Отидете към основна версия

1 031 11

"Хюман Райтс Уоч": Испанската политика на "незабавна депортация" е допринесла за смъртта на имигранти

  • испания-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • мелиля

През декември испанската прокуратура прекрати разследването за причините за смъртните случаи по границата с Мелиля, като не откри доказателства за престъпление в действията на испанските сили за сигурност, припомня ЕФЕ

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Политиката на Испания за "незабавна депортация" е довела до смъртта на имигранти през 2022 г., предаде агенция ЕФЕ, като се позова на публикувания днес годишен доклад на хуманитарната организация "Хюман Райтс Уоч", който поставя акцент върху смъртта на най-малко 23 души на границата между Мароко и испанския анклав Мелиля през юни миналата година.

"Притеснени сме от начина, по който Испания подходи към ситуацията", както и "от това, което може да се случи в бъдеще", каза за ЕФЕ изпълнителният директор за Европа и Централна Азия на организацията "Хюман Райтс Уоч" Хю Уилямсън.

"Много е важно Испания да спре с "незабавната депортация" и да не връща моментално хора в Мароко, освен ако вече не е разгледала внимателно техните документи за искане на убежище", добави той.

Докладът на "Хюман Райтс Уоч" подчертава, че "от кадрите по случилото се, се вижда как мароканската полиция удря хората, които се опитват да прескочат граничната ограда". Испанските сили на реда използват сълзотворен газ и с помощта на мароканските си колеги изпращат мигрантите през границата обратно в Мароко.

Испанските власти "потвърдиха, че са върнали в Мароко хора по най-бързия начин", подчертава "Хюман Райтс Уоч" и алармира в своя доклад, че политиката на Испания на "незабавна депортация" е "допринесла за смъртта на имигранти по сухопътните и морски граници на страната".

През декември испанската прокуратура прекрати разследването за причините за смъртните случаи по границата с Мелиля, като не откри доказателства за престъпление в действията на испанските сили за сигурност, припомня ЕФЕ.

В доклада на "Хюман Райтс Уоч" се посочва също, че миналата година Испания е приела "нов исторически закон" за сексуалното насилие, който изисква предварително изразяване на съгласие при сексуални отношения. Организацията смята приемането на този закон за "подобряване" на правната рамка, като се има предвид слабостта на испанското законодателство досега в тази област.

Друг акцент в доклада на "Хюман Райтс Уоч" е, че в резултат от нарастващата инфлация и повишените цени на храните и енергията през изминалата година се е увеличила бедността в Испания. Хуманитарната организация припомня също, че изгонването на наематели поради неизплатени задължения и изземването на ипотекирана имуществена собственост поради задължения към банките, са продължили през изминалата година въпреки удължаването на мораториума, свързан с пандемията.

Годишният доклад на "Хюман Райтс Уоч" показва, че 27,8% от испанското население е било изложено на риск от бедност или социално изключване през 2021 г., според официални данни, публикувани през юни.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: