Отидете към основна версия

3 377 20

"България е в много смущаваща компания"

  • корупция-
  • индекс за корупция-
  • ес-
  • българия-
  • калин славов-
  • прозрачност без граници

България отново е на дъното в ЕС в годишния индекс за корупция

Снимка: БГНЕС

Изследването "Международен индекс за възприятие на корупцията" се публикува ежегодно от 1995 година и отразява анализи, оценки и възприятия относно нивото на корупция според представителите на бизнеса, местните и чуждестранните анализатори в съответните страни. България е включена в изследването за двадесет и пети пореден път. За Индекса за 2022 година Александър Андреев разговаря с Калин Славов, изпълнителен директор на Асоциация "Прозрачност без граници", българското представителство на международната организация за борба срещу корупцията "Трансперънси интернешънъл".

ДВ: Има ли промяна в позицията на България в новия Индекс за възприятие на корупцията?

Калин Славов: И да, и не. Индексът на България се е повишил мъничко, с един пункт в скалата от 1 до 100…

ДВ: Подобрил се е, така ли?

Калин Славов: Не бих казал… За да може да се говори за подобрение, трябва да има изменение от поне 3 точки, иначе се намираме в зоната на статистическата грешка. През последните десетина години България се движи в един много тесен коридор между 40 и 44 точки от общо 100 като максимум. Това означава, че ние имаме неразрешен системен проблем с корупцията. За да регистрираме положително развитие, трябва да има тенденция, графика, която сочи трайно нагоре, а за България графиката прилича на това, което имаме на екрана при мъртвец.

ДВ: Хоризонтална черта. Г-н Славов, накратко: кой е на първо място, на последно място, къде са съседите на България?

Славов: На първо място са скандинавските държави: Дания с 90 точки, Финландия, Норвегия, Швеция. Те са традиционните лидери, държавите с най-добри демократични традиции, най-прозрачни общества, най-отчетни институции. А дъното са България, Румъния и Унгария…

ДВ: На дъното в Европа?

Славов: Да, на дъното в европейски мащаб. България се намира на минусовия полюс в ЕС - наред с държава като Унгария, която има много тежки проблеми с демокрацията и върховенството на закона. Знаете, че дори се стигна до поставяне на европейските средства под условие. Компанията е много смущаваща.

ДВ: Г-н Славов, корупцията не е нещо, което може да се премери на килограм или на метър, така че: откъде произтича този Индекс?

Славов: Индексът е резултат от изследванията на 10 световни организации в различни сектори - и в обществения, и в икономическия. Те са съвместени по определена методика, така че дават една много пълна и пъстра картина на обществения, икономическия и политическия живот в страната.

ДВ: Сред тези организации са Световната банка, Световният икономически форум, Економист интелиджънс юнит, Фрийдъм хаус, Световният проект за правосъдие, Фондация „Бертелсман“…

Славов: Да. Разбира се, много сериозна роля има и оценката на бизнеса.

Автор: Александър Андреев

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.

Свързани новини