше европейските си партньори за руския реваншизъм

Полша получи уникален шанс - 1
Снимка: Shutterstock

Полша трябва да спре да напада партньорите си и да се откаже от манията си по миналото. Войната на Русия в Украйна е дала на Варшава важна мисия и исторически шанс да спре да бъде второстепенна държава в Европа, предаде БГНЕС.

Войната на Русия в Украйна предостави на Полша добри възможности, но тя трябва да се откаже от дългогодишната си враждебност.

Още новини от Украйна

Полша и Унгария, които са готови да стигнат докрай с Брюксел по отношение на върховенството на закона, трябва да вземат предвид един неочакван фактор, а именно въоръжения конфликт в Украйна. Инфлацията, увеличаването на публичните разходи и несигурността на финансовите пазари увеличават напрежението и ги принуждават да търсят изход от спора, който ги остави без достъп до крайно необходимите, но блокирани средства от фонда за възстановяване от пандемията.

За Полша проблемът надхвърля вътрешните финансови предизвикателства. Ако постигне споразумение с Брюксел относно върховенството на закона, ще бъде премахната основна пречка, която влияе отрицателно на положението ѝ в Европейския съюз. Руската агресия на прага на Полша оказа огромно влияние върху ролята на страната в Европа и Варшава получи нова мисия.

Като фронтова държава Полша се оказа в центъра на мащабните логистични, военни и хуманитарни усилия на Запада в Украйна. Сега, когато въздушното пространство е затворено за гражданска авиация, почти всички пътища и железопътни линии от Запада към Киев минават през Полша. От февруари насам повече от осем милиона украинци са преминали границата, а два милиона и половина от тях вече живеят в Полша. Следователно тя се е превърнала в "двунационална държава", казва Пьотр Бурас, експерт в Европейския съвет за външна политика. Това е важно нововъведение за страна, известна с нежеланието си да приема имигранти.

В продължение на 20 години Варшава предупреждаваше европейските си партньори за руския реваншизъм и сега се оказа права. Полското ръководство отбелязва със задоволство, че Париж и Берлин понякога са наричали поляците истерици, но сега са заели своята позиция. "Дискусията започна с въпроса за доставките на каски за украинските въоръжени сили, а сега говорим за ЗРК "Пейтриът", заяви високопоставен полски дипломат, визирайки неотдавнашното германско предложение за разполагане на тези модерни зенитно-ракетни системи в Полша.

Полското правителство иска да отиде още по-далеч. С намерението да увеличи военния си бюджет до три процента от БВП то започна амбициозна програма за закупуване на военно оборудване и оръжия от САЩ и Южна Корея. Високопоставен ръководител на НАТО наскоро заяви, че Алиансът трябва да се замисли върху перспективата Полша да изгради най-мощната армия в Европа.

От 1989 г. насам, когато Полша се освободи от съветско владичество, тя не е имала възможност да заеме полагащото ѝ се място в Европа. Трудният преход към пазарна икономика и функционираща демокрация накара Полша, подобно на други посткомунистически страни, да се чувства като второстепенна държава в ЕС, ръководен от Германия, Франция и Великобритания.

Сега моментът е подходящ за Полша да се възползва от него. Но тя може да се възползва от него, само ако действа в съответствие с правилата. Има два спора, които засенчват новопридобитата тежест и авторитет на Полша. Това са посегателството срещу върховенството на закона от страна на дясно правителство, ръководено от евроскептици, и непрестанното позорене на Германия от страна на озлобения 73-годишен демагог Ярослав Качински, който оглавява управляващата партия "Право и справедливост".

Решението на първия проблем не изглежда далечно. Инфлацията в Полша достигна 17,4 % и вреди на правителството, което се нуждае от парите от Европейския фонд за възстановяване за социални нужди и отбрана, както и за да запази благодарността на избирателите на парламентарните избори през есента.

Приключването на кампанията срещу Германия ще бъде по-трудно. Качински я използва като предизборен инструмент, представяйки лидера на опозицията, бивш министър-председател и председател на Европейския съвет Доналд Туск за германски агент. Става дума за неотдавнашната престрелка, възникнала във връзка с предложението на Германия да предостави на Полша зенитно-ракетна система "Пейтриът". Полското правителство приема предложението на Берлин, докато Качински го отхвърля, поставяйки под въпрос решимостта на германците да се борят с Русия. Той заяви, че Германия трябва да изпрати системите на Украйна, с което да злепостави нейното правителство. Берлин не отхвърли предложението си и полският президент Анджей Дуда благодари на германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер за него.

Дуда спаси положението по въпроса за „Пейтриът“, но не успя да направи нищо по другия спорен въпрос за репарациите от Втората световна война. Партията "Право и справедливост" иска от Германия 1,3 трилиона евро, което е около една трета от нейния БВП. Подобна враждебност издава старо подозрение, което Полша е наследила от бурната си история. Варшава смята, че Германия винаги ще преговаря с Русия през главите на страните, които се намират между тях.

По-ранното снизхождение на Париж и Берлин към Владимир Путин опасно засили съмненията на Варшава в надеждността на Западна Европа. Но Полша има право да не вярва на руския президент. Но, както отбелязва един опитен наблюдател на полско-германските отношения, "да бъдеш прав не е достатъчно, трябва да бъдеш и успешен. А за да успеете, ви трябват партньори". За да се превърне във важен играч в променящия се ЕС, Полша трябва да спре да напада партньорите си и да се откаже от манията си по миналото. /БГНЕС

Силвия Кауфман, „Файненшъл таймс“


Поставете оценка:
Оценка 2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смех

    21 5 Отговор
    Да насадиха се на пачи яйца.Сащ им набутаха китайци.
    Като слезнеш на полското летище само полети от Китай чат пат индиици и афрота.Гордата полска псевдонация утече у канала.С отрепкикато Кизенджер врагове ти не требет
  • 2 Българин

    27 1 Отговор
    Урсула фон дер Пфайзер, Ева Кайли и върховенство на закона в едно изречение може да предизвика само смях.
  • 3 Абе стана тя една

    20 2 Отговор
    Да пази господ, ако Полша се вземе сега за по-важна. Те са по-яки щатски служители и от Дойчовците.

    Коментиран от #5

  • 4 Глупости на кг

    24 7 Отговор
    И Полша и Унгария се точат да лапнат земи от разпадащата се Украйна.
    А поляците са следващите украинци - подготвяни и насъсквани да се бият до последния поляк за англо-американските интереси.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Факт

    6 7 Отговор
    Полско- украйнска държава вече е на хоризонта.Това плаши и Русия и Германия.Обаче САЩ и Великобритания са зад нея тъй че ще имаме нов лидер в Европа.
  • 7 Реалист

    11 3 Отговор
    Уникалните шансове и активност на Полша в мирно време обикновено завършват при война както през 1939
  • 8 Наблюдател

    11 2 Отговор
    Истинско признание че русия воюва с целия запад ще цитирам
    "Като ФРОНТОВА държава Полша се оказа в центъра на мащабните логистични, ВОЕННИ и хуманитарни усилия на Запада в Украйна. "
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 3 Отговор
    пАляци 🤔
    Там бяха концлагерите на Адолф❗
    Там беше Варшавският договор❗
    Там сега е Централната гара за оръжие срещу Русия ❗
    А щели да въртят перките на Евромотора 🤔

    Коментиран от #14

  • 10 Статията е...

    9 0 Отговор
    ...едно голямо - ,,Бла...Бла...блааа..."...!
  • 11 Мишел

    4 1 Отговор
    Полша има уникален шанс да вземе четвърт Украйна.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания