Отидете към основна версия

48 744 121

Путин лично работи върху това: полковник предупреди за надвиснала над Украйна заплаха

  • владимир путин-
  • роман костенко-
  • русия-
  • украйна-
  • беларус-
  • война-
  • александър лукашенко-
  • минск

Руската федерация се опитва да въвлече Беларус във войната срещу Украйна

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинският депутат Роман Костенко, който е и секретар на комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване на Върховната рада, както и полковник от СБУ, заяви, че руското дипломатическо ръководство и лично президентът на Русия Владимир Путин работят за включване на Беларус във войната срещу Украйна.

Дали самопровъзгласилият се президент на Беларус Александър Лукашенко ще се съгласи на това ще стане известно през пролетта. В ефира на предаването „Присъда със Сергей Руденко“ по телевизионния канал „Еспресо“ Костенко подчерта, че всичко, което се случва в Беларус, е заплаха за Украйна.

"Всичко, което в момента се тренира там, може да бъде използвано срещу нас. Вече видяхме как завършиха ученията, които се провеждаха там (преди 24 февруари). Руснаците постоянно използват Република Беларус. Сега Руската федерация и украинската армия се подготвят за пролетната кампания на войната, за стратегически настъпателни операции, има много фактори. Украйна подготвя резерви, партньори доставят техника. Нашата основна задача е да удържим отбраната, за да сме готови за пролетната кампания, в която ще се разгърнат още по-силни действия, с нова сила“, смята полковникът от СБУ.

Според Костенко руснаците ще се опитат да проведат стратегически операции. Освен това Руската федерация се опитва да въвлече Беларус във войната срещу Украйна.

"Дали Беларус ще се присъедини към войната – това е важен въпрос. В момента имаме информация, че там няма ударни сили и те не са готови, политическата ситуация не позволява това. Лукашенко се опитва да остане встрани, да помогне по някакъв начин, но не и да използват пряко въоръжените сили на Република Беларус. Има информация, че от военнослужещите на Беларус не всички подкрепят нахлуването в Украйна. Руското дипломатическо ръководство и лично Путин работят за вкарване на Беларус във войната, за да се укрепят и споделят отговорността за войната. Дали Беларус ще влезе във войната или не, ще разберем в началото на пролетната кампания през март, април, когато руснаците ще са готови да се опитат да постигнат целите си", завърши той.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 156 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания