7 Януари, 2023 16:54 2 356 20

Германия планира облекчаване на изискванията за получаване на гражданство

  • германия-
  • мигранти-
  • работна ръка

Промените са част от мащабна реформа на германските политики за миграция и интеграция, провеждана от управляващата тристранна коалиция в Берлин

Германия планира облекчаване на изискванията за получаване на гражданство  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Според новите правила, изготвени от германското министерството на вътрешните работи, чужденците, живеещи в Германия, вече няма да е нужно да се отказват от паспорта си, за да получат германско гражданство и ще могат да кандидатстват след 5 години пребиваване, съобщи ДПА.

В коалиционното си споразумение правителството на канцлера Олаф Шолц се съгласи през 2021 г. да въведе "модерен закон за гражданството".

Други аспекти на реформата включват облекчаване на доказването на владеене на немски език за определени групи и отпадането на изискването за изпит за гражданство за хората над 67-годишна възраст.

Този ход е насочен главно към т. нар. гастарбайтери, които са пристигнали в страната през 50-те години на миналия век и на които никога не са били включвани в езикови или интеграционни курсове, тъй като се е предполагало, че те ще се върнат в страната си на произход - най-често Турция.

Понастоящем чужденците трябва да живеят в Германия 8 години, преди да могат да кандидатстват за гражданство.

Според проектозакона съкратеният срок от 5 години може да бъде и допълнително намален, ако кандидатите са в състояние да докажат, че са добре интегрирани, например като демонстрират отлични резултати в училище или на работното място, доброволен труд или особено добри езикови умения.

Децата, които са родени в Германия, но родителите им са с чуждестранно гражданство, вече няма да е нужно да избират кое гражданство да вземат, когато пораснат.

Промените са част от мащабна реформа на германските политики за миграция и интеграция, провеждана от управляващата тристранна коалиция на Германската социалдемократическа партия, Съюз 90/Зелени и Свободната демократическа партия.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    16 0 Отговор
    Така и не разбрах какво се е променило.Това,което сте преписали е валидно от преди над 20г!Това,което е променено е,че човек който работи една година в Германия и се осигурявал...Може да кандидатства при навършени години за Пенсия от Германия,ако е работил другото време до 15г в страна от ЕС!Това кажете на ,Българите,а не измишльотини от вас,факти!

    Коментиран от #3, #14

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Преди трябваше 5 години да си се осигурявал в Германия ,а останалото време да си работил до 15г в ЕС.Сега,разбрахте или...пак да ви го....обяснявам,а мишел и още 20ника......
  • 4 ЛИЛИ

    15 3 Отговор
    МНОГО РОМИ И АРАБИ ИМАТ МЕРАК ДА СТАНАТ ФАШИСТИ
  • 5 аллес фюр дойчланд

    21 3 Отговор
    Фюрере,ако знаеш какво стана с великата ти идея за чиста арийска раса.В германските квартали рядко ще видиш русоляв немец,всичко е мургаво!Ето един виц за добро настроение;2050 година,някъде из немските аутобани,Пътни полицаи спират шофьор и единия полицай крещи на колегата си,Меемед,я го провери тоя,виж какво странно име има-Гюнтер

    Коментиран от #20

  • 6 Русофил

    8 11 Отговор
    Написаното не важи за руснаци. Те ще получават облегчен режим за гражданство в братска Еритрея.

    Коментиран от #8

  • 7 Та па "великото"

    18 2 Отговор
    Гражданство? В един чалмарско-африкански халифат , кеф да ти е да живееш... Пълно е вече с дебили.
    Няма я някогашната Германия с миризмата на Кирекомите... Днес мирише на мърша ..
  • 8 За Русия има само

    16 2 Отговор

    До коментар #6 от "Русофил":

    2 варианта. Ако загуби войната със западналите, ще бъде напълно унищожена. Или ако победи, ще остане руската цивилизация. На Русия не й трябва педерстлъка и лигавите, тъпи либералщини. Не влизат в тяхната култура и традиции сами да си унищожат народа с масова емиграция от цял свят...

    Коментиран от #10, #13

  • 9 Нов

    6 0 Отговор
    Моля само немско гражданство и отказ от българско за всички новонемци, преселили се там от бг-маxалите
  • 10 Русофил

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "За Русия има само":

    Това с "руската цивилизация" са несъвместими понятия. Или нещо руско или цивилизация, нямащата нищо общо с руснаците. Да не забравяме, че всичко, което са направили е откраднато.

    Коментиран от #11

  • 11 мкей

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Русофил":

    откъде е откраднато, кога? къде си го прочел това?

    Коментиран от #12

  • 12 Не е откраднато

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "мкей":

    Взаимствано е от нас..
    Българската цивилизация е началото на руската...
    Ние сме техното начало, ама днес се правим на "Западнали"...
  • 13 Сск

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "За Русия има само":

    Поинтересувай се,къде се намира най-голямата джамия в Европа!

    Коментиран от #18

  • 14 Сск

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Май си “нищо невиждащ”
  • 15 Та това е страхотно

    1 0 Отговор
    И аз емигрирам там

    Коментиран от #17

  • 16 гост

    5 2 Отговор
    Против Германия говорят тези българи, които не могат да отидат в Германия и да печелят хиляди евро заплата..... Да са живи и здрави,да си работят в България и да продължават да ги наричат работещите бедняци .

    Коментиран от #19

  • 17 Ами ела

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Та това е страхотно":

    То тука вече няма европейци.
    Ако имаш деца, ще учат и твоите с тези от други континенти... Става нещо, като сащ... Смесена каша от някакви хора , които нямат нищо общо по между си.
  • 18 Знам, но..

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Сск":

    В Русия тези другите народи не са така нагли да се опитват да доминират. В Европа те виждат, че европейците им отстъпват и за това наглеят и с всеки ден те стават по-силните. В Русия това го няма.
  • 19 То днес не е

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Необходимо да си някъде, за да изкарваш много пари. Трябва ти компютър и интернет, знание на чужди езици... За какво да си "влачиш тялото" по други страни? Ако си кадърен е все едно, къде си. Пари ще си изкарваш добри и от някое село, дето има интернет... А може да работиш "в САЩ", в "Япония" или където и да е ... Седиш си в къщи, но работиш на другия край на света... И парите си зависят от самия тебе.
  • 20 куку

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "аллес фюр дойчланд":

    а бежанците се облекчават по германските улици..по - бърза процедура..
Новини по държави: