Last news in Fakti

21 Януари, 2023 10:00 2 712 17

Тайните затвори на фериботите: как Италия връща мигранти обратно в Гърция

  • мигранти-
  • средиземно море-
  • италия-
  • гърция

През 2014 г. Европейският съд по правата на човека вече осъди Рим за колективно връщане на мигранти към страната, от която идват, без да е спазена съоветната процедура

Тайните затвори на фериботите: как Италия връща мигранти обратно в Гърция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За да избягат от мизерните условия в Гърция, търсещи убежище се опитват да се качат на фериботи и да стигнат до Италия. Но се оказват заключени в малки стаи без вода и светлина, става ясно от европейско разследване.

Тясна метална шахта, облицована с картонени кутии, върху която е постлан тънък чаршаф. Мрачно място в долната палуба на ферибот, превозващ пътници през Средиземно море, в което очевидно са били държани мигранти, които са връщани обратно от Италия в Гърция.

На фериботите има няколко такива места, използвани като "тайни затвори": помещения, предназначени за тоалетни, които вече не се използват, или тесни пространства в края на паркинга. Всички те очевидно се използват за задържане на лица, търсещи убежище. Някои от тях са държани там в продължение на повече от 30 часа, частично оковани във вериги, без възможност да спят или да отидат до тоалетна. Това показва разследване на германската обществено-правна телевизия ARD, съвместно с Lighthouse Reports, SRF, Al Jazeera и Domani.

"Беше тъмно, нямаше матрак, нямаше легло"

Балух разказва за тези временни затвори, в които са държани търсещите убежище. Той е на 17 години, идва от Афганистан и живее заедно с други мигранти в разрушена фабрика в гръцкия пристанищен град Патра. Няма прозорци, вали дъжд и е студено. Няма и тоалетни, разказва той. Мирише на мухъл и плесен.

Няколко полуразрушени палатки, които се очаква да пазят от студа и дъжда, стоят върху бетона. След като бяга от войната и талибаните в Афганистан, Балух, както и много други, сега се опитва да избяга от тази мизерия в Гърция. Скрити под камиони, търсещите убежище се опитват да се прехвърлят на фериботи в пристанището на Патра, за да стигнат до Италия.

Балух вече е успявал веднъж, казва той, но е бил открит в Италия. Граничните полицаи го задържат само за кратко и след това без никаква процедура го връщат обратно на ферибота. "На ферибота ме настаниха в малка стая. Беше тъмно, нямаше матрак, нямаше легло, имаше само малък вентилатор. Не получих никаква храна или вода", разказва момчето.

Пътуването от Италия обратно до Гърция отнема много време, понякога повече от 30 часа. Други мигранти също разказват за подобни преживявания, като някои от тях дори са били оковани с белезници по време на целия престой на борда.

Оковани и изолирани в открито море

В рамките на общото европейско разследване сега за първи път е възможно да се докаже съществуването на такива неофициални затвори на пътническите кораби. Въз основа на снимка, на която се вижда бежанец, закопчан с белезници за метален рафт, е възможно да се идентифицира това място - тясна метална шахта, която според мигрантите е функционирала като затворническа килия. Журналистите, участвали в разследването, са открили и неработеща вече тоалетна, в която мигрантите твърдят, че са били заключвани. Служители на ферибота потвърждават съществуването на такива помещения.

"Това нарушава европейското право, както и разпоредбите на Европейската конвенция за правата на човека", казва Дана Шмалц от Института за сравнително публично право и международно право "Макс Планк". Този вид задържане е явно нарушение на човешкото достойнство. Фериботната компания отрича всякакви обвинения и твърди, че нищо подобно не би се случило на нито един от фериботите им - те винаги спазвали националното и международното право.

През последните години правозащитни организации неведнъж са съобщавали за нечовешки условия при връщането на бежанци от Италия в Гърция. Новото разследване доказва, че тези незаконни практики все още продължават. Италианското министерство на вътрешните работи не е коментирало въпроса, а от полицията в град Бари - един от пристанищните градове, където пристигат фериботи от Гърция - отхвърлят всякакви обвинения.

Не е ясно колко души са върнати обратно по този начин

Ерминия Рици работи в Бари като правен съветник по въпросите, свързани с миграцията. За нея е ясно, че за адекватна процедура не може и да става дума. Граничната полиция извършва проверка на пристигащите, преди те да бъдат отведени обратно на корабите.

Всичко се случа по изключително непрозрачен начин, поради което няма надеждни данни за това колко хора са върнати обратно, без каквато и да е процедура, обяснява Рици.

Европейското законодателство определя как точно трябва да се процедира с бежанците, пристигащи в ЕС. Въпросът не е само в коя държава са пристигнали първо, казва адвокат Дана Шмалц. Трябва също така да се провери дали изобщо е законно да се изпращат хора обратно в Гърция. "Вече многократно са постановявани решения, включително от Европейския съд по правата на човека, че условията за търсещите убежище и дори за признатите за бежанци в Гърция са неадекватни", казва Шмалц.

Италия вече е осъждана през 2014 година

През 2014 г. Европейският съд по правата на човека вече осъди Италия за колективно връщане на мигранти към страната, от която идват, без да е спазена съоветната процедура. Тогава съдът постанови, че Италия незаконно е изпратила мигрантите, които са влезли в страната с кораби, обратно в Гърция, без да им даде възможност да подадат молба за убежище в Италия.

Венцел Михалски от правозащитната организация "Хюман Райтс Уоч" критикува ЕС за това, че толерира непрекъснато нарушаване на европейското законодателство. "Те искат да допуснат колкото се може по-малко мигранти. Крепостта Европа, за която толкова често се говори, тук отново показва своето грозно лице", казва Михалски.

При запитване Европейската комисия подчертава, че ефективното управление на границите трябва да бъде свързано със зачитането на човешкото достойнство. Тя очаква от съответните държави да разследват всички обвинения и да преследват всяко нарушение.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Минго

    30 1 Отговор
    И защо необразованите мързели индивиди с друга религия и друг начин на живот трябва да отиват в Италия? Държава със 150% дълг спрямо БВП.
  • 4 яъъя

    29 1 Отговор
    Какво убежище, бе, тия идват на социал и откъде накъде някой им е длъжен да ги издръжа?! Айде обратно кой откъде е. Европа не е разтегателна!
  • 5 от село

    22 1 Отговор
    Те да се радват, че не са станали храна на рибите, а не да се оплакват.
  • 6 А защо

    9 8 Отговор
    Откакто краварите панически избягаха от козарите,сега в Афганистан е настанал рай,талибаните са къде-къде по добри и цивилизовани от изгнилите капиталистически кравари,а и руските борци за мир сигурно ще помогнат-те вече си "имат приказка" с подобни добри хора от чечня,скоро талибанските борци за правата на хората в Афганистан ще получат помощ оттам,само да доосвободят украинските земи от хората от украинци
  • 7 Геша

    29 1 Отговор
    Голямо браво на италианците.Превърнаха им хубавата страна в арабско африкански бардак. Повече никога няма да стъпя там след това което видях.Не можеш да седнеш без да ти се натресат на масата и да ти досаждат.
  • 8 Шлепове

    16 0 Отговор
    Трябват ! И тирбушон !
  • 9 Нищо чудно

    24 0 Отговор
    Във всички фериботи ги има тия арести.Кат се разбесуват пияни пасажери и ги вкарват там.Каква е разликата между пиян буйстващ пасажер и един смешканбавганистанец,или африканец.Пианият не е ли човек?А тия трябва да им изпълняват капризите?Натресли се в Гърция през Турция и гърците на са в състояние всички да ги поемат.Било му студено там(къде беше в Гърция).Върни се у вас бе.Там нали е топло.
  • 10 Хахахах

    19 0 Отговор
    Вече - направо тежестите на краката и за храна на рибите.
  • 11 Европейското право

    20 0 Отговор
    би трябвало да е за европейците. Някой с питка ли ги е канил тея?! Така и Унгария наказват по същото такова "право" заради ЛГБТто. Извратена гадост. Затова Европката се разпада.
  • 12 Мим

    1 0 Отговор
    Да бе,надявай се туй на онуй...
  • 13 Да питам

    5 7 Отговор
    А кой извършва този диктат над Европа? Да не е Путин? Властта на европейските държави над Европа е колкото властта на проститутка над бардак.
  • 14 Някоя си

    15 0 Отговор
    Нещо не успях да пророня сълза за горките нелегални......тия са нахално нагли и с претенции....по тях трябва да се стреля....не да се настаняват и обгрижват.....нарушават държавна граница... Има си и легален начин.... Минаваш легална митница и се обявяваш за бежанец....
  • 15 Перо

    13 0 Отговор
    Браво на италианците и гърците! Няма място в Европа за икономически мигранти, които са социално бреме за всяко общество! Никой данъкоплатец не е длъжен да ги издържа! Освен това политическия им статут е валиден само до най-близката страна, до родната на мигранта!
  • 16 Тeзи нeпoбeдими

    8 0 Отговор
    oт вeликитe cили aфгaниcтaнци зa мeceц ce прeдaдoхa нa 50 хил. тaлибaни. Мнoгo ми миришe нa тaйнo cпoрaзумeниe мeжду прaвитeлcтвoтo и тaлибaнитe: - Виe ocтaвeтe глупaвитe aмeрикaнци дa ви дocтaвят мнoгo oръжиe, a ниe щe cимулирaмe вoйнa, щe ви ocтaвим дa ce прeдaдeтe и щe взeмeм oръжиeтo. При уcлoвиe, чe първo Вeликoбритaния пocлe СССР и CAЩ нe ca уcпeли зa дeceтки гoдини дa ги пoбeдят, тoвa oзнaчaвa, чe прocтo нaрoдът(40млн.) ги жeлae и минaвa нa тяхнa cтрaнa. Oт кoгo щe бягaт ceгa и зaщo дa ги приeмaмe кaтo бeжaнци щoм ce ocтaвихa нa 50 хил. тaлибaни?
  • 17 Американците бяха

    12 1 Отговор
    предадени от 350 000 правителствена армия създадена, обучена и въоръжена от тях, която вместо да ги защити при тяхното обявено изтегляне се предаде без бой на 50 000 талибани на коне и мотопеди. САЩ разбраха, че тоя народ е неспасяем и е добре да бъде оставен да ври в собственият си казан.