Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Юни, 2023 19:00 6 069 45

Колко са украинските бежанци в България и как се издържат

  • украински бежанци-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • ес-
  • българия-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • украинци-
  • киев-
  • мариана тошева-
  • държавна агенция за бежанците

В момента българската държава се грижи за около 12 хиляди украинци

Колко са украинските бежанци в България и как се издържат - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ДВ: Госпожо Тошева, хора от кои държави имат право да получават бежански статут в България? Какво е положението с бягащите от Русия, Афганистан, Иран?

Тошева: Когато става въпрос за Русия, въпросът е сложен. Много сме внимателни. България е получила 147 молби за убежище от граждани на Русия. Досега са отчетени 8 случая, при които е имало реални основания за получаване на статут на бежанец или хуманитарен статут. Останалите молби са в процес на разглеждане. Има и няколко отказа, дори потвърдени от съда. С Русия сме много внимателни.

Още новини от Украйна

Същият индивидуален подход се прилага и към молбите от Афганистан, Сирия, Ирак, Мароко - четирите страни, от които хора най-често търсят убежище в България. Хората от Мароко обаче засега не заявяват друга причина освен икономическото положение. Тези от Сирия и Афганистан и някои от иракчаните наистина изтъкват сериозни основания, за да докажат правото си на хуманитарен статут. Имахме няколко случая от Иран и, доколкото знам, някои кандидати оттам вече са получили разрешение. Но има искове, при които индивидуалната оценка показва, че лицето не отговаря на условията. Например: има лице, което живее в България от 22 години, но сега иска убежище.

ДВ: Друг въпрос за идващите от Русия: как коментирате съдебните решения, според които Русия е страна с демократични институции, следователно не представлява заплаха за търсещите убежище?

Тошева: Много съжалявам, но няма да коментирам решения на съда. Това е независим орган и те имат своите основания. В нашия случай ние преразглеждаме постоянно информацията за Русия като страна на произход поради много динамичната ситуация и влошаването на положението с човешките права там. Ние носим отговорност за работата, извършена от нашите служители по случая. Що се отнася до съда, не мога да коментирам.

ДВ: Колко украински бежанци все още са в България?

Тошева: Според последната статистика към 19 юни 72 000 украинци са регистрирани с временна закрила в България.

ДВ: Колко от тези хора са си намерили работа и колко разчитат на държавна подкрепа?

Тошева: В момента българската държава се грижи за около 12 хиляди украинци. Останалите са в състояние да се грижат за себе си и за семействата си. Доколкото имаме обратна връзка, голяма част от тях работят онлайн. Но има и хора, които са си намерили работа в България. Някои живеят и с помощта на роднини, които са в чужбина.

ДВ: Каква е динамиката на границата с Турция през последните месеци. Идват ли повече хора?

Тошева: Има известно увеличение. Но виждаме, че ръстът в някои седмици е последван от спад в следващите. Към момента имаме по-малко от 7 хиляди кандидати за статут, ако тенденцията се запази, към края на годината няма да са над 20 хиляди.

ДВ: Почти всички, които преминават тази граница, го правят нелегално. Какви са стъпките, за да се промени това?

Тошева: Трябва да има повече легални възможни за кандидатстване за убежище. Например хуманитарни коридори и инициативи като частно спонсорство. Те, разбира се, трябва да бъдат добре балансирани и съобразени с националната сигурност. Това не трябва да се подценява. Но хората трябва да повярват, че ако имат основание, ще могат да намерят убежище в Европа.

ДВ: Най-големият проблем за голяма част от децата на бежанците е българският език. Те не могат да започнат да ходят нормално на училище заради езиковата бариера. Какво прави Държавна агенция за бежанците, за да подкрепи тези деца и да им помогне да научат български език?

Тошева: Мога да говоря само за децата в нашите приемателни центрове. Обикновено в началото на учебната година по-голямата част от децата до 14-годишна възраст са записани на училище, но когато започне учебната година, те започват да намаляват. Една от причините е и нежеланието на родителите, защото мечтаят да стигнат до други европейски държави.

Все пак децата от Сирия, Афганистан, Ирак, които ходят на училище в София, а също и в Харманли, напредват много бързо. Нуждаем се от повече подкрепа, също и от неправителствените организации, за да мотивираме родителите да изпращат децата си на училище. Изправени сме пред голям проблем с тийнейджърите, защото много от тях не са могли да ходят на училище в страната си на произход или са посещавали начално училище само 2-3 години. Така че за тях е много трудно да отидат в гимназията без достатъчна подготовка. Имаме курсове по български език в приемните заведения, но тийнейджърите не желаят да ги посещават.

ДВ: България е изправена пред демографска криза от години. Смятате ли, че трябва да мотивираме поне част от тези хора да останат в страната и да станат част от работната сила?

Тошева: Определено имаме нужда от повече работна ръка. Ето защо хората, които идват тук и получават статут, трябва да бъдат подкрепени да се интегрират. Спешно е необходима добре адаптирана национална програма за интеграция. В момента такава липсва (от 2013 година насам - б.а.). Разчитаме на подкрепа от страна на корпоративния сектор, който да предложи не само работни места, но и обучение за тях. Това ще улесни интеграцията на хората и ще ги мотивира да научат езика. Това ще допринесе за преодоляване на недостига на работна ръка в определени области.

ДВ: От години работите с мигранти. Познавате добре проблемите.

Тошева: От 30 години.

ДВ: Станаха ли българите по-гостоприемни?

Тошева: Аз съм реалист и виждам, че като цяло българското общество е толерантно. Със ситуацията в Украйна отново видяхме, че българите са гостоприемни и готови да помогнат. Има обаче нужди и проблеми, с които обществото се сблъсква. Затова трябва да работим заедно - институции и общество, за да имаме добри резултати.

* Мариана Тошева е председателка на Държавната агенция за бежанците. С нея разговаря Александър Детев на 20 юни, Световния ден на бежанеца, в Регистрационно-приемателния център в град Харманли.

Автор: Александър Детев


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СИНЬОТО

    15 6 Отговор
    Вярвам в ЧУДЕСА 🌈🚺

    Коментиран от #36

  • 2 Гориил

    6 35 Отговор
    Украйна заяви, че наблюдава битката между Вагнер и руското командване.

    Коментиран от #4, #6

  • 3 Българин

    58 20 Отговор
    Тая смрат ще ни завземе работните места
  • 4 честен ционист

    25 5 Отговор

    До коментар #2 от "Гориил":

    Да гледа Украйна в небето за Черные лошади
  • 5 Голата истина

    40 3 Отговор
    Половината със сек...много ясно
  • 6 РЕАЛИСТ

    45 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гориил":

    Не знам , кво наблюдава, но голяма колона на Ахмат чеченци наближава Ростов. Обръщат се към Пригожин " Ако си беше седял на задните части, нямаше сега да идваме.
  • 7 От Холандия

    52 1 Отговор
    Аз бех бежанец заради политиката на драгалевския .ром. Помощ отникъде, брат , сам срещу всички. Сега е добре, живот и здраве скоро ще се пенсионирам и се прибирам в България.

    Коментиран от #19

  • 8 Българин

    55 4 Отговор
    Чиба! Да се махат!
  • 9 Млади украинки са

    35 5 Отговор
    Избягали от мъжете си и от войната.

    Коментиран от #16

  • 10 българин

    33 4 Отговор
    изгонете добитъка
  • 11 Асен

    50 6 Отговор
    Абе защо са тука?... Държавата им е нападната а те бягат! Кой да им Я освободи? ... Българите ли?

    Коментиран от #45

  • 12 Мързеливи фашисти от Укрия

    43 5 Отговор
    Да ви няма неблагодарни Урки
  • 13 Доктор

    35 6 Отговор
    С нашите пари, как да се издържат.
  • 14 Лапане и далавери

    36 5 Отговор
    Лапат европейски помощи или с проституция. Това всичко го знаем. Очаква се бум на Сифилис и ХИВ.
  • 15 Сбъркана държава

    57 4 Отговор
    В България е по добре да си бежанец от Украйна отколкото Българин. И на море ще отидеш на европейска издръжка и на платен протест против Българските национални интереси ще се появиш. Въобще пълен комунизъм ама само за украинците. А Българите да се давят от валежите, за тях помощи или почивка на море няма.
  • 16 Млади украински мъжаги са

    37 5 Отговор

    До коментар #9 от "Млади украинки са":

    Избягали от родината си и ангажимента да я защитават.
    Тук им е гот, каквото си пожелаят го имат. България за тях е като "златната рибка".
  • 17 Работя на Златните

    53 3 Отговор
    Целият многокилометров плаж е окупиран от украинките. По цял ден стоят там, а после са по магазините и кафенетата!

    Коментиран от #23

  • 18 Уса

    32 1 Отговор
    Познавам украинци в сащ,които откупиха свободата на своите близки,за да не бъдат жертвани на фронта бранейки Зеленски и фашизма.Сега техните роднини са в Румъния и България.Тогава цената беше 700евро на калпак а сега е много повече иначе на фронта
  • 19 Уса

    20 2 Отговор

    До коментар #7 от "От Холандия":

    Всички сме на тоя хал.Познавам само двама избягали от комунизма,но защо и какво са постигнали в сащ едно нищо на помощи живеят..По онова време на всички ни се искаше да избягаме и избягахме,но от фалшивата демокрация.Поздрави от сащ
  • 20 Г-ца каприз

    56 3 Отговор
    Не желая с моите данаци да се хрантутят разни укри , сириици, иранци и вякви тем подобни нахално нагли роми..... Държа на наще родители да се вдигнат пенсиите за да живеят достойно и спокойно.....също не желая и да участвам в тая лудост с производството и даряване на оръжие за укрия... Не искам да съм част от това...
  • 21 фактите

    17 0 Отговор
    Но хората трябва да повярват, че ако имат основание, ще могат да намерят убежище в Европа.
    ЕТО ТОВА Е НАПЪЛНО ПОГРЕШНО.
  • 22 Мен

    41 3 Отговор
    Тия са напаст вече 2 години... плъзнали са из цяла Варна и се мисля за богове... парадират с парите си уж емигранти..

    Коментиран от #24

  • 23 Бинго

    33 2 Отговор

    До коментар #17 от "Работя на Златните":

    На Слънчев бряг е същото.
  • 24 Само че

    31 2 Отговор

    До коментар #22 от "Мен":

    и в Бургас е същото.
  • 25 Фен

    28 2 Отговор
    Украйна приключи.
  • 26 с.Трудовец

    36 1 Отговор
    Тук няма украинци, нито един, явно си искат в града, по морето и в моловете. Защо ли, нали бягат от война, тук на село няма война, защо не идват
  • 27 Ужасна трагедия

    21 2 Отговор
    Украинките останаха без мъже и вече организират ЛГБТ протести. И те започнаха да дават на късо горките.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Стига с тия

    13 1 Отговор
    Стари и милозливи снимки!
  • 32 Варненец

    23 0 Отговор
    Ние българите посрещнахме украинските бежанци гостоприемно. Още преди държавата да направи нещо доброволци събираха дрехи, храни, предмети от първа необходимост, търсеха квартири на бежанците. Помня първите във Варна - най-обикновени хорица, облечени обикновено, с чанти в ръце пред чейнч бюрото. Изглеждаха притеснени, все пак от война бягаха.
    Но Кирчо Грайндъра дискриминира всички останали бежанци, като настани своеволно украинците в хотели. Никъде в Европа не ги третират специално, тази дискриминация е само у нас.
    В бюрото по труда има надписи на украински, не че те ходят там.
    Напълни се с лексуси и джипове с украински номера, по центъра, морската и моловете се чува само руска реч. Украински чух само веднъж за 2 години. Тези не са бежанци, те са нахални, самодоволни и добре осигурени.

    Коментиран от #33

  • 33 Няма и да чуеш украински език

    17 1 Отговор

    До коментар #32 от "Варненец":

    тези всичките "бежанки" са от Одеса и областта, където няма война. Там са етнически руснаци, които имат украински паспорти.
  • 34 ха ха хааа

    6 3 Отговор
    Вероятно са по-малко , от руските ...🤭😁
  • 35 Пха ха ха ха

    13 0 Отговор
    ДВ трябва да се забрани и изгони от България
  • 36 СИНЮТО

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "СИНЬОТО":

    Привет , Шашавеле
  • 37 Пха ха ха ха

    15 0 Отговор
    Окраинците да си заминават от кадето са дошли
  • 38 Мдааа Дааа

    15 0 Отговор
    Ами добре са 0краинците, добре ги издържа ЕС и половината свят... вчера гледам на плаж в Гърция младо семейство с дете(мъжът годен за военен) и със супер модерен спортен автомобил... не са на фронта да бранят бандерите, а си приличат 3адHиците на гръцко море!!!
  • 39 Оня ден в Бургас

    17 0 Отговор
    Мой племенник беше на детско футболно състезание имало участие и на украински отбор... на една от срещите укрите правят жесток скандал и масов бой.... на другия ден в среща между два български отбора съдии са били украинци, но.....нооо българските юнаци са отказали да играят с такива укрински съдии....
    Поздравления за тия млади юнаци... дъртите военолюбци да взимат пример!!!
  • 40 С тази снимка

    20 0 Отговор
    няма да умилостивите вече никого. Нагледахме се на жени с деца на ръце, а зад тях пълно с мъже на възраст за военна служба, както е и на тази снимка. Защо не попитате болшинството от българските майки, как отглеждат децата си с най-ниските детски добавки в Европа, не в ЕС и как семействата се лишават от второ дете, защото нямат възможност да го отгледат и как украинките раждат по няколко деца, а идват и бременни тук.
  • 41 az #СВО

    18 0 Отговор
    Не са бежанци, а дезертьори! И трябва да им помогнем да стигнат до бойната линия ....
  • 42 Мдааа Дааа

    13 0 Отговор
    Защо милиони млади укри маат гащи по света по морета, а не са на фронта.... добре ги издържа ЕС и половината свят... вчера гледам на плаж в Гърция младо семейство с дете(мъжът годен за военен) и със супер модерен спортен автомобил... не са на фронта да бранят бандерите, а си припичат 3адHиците на гръцко море!!!
  • 43 ИСТИНА ЛИ, БЕ

    8 0 Отговор
    КАКВО ТОЛКОЗ ГИ МИСЛИТЕ УКРАИНСКИТЕ БЕЖАНЦИ? НЕКА ХОДЯТ ДА РАБОТЯТ, ДА СИ ИЗКАРАТ ХЛЯБА,! В БЪЛГАРИЯ ИМА НЕДОСТИГ НА РАБОТНА РЪКА! НЕ ГИ ЛИ ВИЖДАТЕ КАКВИ КОЛИ КАРАТ И КАКВИ ИМОТИ НАЕМАТ ДА ЖИВЕЯТ И ТО В СОФИЯ, ВАРНА, БУРГАС, ЗА НАС ИМА ЛИ ГО ТОВА? БЪЛГАРИНА РОБ ЛИ Е В СОБСТВЕНАТА СИ СТРАНА НА УКРАИНЦИТЕ, ЗА БЪЛГАРИТЕ ЗАЩО НЯМА ТАКЪВ ЖИВОТ?
    ОНЯ ДЕН МИН. СЪВЕТ ВЗЕ РЕШЕНИЕ ДА ВЪОРЪЖИ УКРАИНСКАТА АРМИЯ, А НАШАТА Е С НИЩОЖНА ТЕХНИКА ОТ 19 ВЕК, СЯКАШ НИЕ СМЕ ЗАСТРАХОВАНИ ОТ ВОЙНИ - НЕ НЕ СМЕ И НАТО НЕ НИ Е ГАРАНТ. НОРМАЛНО ЛИ Е ТОВА? В КОЯ СТРАНА ОТ ЕС/ЕВРОПА ИЛИ ОТ СВЕТА ГО ПРАВЯТ ПОДОБНО НЕЩО? ДО КОГА НАШИТЕ ЛАКОМНИЦИ ЗА ВЛАСТ ЩЕ НИ ПРОДАВАТ И НИЕ ЩЕ СЕ ПРАВИМ, ЧЕ НЕ ВИЖДАМЕ? НИМА ТОВА НЕ Е ОТ СОБСТВЕНИТЕ НИ ДЖОБОВЕ? ТОЛКОЗ ЛИ СМЕ ИЗКУКАЛИ, ЧЕ ТЪРПИМ ДА НИ УНИЩОЖАТ КАТО НАРОД И НАЦИЯ?
  • 44 Тигре-тигре

    1 0 Отговор
    Мерцедесите отзат ли са ги паркирали бегущите от войната и защо мъжете им не са на фронта.
  • 45 Хасан

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Асен":

    Ми вашата руснаците освободиха, и го чествате винаги.