Отидете към основна версия

4 989 199

Украинските удари в Макеевка: колко са загиналите - 89 или 400?

  • макеевка-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • руска армия-
  • жертви

Според Москва руските войници сами са виновни за случилото се

Снимка: Министерство на отбраната на Украйна

Руското министерство на отбраната призна за 89 загинали войници при украинските удари върху руската военна база в град Макеевка в Донецк.

Мъжете, сред които и заместник-командирът, са били открити в развалините на срутената железобетонна сграда след ракетния удар в новогодишната нощ, съобщи снощи в Москва генерал-лейтенант Сергей Севрюков. Преди това Москва говореше за 63 загинали.

Според Украйна загиналите са 400

Украйна е използвала американските ракетни системи HIMARS за обстрелването на базата. Севрюков насочи вината за случилото се към руските войници. Те използвали мобилните си телефони в новогодишната нощ, въпреки че това е било забранено, и по този начин са привлекли вниманието на украинските части.

Според изнесената информация украинските въоръжени сили са изстреляли шест ракети, четири от които са стигнали до целта си, а две са били прихванати. Украйна съобщи, че 400 души са загинали, а 300 са ранени в Макеевка.

Това е най-големият украински удар над руски сили от началото на войната, посочват наблюдатели. Много руснаци, включително военни коресподенти и политици, разкритикуваха руската армия, че не си е взела поука от предишни грешки.

Поредна грешка на руската армия

Разследванията продължават, каза Севрюков, но за момента било ясно, че използването на мобилни телефони "е позволило на врага да избере посоката и да определи координатите на войниците, за да извърши ракетния удар." В момента, посочва той, се полагат грижи това да не се повтори. Освен това виновните от руска страна ще бъдат подведени под отговорност.

Министерството на отбраната в Москва твърди, че системата HIMARS, от която е извършена стрелбата, е открита и унищожена. По време на контрапрестрелката руските войски в Донецка област са унищожили и четири пускови установки HIMARS, четири бойни машини, над 800 снаряда и са убили повече от 200 националисти и чуждестранни бойци, твърдят още от Кремъл. Тази информация не може да бъде потвърдена от независими източници.

Не за първи път се съобщава за сериозни грешки на руските командири във войната в Украйна. Украинското ръководство неведнъж е подчертавало, че "глупостта на врага" е улеснила успехите на техните войници. Лидерът на Кремъл Владимир Путин вече претърпя многобройни поражения при инвазията в Украйна, която започна на 24 февруари.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 68 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: