Last news in Fakti

22 Януари, 2023 11:54 5 388 70

Австрийският канцлер Карл Нехамер държи на ветото срещу влизането на България в Шенгенското пространство

  • австрия-
  • шенген-
  • мигранти-
  • карл нехамер

Докато Шенгенското пространство не функционира и например Германия извършва контрол по границите с други държави от Шенген, каквато е Австрия, както правят това и много други европейски страни, не можем да разширяваме това пространство

Австрийският канцлер Карл Нехамер държи на ветото срещу влизането на България в Шенгенското пространство - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тази вечер австрийският канцлер Карл Нехамер и министърът на вътрешните работи Герхард Карнер пристигат в България, съобщават австрийските медии и цитират изявленията, направени в прессъобщение в навечерието на визитата, в които Нехамер подчертава, че ветото за Шенген остава в сила, съобщава БТА.

"Докато Шенгенското пространство не функционира и например Германия извършва контрол по границите с други държави от Шенген, каквато е Австрия, както правят това и много други европейски страни, не можем да разширяваме това пространство. Затова Шенгенското вето на Австрия остава в сила, докато ситуацията принципно се промени", посочва Нехамер.

Утре, 23 януари, Нехамер и Карнер ще посетят българо-турската граница. Австрийският канцлер поставя изискване за "пълна подкрепа на България и Румъния и най-после конкретни акции от страна на Европейската комисия за укрепване на защитата на външните граници. България трябва да бъде в състояние да изгради такава здрава гранична защита като тази на Гърция. За целта от страна на Европейския съюз трябва да бъдат предоставени необходимите средства". По-нататък Нехамер заявява: "Трябва още по-здраво да натиснем спирачката на бежанците, не само в Австрия, а и в цяла Европа". Намерението на австрийския канцлер е при посещение на българо-турската граница да обсъди този въпрос с българския президент Румен Радев.

В съобщението министърът на вътрешните работи Герхард Карнер е категоричен: "България се нуждае от бърза и подходяща подкрепа за защита на външната граница с Турция. Като пример може да служи гръцката гранична ограда". Големият брой заловени мигранти в Австрия показва, че "Шенгенската система е счупена. Докато тази система и опазването на външните граници не функционират, не може да има разширяване", отбелязва той.

Федералният канцлер и министърът на вътрешните работи на Австрия изразяват съжаление, че България е оставена сама да охранява своята около 240-километрова граница с Турция, която е и външна граница на Европейския съюз.

В планираното за утре посещение на границата от българска страна ще участват президентът на България Румен Радев и министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Програмата включва посещение на регионалния координационен център на граничната полиция край град Елхово, а след връщането в София - среща на австрийската делегация със служебния министър-председател Гълъб Донев.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    74 15 Отговор
    Правилна позиция. Но е хубаво европрокуратурата да се позаинтересува за реалната цена на това бутафорно, незаконно НЕЩО на границата. Да се види колко от милионите са по чекмеджетата на шайката и колко реално в този плет

    Коментиран от #50

  • 2 ПетроФф

    36 27 Отговор
    България в Шенгенското пространство.....виц на годината. Клошари в глина на богатите. Чувате ли се а?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гост

    36 14 Отговор
    Браво
    Евала на човека.
  • 5 прав е човека

    39 38 Отговор
    с лицемерния ни президент и пропуинско служебно правителство/а/, как да ни приеме в Европа!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Шенгенското пространство....

    56 10 Отговор
    Спокойно обаче можем да премахнем митническият контрол с Румъния, но не го правим нали ? Що ли? Иначе много им знаят устите на лъжливите продажни атлантици.... Я баста.
  • 8 Сандо

    25 12 Отговор
    И е прав.Браво!
  • 9 Бочко

    46 6 Отговор
    Че какво и е на оградата. Тва е най-скъпата ограда в света е алоооу !
  • 10 Бай Кал

    30 1 Отговор
    Шенгенското пространство и в Шенген няма на практика. Кво ревем ?
  • 11 Смех 😆🤡🤣

    16 16 Отговор
    Афстрия е държава от миналото прадливи с претенции и прозти
  • 12 РЕАЛИСТ

    47 8 Отговор
    Ами трябва да направим , като Румъния. Бойкот на всичко за австрийско. Не ме купувайте братя Red bull, сокове Rauch и никакво посещение на австрийски курорти. Заобикаляне на Австрия по възможност. Точно те бяха първите, които посрещаха с отворени обятия бежанците, а сега реват.
  • 13 И..

    17 11 Отговор
    ...много правилно. Дано не ги хване тези политици амнезия само! Ииииии никакво евро. Само ЮС долър или швейцарски франк - компромисен вариант! Мразим еврото безплатно!
  • 14 Макс

    15 52 Отговор
    Ако путинофилски настроени партии не бяха свалили Правителството на Кирил Петков , сега България вече щеше да бъде член на Шенген.

    Коментиран от #29

  • 15 Васил

    13 12 Отговор
    Правилно като видял на една маса мафиотите Герб Дпс и БZП какво друго да си помисли в тази тройка няма нищо положително.
  • 16 гошо

    18 8 Отговор
    браво на човека да е жив и здрав !
  • 17 Летописец

    23 5 Отговор
    Еми Да ! Правилно ! Ама когато Елена Йончева БСП каза , че парите (200 милиона) за реална граница България/Турция са загубени , соросоидните медии се нахвърлиха върху нея .

    Коментиран от #26

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ОДЕСА

    12 12 Отговор
    Ами елементарно УОТСЪН-ВЕТО НА ВСИЧКО АВСТРИЙСКО.
    Но мнението ми е :1.ПРОТИВ ШЕНГЕН
    2.ПРОТИВ ЕВРО ЗОНА
  • 20 А дали

    15 10 Отговор
    Не е време вече да си се върнем къде Русия... да си идва БКП... да си имаме здрава граница кат някога!!!

    Коментиран от #42

  • 21 Историк

    17 6 Отговор
    Бог да поживи австрийския канцлер!
  • 22 Мунчо

    13 2 Отговор
    "България се нуждае от бърза и подходяща подкрепа за защита на външната граница с Турция. Като пример може да служи гръцката гранична ограда". Ааа, не така. Това на Ердоган няма да му хареса. Каква ограда? Друго си е да зависим от неговия кеф. Ще ни баламосва отвреме на време, че ще помагат при охраната на границата и в един момент ще започнат да насърчават скакалците да преминават и да ни извиват ръцете. Нали ограда няма?
  • 23 Ами чудесно!

    18 5 Отговор
    За какво ни е Шенгенското пространство? Смисълът е нула!
    Тези скоро ще се разпаднат. Ако ли не, то ще влязат в ротшилдовия цифров концлагер!
    А ние не искаме в концлагер, та какъвто и да е той!
  • 24 Ха ха ха

    16 3 Отговор
    Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха аааааа... Видяхте ли бе, потурковци, каква ви е ролята в ЕС ? И ще ви и инспектират. Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха аааааа.........................................
  • 25 681

    14 5 Отговор
    Лицемерие по европейски. Шенген на кукуво лято. Ние сме колонизатори и ще ви ползваме докато ви съсипем бедната държавица докрай. Хубавото е, че вие българите сте Най простия европейски народ и ни помагате това да се случи по-бързо.
  • 26 И още

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "Летописец":

    И не само . След като заинтересовани от провала на българския Южен поток родни евроатлантици бяха разбили обслужващата го банка КТБ , започнаха пропаганда срещу нея , че филмите ѝ срещу ИДИЛ са правени със заеми от КТБ . А в тях добре се виждаше връзката на антиправителствените терористи с Турция . Изобщо - краварите ни харизват на турците !
  • 27 Честит да ни

    10 1 Отговор
    Е поредния шамар! Ама мноого ни обичат бе това Австрия, Швеция , Норвегия и още има дето като чуят името на държава ни вече драйфат!
  • 28 Да стои ветото

    3 3 Отговор
    Чакай бе на нас другаря ердоган ни пази границата..нищо че другаря Борисов е изчезнал половин милиард лева европейска помощ за ограда и технически средства и кеча там ходи както е ходил по комунистическо време гол и бос
  • 29 Умнико

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "Макс":

    Ма той си се самосвали с многото лъжи и гафове и куцата коалицийка която беше спретнал!
  • 30 Сарс

    18 2 Отговор
    В шенген няма да ни приемат, но в еврозоната ще ни приемат с отворени обятия. Защо ли? Дали не е заради българските милиарди които са запорирани за да гарантират валутния борд и които, ако влезем в еврозоната ще се налеят в ЕЦБ?

    Коментиран от #31

  • 31 Наливач

    5 4 Отговор

    До коментар #30 от "Сарс":

    Какво ще наливаш ти бе слаботоков мозък..българската икономика има такъв обем че хората не могат да я намерят на картата бе

    Коментиран от #36

  • 32 Позор

    12 1 Отговор
    В тоя хубав ден има паралелна снимка със гръцката ограда и нашата ограда..разбирате ли какви смешници управляват България.гърците освен че имат ограда пазят от другата страна с пълно бойно..тука герберите са окрали парите оградата я няма и чакаме ердоган да пази българската граница..смешното е че терена е такъв че даже не е нужно да строим стена навсякъде
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Антон

    5 5 Отговор
    Нормално, докато ни управляват путонофилски марионетки...
  • 35 антишенген

    5 3 Отговор
    Не ми пука за австрийските пуклисари! Не купувам от Била, ОМВ, и всякакви австрийски боклуци!
  • 36 Сарс

    9 1 Отговор

    До коментар #31 от "Наливач":

    Г-н IQ едноцифрено число, смяташ ли че 31 милиарда евро гарантиращи валутния борд са нищо?

    Коментиран от #45

  • 37 Ние сме

    10 0 Отговор
    европейци, но европейци в повече. Винаги сме били буфер, без значение от коя страна на вагона или влака.
  • 38 Много правилно

    5 2 Отговор
    Браво на Неехамер, абсолютно е прав и няма за какво да се сърдите. Трябва да се прекрати този наплив на емигранти, вече нито една европейска държава, не издържа на това източване на пари за издръжка (които пари може да останат за данъкоплатците от ЕС, които са работили за тези пари, а държавата им ги краде за да издържа емигрантите). Да не говорим за конфликтите(меко казано) които създават емигрантите с населението на държавите от ЕС.
  • 39 Батко

    3 1 Отговор
    Нека, дано нека да отпуснат некви милярди за ограда, че такъв апетит ме е подгонил направо глад мори добитъка , защото гладът е по силен от тока. Искам, трябва, дано по бързо отпуснат.
  • 40 Смешко

    2 4 Отговор
    Това е защото помагаме на Украйна
  • 41 Проста математика

    4 2 Отговор
    Гърците са спрели четвърт милион нарушения..нашата граница е два пъти по дълга пази се слабо значи при нас са минали поне половин милион човека по 2000 евро на калпак един милиард са прибрали българските и турските мутри
    българската държава е пред закриване и еничарите от герб ще ни довършат на тях това им е мисията
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Читател

    5 3 Отговор
    Тоя австриец да си погледне първо Австрия че са станали като Джамайката аман от специалисти.
  • 44 индияна идиотова

    7 1 Отговор
    Ау австралийците и австрийците барабар с холандците ни пречат да влезнем в Шенген ! Путя ще ги накаже ! А ония гадните шведи изгорили корана , ако посмеят да изгорят Капиталът на Карл Маркс , трудовете на Вл. Ленин и събраните съчинения на др. Тодор Живков , им обявяваме война до пълното унищожение на EU и възкресяваме СССР !

    Коментиран от #67

  • 45 Лустрация

    4 4 Отговор

    До коментар #36 от "Сарс":

    В Европа се работи с трилиони,така че мижавите 30 милиарда не струват и сиренцето в капана за мишки.

    Коментиран от #55

  • 46 мишо

    10 1 Отговор
    Ако сме в шенген да пазим границата на цялата ЕС, като не сме в шенген няма нужда да пазим границите на цялата ЕС. Да си ги пазят сами.

    Коментиран от #52

  • 47 Перо

    5 0 Отговор
    Директен отговор, без никакво дипломатично завоалиране! От наша страна е ясно,че има назначена калинка за шеф на гранична полиция, която не знае къде се намира, но на австрийския канцлер трябва ясно да се каже кой покани унтерменшите в Германия и защо не осигуриха директен морски или въздушен превоз на приматите, както направиха на времето въздушен мост до Западен Берлин!
  • 48 Аре нема нужда

    7 0 Отговор
    Не е проблем границата.Проблема е ,че тия от Запада приемат български айдуци с крадени пари от еврофондовете.За обикновения работещ българин, не е отишло и едно евро ! На Боко бившата му жена се шири като Бей в щатите с крадени пари,както и оная фригидната на Илия Павлов.За тях няма закона "Магнитски".Защо ли ?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    ТАКА е НЕТ колежке
  • 51 Хихи

    1 1 Отговор
    Ние сме си заченати за тях, от време оно, но в Бг всички са за Русия и Путина, щом в цял блок на 4 входа, само еденици сме за западните държави и по родните си градове, дали запад или юг, кой краде ще живее, като динко от ямбол крадеца, нима с налите деди, не са ги обирали идвайки от белиморието, Гърция. Историята се повтаря ни бе казал преди повече от 20 г юриста моят адвокат. Който краде, днес има, ной краде, техните си хора след 1944 ди днес, едни и същи по същото време и начини, бкпдсгербдпс, бащи, деца, а вепе в ПП и внуците на номенклатурата пп раклиев е един, другите са кирето ицката фейзито
  • 52 Точно!

    3 1 Отговор

    До коментар #46 от "мишо":

    Иначе все едено Малко Търново само да е задължено да охранява турската граница, вместо институциите на цяла България. Който си има брада, трябва да има и гребен. Щом ЕС има общи граници задължени са всички да участват в охраната им.
  • 53 ЛиБеРаст

    0 0 Отговор
    Хайде стига сте приписвали на една личност мащабни геополитически процеси! Верно е, че Дълбоката Държава работи с пионки, но и тогава не е съвсем еднолично, лаят на глутници.
  • 54 До коментар # 30 Сарс

    2 1 Отговор
    Цитат: " запорираните български милиарди, които гарантират валутния борд" възлизат на 31 милиарда евро, както става ясно от друг коментар в същия сайт. Тези 31 милиарда, ако действително е така ,се равняват на годишния разходен бюджет на страната, който е 63 милиарда лева. Това ли е цената за влизане в еврозоната.

    Коментиран от #56, #68

  • 55 Сарс

    1 2 Отговор

    До коментар #45 от "Лустрация":

    Пишеш глупости с единствената цел да се заяждаш и го знаеш много добре. Няма държава, институция или който и да е, който да пренебрегне 31 милиарда. НЯМА!!! Щом като в Европа тази сума дори не я отчитат, защо се правят на луди тогава и ако не изпълним договореното от Кирчо и Кокорчо по плана за възстановяване, което включва затварянето на тецовете в Маришкият басейн, няма да отпуснат за 3 години 6 милиарда? За справка, само в държавният Марица изток работят около 15 000 човека. И не, не е грешка 15 000 , които ще останат на улицата ако затворят теца.
  • 56 Сарс

    3 0 Отговор

    До коментар #54 от "До коментар # 30 Сарс":

    Знам че тези пари директно отиват в ЕЦБ и престават да са български

    Коментиран от #59

  • 57 Тото

    5 0 Отговор
    Предлагам всички бежанци от Сирия и Пакистан които отиват във Австрия да бъдат напълно свободно пропускани през България тогава може би ще се стоплят отношенията между нас и Австрия.
  • 58 С тия

    1 1 Отговор
    Млади и дърти комунисти дето сме плясналу да ни управляват, сме за никъде
  • 59 Не е видно много да знаеш

    1 1 Отговор

    До коментар #56 от "Сарс":

    Що не кажеш при едно сваляне на Валутния борд къде биха отишли тия пари?Бъди по-щесър в изказванията си.Даже може да допълниш къде биха отишли не само тия пари,а и други.Хайде,ако си достатъчно компетентен да продължиш в изказванията си,или ако си поставен с цел да си дрънкаш да не отговориш.
  • 60 Демократ

    3 2 Отговор
    Да си дойдем на думата,да бяха се разходили до Гърция безумците от герб, които ни управляваха 12 години и крадяха евросредства и построиха ограда за кокошки и прасета. Дълги години България ще влачи последиците от евроатлантическия неграмотник ,но изпечен лъжец и крадец Борисов.
  • 61 Тъпи западняци

    6 1 Отговор
    Първо че бежанците те сами си ги поканиха
    и второ Гърция имала ,,здрава защита,, на границите си,
    че те най много минават през Гърция.
    По невежи изказвания скоро не бях чувал.
    Истината е че не ни искат.
    Шенген,,през крив макарон,,
    Отдавна трябваше да им бием един шут,а не да им се навеждаме.

    Коментиран от #65

  • 62 логик

    3 1 Отговор
    Не знам защо се набутваме в този огнил европейски съюз ръководен от разни мадами и явно хора но с неопределен пол нека всички да гласуваме за възраждане за да просперира нашата държава и българия да е българия а не васалска територия
  • 63 Валери

    3 2 Отговор
    Докато има такива коментари от дебили наричащи себе си българи под такава.сгатия е само в Шенген няма да ни приемат Ами и от Европа ще.ни изгонят и даже в Африка и Евразия няма да ни приемат вече .Смеят ни се навсякъде по света ,срам ме е да кажа че съм българин . Въпреки така наречената ни велика история съвременното племе е сбъркано и ме заслужава нищо докато само не си помогне и оправи .

    Коментиран от #69

  • 64 вашето име

    1 0 Отговор
    тоя защо го каните тука бре! вън
  • 65 Ама и Сарса е много тъп

    1 0 Отговор

    До коментар #61 от "Тъпи западняци":

    Скри се,трае си и мълчи.А как приказваше.Кви ги фъргаше
  • 66 Гай Турий

    4 1 Отговор
    В такъв случай защо Б-я се натиска да снабдява с оръжия фашистка Украйна? Нека австрийци и германци наблягат на това да подпомагат техните идеологически братя. Престанете вече да помпате бандустана окраина с наши снаряди.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Хахаха!

    0 1 Отговор

    До коментар #54 от "До коментар # 30 Сарс":

    Как му го с..би на Сара!Перфектно!Той тия 31 млрд. си ги дрънка редовно по нета.В началото,кат го чух направи добро впечатление.После редовно го подминавах кат изгубено време.Той-нестеткика в студентска аудитория може и да важи,но практиката е друго тесто.Макстор иска Такива кат тоя не вървят там,нали?Хахаха!
  • 69 ПРИПОМНЯНЕ

    0 3 Отговор

    До коментар #63 от "Валери":

    Причината, да не се пуска БЪЛГАРИЯ в "Шенген", се нарича - руското пристанище Росенец...и руската база на спецназ "Алфа" - СОК „Камчия“!
    Копи-пейст: “..........В мoмeнтa Рoceнeц e дe фaктo бългaрcкa тeритoрия, oкупирaнa oт руcнaци, oхрaнявaнa oт руcки гaрдoвe oт “Лукoмa” и бългaрcки oт “Ипoн”, кoятo нe ce кoнтрoлирa нитo oт Грaничнa пoлиция, нитo oт кoятo и дa билo влacт. Дaли eврoпeйcкитe държaви щe тoлeрирaт дългo тaзи прoбoйнa в Шeнгeн прeдcтoи дa нaучим. Cъдeйки пo рeaкциитe нa Хoлaндив и Финлaндия нa бългaрcкaтa кaндидaтурa зa Шeнгeн, “eрaтa нa cъмнeниeтo” нe e oтминaлa в иcтoриятa." ...................................................................................... Другият прoблeм, че ocвeн eмигрaнтитe, също и турcкитe изceлници oт Бългaрия, кoитo ce урeдихa c двoйнoтo грaждaнcтвo, c хиляди щe нaлaзят мoмeнтaлнo в Eврoпa...,тaкa чe щe пoчaкaмe eднo нaй-мaлкo 30 гoдини зa "Шeнгeн"...
  • 70 Шопо

    3 0 Отговор
    Референдум за ЕС и НАТО.
Новини по държави: