Last news in Fakti

12 Януари, 2023 16:19 1 026 11

"Хюман Райтс Уоч": Испанската политика на "незабавна депортация" е допринесла за смъртта на имигранти

  • испания-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • мелиля

През декември испанската прокуратура прекрати разследването за причините за смъртните случаи по границата с Мелиля, като не откри доказателства за престъпление в действията на испанските сили за сигурност, припомня ЕФЕ

"Хюман Райтс Уоч": Испанската политика на "незабавна депортация" е допринесла за смъртта на имигранти - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Политиката на Испания за "незабавна депортация" е довела до смъртта на имигранти през 2022 г., предаде агенция ЕФЕ, като се позова на публикувания днес годишен доклад на хуманитарната организация "Хюман Райтс Уоч", който поставя акцент върху смъртта на най-малко 23 души на границата между Мароко и испанския анклав Мелиля през юни миналата година.

"Притеснени сме от начина, по който Испания подходи към ситуацията", както и "от това, което може да се случи в бъдеще", каза за ЕФЕ изпълнителният директор за Европа и Централна Азия на организацията "Хюман Райтс Уоч" Хю Уилямсън.

"Много е важно Испания да спре с "незабавната депортация" и да не връща моментално хора в Мароко, освен ако вече не е разгледала внимателно техните документи за искане на убежище", добави той.

Докладът на "Хюман Райтс Уоч" подчертава, че "от кадрите по случилото се, се вижда как мароканската полиция удря хората, които се опитват да прескочат граничната ограда". Испанските сили на реда използват сълзотворен газ и с помощта на мароканските си колеги изпращат мигрантите през границата обратно в Мароко.

Испанските власти "потвърдиха, че са върнали в Мароко хора по най-бързия начин", подчертава "Хюман Райтс Уоч" и алармира в своя доклад, че политиката на Испания на "незабавна депортация" е "допринесла за смъртта на имигранти по сухопътните и морски граници на страната".

През декември испанската прокуратура прекрати разследването за причините за смъртните случаи по границата с Мелиля, като не откри доказателства за престъпление в действията на испанските сили за сигурност, припомня ЕФЕ.

В доклада на "Хюман Райтс Уоч" се посочва също, че миналата година Испания е приела "нов исторически закон" за сексуалното насилие, който изисква предварително изразяване на съгласие при сексуални отношения. Организацията смята приемането на този закон за "подобряване" на правната рамка, като се има предвид слабостта на испанското законодателство досега в тази област.

Друг акцент в доклада на "Хюман Райтс Уоч" е, че в резултат от нарастващата инфлация и повишените цени на храните и енергията през изминалата година се е увеличила бедността в Испания. Хуманитарната организация припомня също, че изгонването на наематели поради неизплатени задължения и изземването на ипотекирана имуществена собственост поради задължения към банките, са продължили през изминалата година въпреки удължаването на мораториума, свързан с пандемията.

Годишният доклад на "Хюман Райтс Уоч" показва, че 27,8% от испанското население е било изложено на риск от бедност или социално изключване през 2021 г., според официални данни, публикувани през юни.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мароканските скакалци трябва

    24 0 Отговор
    да се пръскат с пестициди редовно на оградата за да не се хранят от испанците
  • 3 ПАПУРЯ

    19 0 Отговор
    Е па дайте да си ги гледат,развъждат и после да ни бият и убиват?А?Повръща ми се от такива...
  • 4 Те затова се пренасочиха

    4 6 Отговор
    И минават през нас! Тракия пълна с изпечени субекти!
  • 5 Не оставяйте мигрантите

    5 6 Отговор
    да се движат с такива примитивни лодки и корабчета. Пращайте им круизни кораби с капацитет по 5-6 000 души по двама в каюта. Хем бързо, хем безопасно и подобаващо луксозно - все пак не са тръгнали да мизерстват както в собствените си страни. Басейни, момичета (бели), рум-сървис, да свикват.
    По време на пътуването се прави интервю с всеки - къде предпочита да живее, каква религия изповядва, каква помощ за безработни да получава, какво жилище, каква кола иска, какъв тип жени харесва и.т.н. По-евтино ще излезе отколкото да ги гони по морето "Фронтекс", да ги претоварва на други кораби, да издирва удавените, да се плаща за заплати, горива, приемни центрове и др. подобни харчове.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Точно това трябва:

    14 0 Отговор
    План за окончателно решение на бежанския проблем: От 500млн. европейци ще се намерят 5млн. за една общоевропейска жандармерия със следните задачи: Концентриране на подходящи места близо до големи летища на пришълци извършили престъпления, без документи, от страни в които няма война или войната е на приключване - това на първо време. 10 броя 747 извършват по един чартърен полет с дестинации Кабул, Техеран, Дамаск, Алжир,Нигерия и др. подобни. 747 побира 660 души - 600 пришълци и 60 полицаи за охрана. По 6000 на ден, за 100 дни 0,6млн. , за година 2млн. и така до окончателно решаване на бежанския проблем. Цената на извозване на 1 пришълец да я сметнем 500евро. - 2млн. по 500евро - 1млрд. годишно. Издръжката на жандармерията е малка защото ще бъдат включени всички настоящи структури - полиция, войска, жандармерия и доброволци от всички страни от ЕС. Какво няма в тоя план - воля! Дори да се дадат по 10000евро на глава за сбогом - това са 200млрд. за 20млн. пришълци. Сумата не е толкова голяма за ЕС и е по-малка от гръцкия дълг. Планът може да се ускори десетократно със 100 бр. 747 или А-380. Алтернативата на този план е гражданска война след 10-15 години.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Макс

    9 7 Отговор
    Когато напишеш , че мароканците трябва да се избиват като скакалци , всичко е ок . Когато кажеш истината , като човек , който пребивава в Испания вече много години и познава настроенията на местните , те изтриват , по най-долен начин те изтриват . Няма сила на света , която да изтрие истината . Путин опитва , но не му се получава . Няма да се получи и на българските рубленовци.

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: