Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Януари, 2023 16:32 3 532 61

"Путин е готов да жертва 300 000 мобилизирани руснаци"

  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • мобилизация-
  • руска армия-
  • кремъл-
  • путин-
  • фиона хил-
  • руснаци

Путин ще продължи войната. Той не е завършил това, което си бе поставил за цел през февруари 2022 година.

"Путин е готов да жертва 300 000 мобилизирани руснаци" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Тя е била е консултантка на трима американски президенти и е отговаряла за координацията на американската политика спрямо Европа и Руската федерация - Фиона Хил, известна експертка в сферата на външна политика, която се занимава основно с Русия под управлението на Владимир Путин. Ето какво казва Хил в предаването на ДВ "Конфликтна зона":

В Украйна се готвят за нова руска офанзива до три месеца, както и за нова мобилизация с около 200 хиляди души, дори не изключват ново руско настъпление към Киев. Как смятате, каква е стратегията на Путин?

Още новини от Украйна

Фиона Хил: Оценката на Украйна е разумна. Знаем, че при първия опит Путин не успя да превземе Киев, Зеленски не избяга, а украинското правителство не падна. Но несъмнено Путин все още се стреми да накара Украйна да капитулира по един или друг начин. И ако смята, че нов удар срещу Киев ще бъде успешен, разбира се, ще се опита да го предприеме. Мисля, че големият брой войски, съсредоточени на границата с Беларус, неотдавнашното посещение на Путин в Беларус и срещата му с беларуския лидер Александър Лукашенко също показват, че Путин е решен да продължи войната - в съответствие със своя манталитет. Той не е завършил това, което си бе поставил за цел през февруари 2022-а година и е твърдо решен да го довърши.

Но през последните месеци виждаме как Путин търпи унизителни поражения в Украйна. Руската армия се оказа неспособна да превземе и задържи по-големи части от територията на страната. Не губи ли Путин войната и колко трудно му е да признае това?

Фиона Хил: Мисля, че всичко това изглежда така от наша гледна точка - не съм убедена, че и Путин вижда нещата по същия начин. Възможно е и той да не получава цялата информация - сведенията, които имаме ние, не стигат до него. Освен това в Русия може да разглеждат западните съобщения като пропаганда. Знаете, че за Путин тази война е и информационна. Но по време на цялата си кариера Путин доказа, че е безмилостен и е готов да плати всякаква цена.

"Ню Йорк Таймс" публикува репортаж за войната в Украйна, в който бе цитиран източник от Кремъл, приближен на Путин. Той твърди, че Путин е готов да пожертва до 300 хиляди руски военнослужащи - хората, които бяха вербувани или мобилизирани. За него загубата на човешка сила не е голяма трагедия или нещо, което трябва да се възприеме сериозно. Затова е готов да доведе нещата докрай и това е проблемът, пред който сме изправени сега.

А информацията за вътрешна употреба, която е предназначена за руснаците? Вече е съвършено ясно, че бойните действия продължават по-дълго, отколкото са очаквали руснаците. Има и начин Москва може да представи тази инвазия и евентуалната сделка, която може да последва, като своя победа? И да каже примерно, че мисията е изпълнена?

Фиона Хил: Всичко това е доста сложно. Искам да кажа, че ако говорим за основните цели на Путин, те не са се променили. Но за обикновения руснак те със сигурност са се променили. На хората им казваха, че това е специална военна операция, която ще приключи за кратко. Украйна трябваше до седмица-две да капитулира и всички отношения между Украйна и Русия да бъдат уредени. Това не стана.

Повечето руснаци смятаха, че ще наблюдават тази война отдалеч, че няма да участват в нея и че не носят отговорност за нея. След решението на Путин за мобилизацията обаче това вече не е така. Виждаме, че от февруари насам един милион руснаци са напуснали страната. Това са хора, които очевидно са били против войната и не са искали да отидат в армията. Респективно войната е засегнала пряко един милион души, както и всички техни близки и приятели. Знаем, че в много кръгове в Русия войната не е популярна. Има много руски бизнесмени, които са пострадали от нея. Всички отношения между Русия и нейните съседи пострадаха. Държави като Казахстан, Армения и Молдова например преразглеждат отношенията си с Русия. А и проучванията на общественото мнение показват, че все повече руснаци са "за" прекратяване на войната.

Досега съюзниците от НАТО и други партньори на Украйна се гордееха с единството си. Но преговорите по последния пакет от санкции на ЕС например бяха определени от дипломати като ожесточени. Не Ви ли безпокои това, че в единството на Запада започват да се появяват пукнатини?

Фиона Хил: Загрижена съм, защото смятам, че това наистина говори за неразбиране на ситуацията, в която се намираме. Независимо дали ни харесва или не, Владимир Путин е обявил война на Запада, което е правил много пъти. Достатъчно е да погледнем предишни негови изявления. Това не е мой анализ, не хиперболизирам - казал го е самият Путин.

Студената война прерасна в гореща. А битката за бъдещето на Украйна всъщност е битка за европейската сигурност. Дълго време не го осъзнавахме - винаги реагирахме само на Русия и руския наратив. Също така смятам, че трябва да взаимодействаме с Русия и да разберем какво място заема тя в Европа. Но не можем да отричаме факта, че Русия и Владимир Путин са ни обявили война.

Проблемът е, че много европейски страни отричат това и затова нещата са толкова проблематични. Честно казано, те се опитват да заровят главата си в пясъка като щрауси и да се преструват, че това не се случва. Е, извинете ме - случва се.

В книгата си наричате Путин "майстор на оцеляването". Може ли той да оцелее и сега?

Фиона Хил: Всъщност може. Путин умее добре да се приспособява и може да оцелее, ако му позволим - в смисъл да надделее в тази политическа и информационна война и във войната в Украйна. Ако Путин бъде подложен на натиск, това, разбира се, няма да е изненадващо предвид огромната стратегическа грешка, която направи. Но той може да бъде безмилостен и да играе толкова мръсна игра, че да продължи да води тази война още известно време. Така че много зависи от нас.

Как виждате бъдещето на Русия - с или без Путин - и кога ще приключи сегашният конфликт?

Фиона Хил: Руснаците, честно казано, доскоро живееха по-добре от всякога. Всеки, който е бил в Москва, може да се убеди в това, а и в останалата част на страната също. Но сега Путин върна времето назад. В някои отношения той се опитва да върне времето назад към 80-те години на XIX век, а в някои отношения - към 50-те години на XX век, към епохата на Сталин - с преследванията и репресиите.

Много руснаци виждаха бъдещето си в това да останат свързани с Европа. Помислете за всички руснаци, които живеят в Европа, които работят в Европа, за всички мултинационални компании, които са базирани в Европа, за търговията, за икономическите връзки - всичко това сега е разрушено. Има много компании, които никога повече няма да инвестират на руския пазар. Той няма да бъде същият като преди, дори санкциите да бъдат отменени. Сега украинците ще мразят руснаците за поколения напред. Много руснаци сега се чувстват като аутсайдери, двойни аутсайдери, така както честните германци са се чувствали през 40-те години на миналия век и непосредствено след Втората световна война. Пътят назад ще е дълъг. Но не е невъзможен.

Знаем, че държавите могат да се възстановяват, но ще е много трудно. Това е, с което ще се сблъскаме в бъдеще, е следното: ще започнем отново да мислим как да взаимодействаме с Русия в Европа, в новия европейски контекст на търговия, икономика и сигурност,както и как да възстановим Украйна и да възстановим отношенията между Украйна и Русия - това ще бъде основният проблем.

Европа се промени от тази война. Светът се промени - тази война засегна целия свят. Намираме се в един от онези повратни моменти в европейската и световната история, в който бъдещето все още е много неясно.

Автор: Сара Кели


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аххаха

    6 21 Отговор
    Дреме ми. Да не би той да ги е правил и чувал
  • 2 др Гей Билтс

    7 14 Отговор
    Всеки мобилизиран подлежи на имунизация против Ковид.
  • 3 ПОЛИТ КОРЕКТ

    23 22 Отговор
    Българските фенове на Русия ги харесват от страх, за жалост.

    Коментиран от #57

  • 4 Да, бе

    25 22 Отговор
    С толкова войска спокойно може завземе целият ес. Едните докато сменят роклите с униформи, а другите да си боядисват танковете и филма е приключил.

    Коментиран от #21

  • 5 Да да

    21 14 Отговор
    С една частна фирма денацифицира окрайна.
  • 6 Петьо Петров

    10 29 Отговор
    Да бъдеш или да не бъдеш...русофил? Не, този въпрос не го задава Шекспир, а все повече българи. Някои не искат да са фили или фоби, но обществото ги задължава. Ах, това общество, измислен мираж за тълпа баламурници мислещи, че имат нещо общо. Обществото е сбирщина от индивиди с една цел, но всеки виждащ различен начин да я постигне. Аз не знам дали съм фил, фоб или някакъв общественик. Трудно ми е да се определя, може би защото се опитвам да разсъждавам. Харесвам всякакви хора, култури и изкуства, явно съм някакъв фил, ама какъв точно? Не ми допада омразата, страха и агресията, тук май някак си не се допирам до фобите. Дали съм общественик...едва ли, щом веднъж написах във Фейсбук, че чуждата слободия не е моята свобода и ме изгониха, че нарушвам правилата на общността. Имам си приятелчета с които си бъбрим за човещинките от живота, може пък и да съм част от общество, макар и мъничко. А защо специално русофил? Ами с непрекъснато втълпяваната русофобия, насила ни правят русофили. На всеки мислещ човек му е ясно защо е тази война и кой я предизвика, но никой не разбира кому е нужно разделението между нас, така наречено общество, въпреки, че за мен народ си е много по-правилно. Ако се мразим, повече ли ще сме готови да се бием на "правилната" страна? Едва ли. Правилните хора знаят кой е врага, а останалите знаят къде е пътят към бягството. Така, че нека сме си българи, а да се делят тези които са граждани на света, те имат какво да си делят. България си е наш

    Коментиран от #7, #9, #36, #51

  • 7 Петьо Петров

    21 6 Отговор

    До коментар #6 от "Петьо Петров":

    България си е наша, обща...на българите! Не на филите, фобите и изкуствените общества.

    Коментиран от #46

  • 8 Това не е нещо ново

    26 18 Отговор
    Живота младите руски войници хвърлени в безсмислената и ненужна война не струват нищо за кремълския режим
  • 9 Да, бе

    20 9 Отговор

    До коментар #6 от "Петьо Петров":

    За господарите е важно да сме българофоби, пък какви фили сме, хич не им дреме на банковите сметки.
  • 10 заради кирчо бг се охарчи а пенсии ниски

    10 17 Отговор
    По наши оценки около една трета от боеприпасите, необходими на украинската армия в ранния етап на войната, идват от България“, е казал Петков в разговор за „Ди Велт“. Според Василев дизеловото гориво, изпратено от България за Украйна, идва от преработката на руски суров петрол в завода на „Лукойл в България
    България се превърна в един от най-големите износители на дизелово гориво за Украйна и на моменти покриваше 40% от нуждите на страната“, казва бившият български финансов министър, цитиран от германците.
    Украинският външен министър Дмитро Кулеба потвърждава тези цифри, отбелязвайки, че без помощта на България руснаците щяха да превземат повече села и градове, "убивайки, измъчвайки и изнасилвайки" повече украинци.

    Коментиран от #20

  • 11 реру

    41 6 Отговор
    "... Но несъмнено Путин все още се стреми да накара Украйна да капитулира по един или друг начин..."

    Начинът е само един - могилизация...

    Коментиран от #53

  • 12 гост

    10 6 Отговор
    "Възможно е и той да не получава цялата информация - сведенията, които имаме ние, не стигат до него." - е тук вече ме изгуби...
  • 13 3.14К

    12 19 Отговор
    Спрете с информационният терор на DW.
  • 14 Ами

    22 16 Отговор
    Тези хора са само използвани от престъпния античовешки режима в Кремъл за когото живота на никого не струва нищо без значение дали е руснак украинец сириец грузинец, арменец, или какъвто и да е.
  • 15 Някой

    16 15 Отговор
    За много информирани се пишете, но до сега всичките ви пророкувания се оказаха въздух под налягане.
    Така ще е и сега.
    Е, разбирам ви. Плаща ви се за пропаганда, а не за истини.

    Коментиран от #16

  • 16 Керът

    9 10 Отговор

    До коментар #15 от "Някой":

    Ти и истина?
    Жираф и клавиатура!
    🤣🤣🤣🤣🤣😆😆😆😆😆😂😂😂😂😍
  • 17 На Путлер

    20 14 Отговор
    Не му пука за никого и за нищо освен за неговата вечна и безгранична власт.
  • 18 Путин върви по пътя на Адолф Хитлер!

    19 14 Отговор
    Така и ще свърши! Сам в бункера с ампулка цианкалий!
  • 19 Истината боли !

    18 13 Отговор
    Русофилите са в агония !

    Коментиран от #40, #45

  • 20 ха ха

    13 3 Отговор

    До коментар #10 от "заради кирчо бг се охарчи а пенсии ниски":

    За пореден път се убеждавам, че в българското училище писането трябва да се учи в 8-ми клас. Първите седем години да са за четенето!
  • 21 Хахахаха

    16 12 Отговор

    До коментар #4 от "Да, бе":

    Ами да опита! Само незнам дали рашките след това ще се справят да бягат с 200 или ще се наложи с Груз 200! За война не са нужни само хора, трябва и оръжие и акъл, неща което рашките нямат!

    Коментиран от #25

  • 22 Мим33

    14 13 Отговор
    Лошото е,че на вас западняци и амери,още не ви е ясно,че целта ще бъде постигната такава каквато Путин я иска.
  • 23 Браво Вова....

    11 13 Отговор
    300хиляди...на никого няма да липсват, и на никой няма да му пука за тези нещастници, ако и три милиона да отидат на концерт на Кобзон...още по добре.
  • 24 Хммм

    13 14 Отговор
    Прочетох само първото изречение:) за неуспелия опит на Путин да превземе Киев... Обаче, калинката не знае ли, че идеята на Путин е не да превземе Киев... Ако беше превзел Киев, Натото оставаше... А сега... Натото (членки те на Нато) се разоръжава и остана със свалени гащички.. Бай, бай НатЮ:)))) И другият фактор, освен военно да свали гащичките Европа, да ги свали и икономически, което пък това сториха американците на ЕС.. Деиндустриализираха Европа....

    Коментиран от #31

  • 25 Ха ха ха ха ха

    10 9 Отговор

    До коментар #21 от "Хахахаха":

    Ако рашките нЕмат оръжие, кой тогава има? Натото ли? Ама то още си не е боядисало танковете бре ха ха ха

    Коментиран от #27, #42

  • 26 Читател

    9 2 Отговор
    Видях днес на едно строително скеле работеха на сериозна височина строители от Румъния, Полша ,Русия и Украйна и си работят и си помагат.Пример за това че обикновените хора се разбират от където и да са.Обаче глобалните елити не желаят това,нека всеки сам си направи извод.

    Коментиран от #30

  • 27 Хахахаха

    13 7 Отговор

    До коментар #25 от "Ха ха ха ха ха":

    Абе незнам, ама докато Русия воюва с НАТО, Натовските танкове стоят още в складовете, а руските стоят изгорели по украинските полета!

    Коментиран от #34

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ЖАЛНО ГЛЕДА ПУТИН

    8 4 Отговор
    Набързо му се е стъжнило

    Коментиран от #47

  • 30 Хахахаха

    8 6 Отговор

    До коментар #26 от "Читател":

    Че украинците другар, винаги са смятали руснаците за братски народ или поне до 2014 година. От там малко се дръпнаха! Но и те са смятали руснаците за братски народ, но украинците никога не са харесали Путин. За украинците Путин винаги е бил диктатор!

    Коментиран от #43

  • 31 НАТОВСКО ОРЪЖИЕ ТРЕПЕ РУСНАЦИ

    9 1 Отговор

    До коментар #24 от "Хммм":

    Натовските военни концерни с милиардни печалби

    Коментиран от #37, #41

  • 32 Перо

    3 9 Отговор
    Отново джендърската колегия!
  • 33 Мишо

    5 7 Отговор
    А наглосаксоните са готови да жертват 500 000 украинци и доста глупави западняшки наемници. Важното е алъш-вериша с оръжия да върви и милиардерите да са доволни.
  • 34 Ха ха ха ха ха

    5 8 Отговор

    До коментар #27 от "Хахахаха":

    Руските танкове са само за фанатизираните бандери, за Натото има друго... Посейдон, Сармат и т. н. ако случайно Натото навдигне галица де:))) защото сега се с скрили и не смее да шукне... Изсипа скрап в Украйна за руските металоргични заводи..... На Натото оръжието е скрап за руснаците...

    Коментиран от #49

  • 35 Кроки

    7 0 Отговор
    Малко са, по реално е да си подготви половин милион.
  • 36 Хихихи..

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Петьо Петров":

    Петьо бе,скоро ще надминеш и Козлодуеца с монотонното си дуднене..Замаяла ти се е главата от "Заратустра" и сега се чудиш как да влезеш в потника на Ницше.Да те светна - съкрати лекциите си наполовина и ще ти се получи.Проблемът ти е че си твърде обстоятелствен,иначе си логичен и над "сивата тълпа"...
  • 37 Хохо Бохо

    7 3 Отговор

    До коментар #31 от "НАТОВСКО ОРЪЖИЕ ТРЕПЕ РУСНАЦИ":

    Много точно си го написал:
    "Натовските военни концерни с милиардни печалби"
    А Русия заприлича на бананова република...
    Путин се грижи за просперитета на Запада.
  • 38 Иван

    9 3 Отговор
    Имах друго мнение за руснаците, мислех ги за умни, но явно не са.
  • 39 Време е

    3 6 Отговор
    Острова да изчезне и с него Дойче веле
  • 40 Хахаха

    3 4 Отговор

    До коментар #19 от "Истината боли !":

    Истината, Дойче Веле.. Я да прегледам аз дали не издирват някой луд..
  • 41 Натовците

    4 4 Отговор

    До коментар #31 от "НАТОВСКО ОРЪЖИЕ ТРЕПЕ РУСНАЦИ":

    Свещи да си купите с тия печалби
  • 42 Жълтата

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "Ха ха ха ха ха":

    Боя свършила
  • 43 Ма тва

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Хахахаха":

    Ся верно ли е?
  • 44 Пичове..

    3 6 Отговор
    Не знам колко ограничен трябва да си да четеш нещата на Дойче Веле
  • 45 Голям рев

    3 6 Отговор

    До коментар #19 от "Истината боли !":

    На натовските меки китки бягайте докато можете
  • 46 Това е

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Петьо Петров":

    Самата истина
  • 47 Още по жално

    0 7 Отговор

    До коментар #29 от "ЖАЛНО ГЛЕДА ПУТИН":

    Ще гледа Зеления клоун времето му изтича
  • 48 007

    2 1 Отговор
    Амче мн ясно че ще ги жертва. И още ще жертва. За него човешкия живот няма никаква стойност!!!🇧🇬🇺🇦🇪🇺🇺🇸🇧🇬
  • 49 Хахахаха

    2 3 Отговор

    До коментар #34 от "Ха ха ха ха ха":

    А Посейдоните знаят ли?
  • 50 ДВ вътрешния министър на Укрия ви

    3 4 Отговор
    Кани всички да му гостувате за постоянно! ДВ не се чудете и бавете а стягайте багажа и да ви няма!
  • 51 007

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Петьо Петров":

    Аз като по прост да попитам ала балчо! На прост език , ти ми казваш,че ако видя някой бабаит да бие някво хлапе, ама не само да го бие ами и да му вземе парите, а и да му изсипе учебниците в локвата. Освен това да му скъса якето , аз да си кажа кво ме интересува. Тва хлапе не е мое, даже от нашия блок не е. Я аз да си гледам моя кеф . Мен никой не ме бие(засега) и да си ида спокойно да си пийвам и хапвам??? Правилно ли разбрах фил0с0фе?
  • 52 !!!?

    19 4 Отговор
    Россия на Путин е реплика на Монголската империя. Нейното съществуване и основен поминък е същия като на монголските орди - нахлуване в чужди територии, мародерстване, геноцид, оплячкосване и унищожаване на артефакти на поробените народи. Следващата "Специална военна операция" следва след изчерпване на заграбеното !!!?

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 сноу

    6 16 Отговор
    Някоя се хил..т.е. от баира,че на всичко отгоре обърнала каруцата нагоре с краката и нарежда тиквите на дъното...Путин ги бил нападнал,той бил агресивен ,той бил неразбрания и т.н. песнички за тазгодишни агнета...А що не добавиш най важното ма хил ли си ухил ли си ...Примерно за курабията и нейния дърт апап дето разръчкат укрите от над 10 год и ги превърнаха в нацита по зли от хитлеровите...Кой пръв на терена запали огъня на омразата..? Путин ли ...Значи той с омраза изсипа 250млрд $ да довърши ЗАЕЦ ,азовстал,още две ЕЦ,мостове ,десетки заводи и понеже още много ги мразеше им плащаше газта над 10 год. и вие отидохте на топло да спретнете майдана ,че си слажихте и по покривите тия с късата подстрижка за феерия ..Бива наглост но краварската наглост е най наглата наглост..
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Васил

    14 2 Отговор
    До края на годината Украинците ще си изпълнят нормата 300к могилизирани.
  • 57 куку

    4 9 Отговор

    До коментар #3 от "ПОЛИТ КОРЕКТ":

    Пореден бълвоч от дойче зеле-гьобелс пропаганден..Видите ли Путин не разбира какво става...сигурно не му докладват вярната информация..Сигурно Путин дори не знае че Крим от 2014г. е пак стана руски..или не му казаха за референдумите в Луганск и в др. територии в бивша украйна..Абе изобщо Путин не е в час..НО цялата работа как в бъдеще трябва да работим с Русия и най важното за мекокитковци от запада да имат пак достъп да руските ресурси...ТОЗИ ПЪТ ще плащате скъпо...Без Руските енергоносители сте ФАЛИТ..и го знаете най добре..затова днеска четем тези сополиви редове..
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 до Путина

    2 1 Отговор
    Предлагам на путлер да жертва всички руснаци!
    Само той да остане жив и щастлив!
  • 60 Трифон зарезан

    2 1 Отговор
    300000 руснаци в месомелачката. А Путин лъска императорския си жезъл в Кремъл за генетичен за следващите поколения.
  • 61 Свен

    1 1 Отговор
    Този психопат наистина превърна и без това скапаната Русия в месокомбинат за пушечно месо! Трайте го още крепостни руски селяни!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания