Last news in Fakti

25 Декември, 2022 10:00 4 688 46

Схеми, злодеи и чували с пари: политическият трилър около Ева Кайли тепърва започва

  • ева кайли-
  • еп-
  • ес-
  • катар-
  • гърция-
  • корупция-
  • скандал-
  • подкуп

Скандалът около Ева Кайли включва всички характеристики на хитов сериал - схеми, сиви кардинали, подкупи и търговия с влияние

Схеми, злодеи и чували с пари: политическият трилър около Ева Кайли тепърва започва - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Аферата, свързана с обвиненията в корупция в Европейския парламент, съдържа всички характеристики на един вълнуващ сериал. Интелигентната и атрактивна главна заподозряна - Ева Кайли, бивша зам.-председателка на Европейския парламент, е била водещ политик и телевизионна водеща. И нейният също толкова привлекателен по-млад партньор Франческо Джорджи е работил в парламента. По-възрастният италиански бивш евродепутат Антонио Панцери влиза в ролята на "мозъка на операцията".

Участва и цялото семейство на главната заподозряна. Бащата на Кайли вероятно е трябвало да пренесе куфар, пълен с пари, по указание на дъщеря си. Предполага се, че съпругата и дъщерята на Панцери също ще бъдат екстрадирани от Италия и изправени пред белгийското правосъдие.

Сюжетът е холивудски. Твърди се, че неправителствената организация "Борба с безнаказаността", основана от Панцери, е лобирала в Брюксел. Официално - за преследването на военни престъпления, а неофициално - за "държава в Персийския залив", която остава неназована от белгийските власти. Медиите говорят за Катар, държавата домакин на Световното първенство по футбол тази година. Някои улики водят и към Мароко. Самата Кайли държа силно положителна реч за Катар в Европейския парламент, която направи впечатление. Тя се е срещала и с водещи политики от емирството. Следователите са работили година по случая и са иззели 1,5 милиона евро в брой. Повдигнатите обвинения са за корупция, пране на пари и създаване на престъпна организация.

Кои са в поддържащите роли?

Бившият еврокомисар от Гърция Димитрис Аврамопулос е бил на заплата в съмнителната и лобистка организация на Панцери. Той е получил 60 000 евро за работата си в почетния надзорен съвет на организацията. Бившият комисар по миграцията обаче заяви, че е прекратил сътрудничеството с нея още в началото на годината. Той се бил срещал с бившите си колеги комисари в Брюксел за приятелски разговори, не за лобиране. Други европейски политици, които са участвали в управлението, също са се отказали от членството си в организацията. Те твърдят, че никога не са получавали пари. Въпреки това все още са вписани като членове на надзорния съвет на уебсайта на "Борба с безнаказаността". Според Европейската комисия организацията не е получавала финансиране и не е вписана в регистъра на лобистите, тъй като не е търсила контакт с еврокомисари.

Кайли твърди, че е невинна

Адвокатите на Ева Кайли твърдят, че клиентката им е невинна. Заради риск от възможно бягство или укриване на доказателства, в четвъртък магистратите удължиха задържането ѝ с един месец. Адвокатите пледираха, че двегодишната дъщеря на Кайли има нужда от майка си, особено по време на празниците, но това не впечатли особено съда.

Бащата - партньорът на Ева Кайли - също бе оставен в ареста. Дядото на детето, за когото се твърди, че е разнасял пари, свързани с аферата, сега трябва да се грижи за момиченцето. Както във всеки добър политически трилър, от властите в Брюксел вероятно изтича информация. Два вестника цитират поверителни протоколи от разследванията. Твърди се, че партньорът на Кайли е поел отговорността за аферата и е дал инкриминиращи показания срещу други обвиняеми, за да оправдае гъркинята. Последната пък чрез своя адвокат твърди, че се чувства "предадена" от италианския си партньор. Тя не знаела за голямата сума в брой в дома си и за нейния произход.

Катар отхвърля обвиненията

Белгийските разследващи все още не са оповестили точните основания за обвиненията в корупция и как предполагат, че се е осъществявало прането на пари. Катар отхвърли всички обвинения, че правителството на страната е подкупвало европейски политици. Неназован дипломат, работещ в посолството в белгийската столица, е предупредил, че белгийското разследване може да окаже негативен ефект върху сделките за доставка на газ от богатото емирство.

Европейският парламент изхвърли Ева Кайли от председателското място. Групата на социалистите и гръцката "Пасок" също я изключиха. Беше дадена заявка за цялостна реформа за регистрирането на лобистките дейности в европарламента. Либерализирането на визовия режим за катарците бе отложено, а контактите с властите и политиците от заможната страна бяха замразени. Роберта Мецола, напълно в реториката на "Нетфликс", заговори за "злонамерени участници, свързани с автократични трети страни". Службите за сигурност на ЕС от известно време работили в тясно сътрудничество с белгийските власти, за да разкрият "предполагаемата престъпна мрежа", каза още тя.

Сериалът вероятно ще има няколко сезона

Подозренията и обвиненията бяха насочени и към други евродепутати и десет парламентарни сътрудници. Втора неправителствена организация, също основана от Панцери, стана обект на внимание от страна на разследващи и медии. Изключително важна роля в брюкселския криминален трилър се полага и на един упорит и неподкупен следовател. Разследващият съдия Мишел Клейз, който стои в основата на делото. Според вестник "Ла Либре" той обича да таргетира властимащи и понякога прилага спорни методи.

Друга поддържаща роля може да изиграе вечно недоволният злодей. В четвъртък унгарският министър-председател Виктор Орбан препоръча премахването на свободно избрания Европейски парламент. Защото всички методи за контрол са се провалили, а доверието е загубено. Според него по-добър вариант от свободен парламент е асамблея от представители, изпратени от парламентите на 27-те държави членки на ЕС. Възможно е да минат месеци, ако не и години, преди Кайли и компания да бъдат изправени пред белгийски съд. Става въпрос за сериал, а не са филм. Така че: "Очаквайте продължение".

Автор: Бернд Ригерт


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    63 4 Отговор
    Всички граждани в ЕС имаме само един въпрос - а Урсула кога?
    Защото в случая важи нашенската поговорка - за кокошка няма прошка, за милиони /милиарди/ няма закони.

    Коментиран от #23

  • 2 Сандо

    48 2 Отговор
    Айде стига с тия простотии.Корупцията е неотменима част от капитализма . Разликата е само в размера.

    Коментиран от #32

  • 3 готвят ни пак за нещо/някой

    32 2 Отговор
    странно това дойче зеле през две три стаии се появява ? тия фондацийки с неясни източници нещо са се загрижили за българската пропаганда …
  • 4 Ами

    50 2 Отговор
    Урсула кога? Нали са дружки,не може да не е знаела.
    Какво се правите на ощипани Дойче зеле.
    Ама то Путин е виновен...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 да де

    38 3 Отговор
    Прав е Орбан това прогнило нещо ЕС трябва да бъде сринато и създадено отново.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ЕС ,САЩ и България -вечна дружба

    13 24 Отговор
    Правосъдието работи в ЕС ,в контролираната от фашистка Русия ,България ,откраднаха руснаците цяла банка ктб инняма виновни

    Коментиран от #37

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Да, бе

    25 1 Отговор
    Тъй ще е, като търпим от никого не избрани корумпирани чиновници да решават бъдещето на целият континент. Само с ремонт няма да стане, събаря се къщата и се строи на ново, ако въобще се намерят желаещи...
  • 12 Тая кога

    24 1 Отговор
    А УрЗурлата кога? С колко напълни гушата тая ковидарка?
  • 13 от велето толкова

    18 1 Отговор
    Е не можете цялата брюкселска корупция да и натресете върху нежните рамена на тази крехка женица , де . Не е кавалерско , ама какво ли кавалерство ви е присъщо на вас , особено на останалото корупционерсво , особено когато трябва да отвлича вниманието за да спасява кожата . Брюксел е блато пълно , обилно при това , с корумпирани попови лъжички , които иначе хаотично се шляят в безвремието и охолството .
  • 14 А УрЗурлата

    16 1 Отговор
    А УрЗурлата кога? С колко напълни гушата тая ковидарка?
  • 15 байгън с колелото

    13 1 Отговор
    Нищо хубаво не получихме от ес и нато-отан от ес - кражби и корупция,а от нато жертви на БЪЛГАРИ в ирак

    Коментиран от #17

  • 16 Закривай

    15 3 Отговор
    кочината подчинена на сатанинските щати
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 А защо не се разследват подкупите,

    4 11 Отговор
    които путин раздаваше и вероятно раздава на едри западни политици ?

    Коментиран от #44

  • 19 Гласове от зайчарника в Банкя

    12 2 Отговор
    Бацо също заяви, че е невинен и веднага го пуснаха и оставиха на мира! Щом жената казва, че е невинна пуснете я, какви са тези двойни стандарти?! Да не би по тая логика белгийския съд да е по-справедлив от нашенския или обратното? А и по такава логика ми то и Урсула е невинна!?
  • 20 Демократ

    6 10 Отговор
    Това е хубавото на демокрацията,че всички са равни пред закона и нарушителите се преследват и наказват. Политиците,нарушили закона и правилата отиват на политическото бунище. Това не може да се случи никога в Русия,България и другите комунистически държави.Тук криминалния тип Борисов и организираната престъпна група около него се пъчат самодоволно и няма отърване от тях, затова сме на дъното.

    Коментиран от #30

  • 21 Тошо

    15 3 Отговор
    СЮЖЕТЪТ Е ХОЛИВУДСКИ ПОНЕЖЕ Е ПОСТАНОВКА НА АМЕРИКАНЦИТЕ ЗА ДА РАЗВАЛЯТ ОТНОШЕНИЯТА НА ЕС И КАТАР И ДОСТАВКИТЕ НА ГАЗ.ТРЯБВА ЕС ДА КУПУВА САМО ОТ САЩ НА БЕЗУМНИ ЦЕНИ,А САЩ РАЗБИРА СЕ НЕЛЕГАЛНО СИ ПАЗАРУВА ОТ РУСИЯ.СТАВА ВЪПРОС ЗА ЕДНИ ПАРИ.
  • 22 кУмУнист

    3 16 Отговор
    Да се свържи с Иванчева, тя да и разясни как да се опита да отърве затвора. Първо забременяваш знаейки, че имаш вече издадена присъда затвор на първа инстанция, но въпреки това го правиш, после се събират дебегетата да се молят на президента да те помилва, нищо, че си крадец.
  • 23 Шака Zулу

    21 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Кака ти Урсула е под американски имунитет,все пак работи за техните интереси политически и икомически за американската Файзер.Има бетоони доказателства срещу нея ,но няма да я пипнат.
  • 24 Вън от корумпирания ЕССР

    15 3 Отговор
    Закупуването на 4,6 милиарда дози ваксини за европейците, което означава по 10 дози за всеки европеец, e с прякото участие на Урсула фон дер Лайен. (Тя е омъжена за немския лекар Хайко фон дер Лайен, който е директор на Orgenesis, американска биотехнологична компания, специализирана в клетъчна и генна терапия. Orgenesis е собственост на Pfizer, с която Урсула подписа договор за 71 милиарда евро.)

    Коментиран от #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Арнолд

    3 2 Отговор
    Спомням си простичкия въпрос от майка ми, в разговор за живота, превратностите и непредсказуемите обрати в поведението и съдбите на хората : " Ти знаеш ли кое е най-скритото нещо в живота ? ", и сама отговори :"Човека ". Така и с Ева Кайли : млада, красива и умна, но ... останалото е скрито, не се дешифрира !!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Работата

    4 1 Отговор
    замирисва още. Кой знае колко дълбоко е стигнала.
  • 29 На теб май трябва да ти

    12 2 Отговор

    До коментар #27 от "стоян георгиев":

    се рисува.
    Точно затова правят разследване за тия милиони, за да не правят за ония Урсулените милиарди. И това ни засяга нас.
  • 30 Абе

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Демократ":

    почти си прав. Ако не броим тук-там наркобарони, съдии-корумпета, мафия, схеми за източване на кинти, организирана престъпност, улични бабаити от улични банди, политици-корумпета, ментарджии на едро и дребно и ей такива дребни нещица…

    Коментиран от #36

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Дембелократ

    4 1 Отговор
    Демокрация няма и никога няма да има.
    Който не споделя това да си се гръмне демократично.

    Коментиран от #34

  • 34 Демократ

    2 4 Отговор

    До коментар #33 от "Дембелократ":

    Диктаторите са против демокрацията и тъй като ти си привърженик на диктатурата значи си готов да се гръмнеш. Откакто съществува демокрацията от Древна Гърция от 4 век преди Христа светът се развива благодарение на нея и въпреки диктаторите ,които искат да спрат развитието на света.
  • 35 Ицо

    6 1 Отговор
    Евроценности най големите крадци са в Европарламента там баба акушерка фон дер не знам си коя краде като за последно
  • 36 Демократ

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Абе":

    Само че всички изброени от теб престъпления биват наказани в демократичните държави и са зад решетките, защото има закони ,които се спазват. В България те са на власт и за тях няма закони.

    Коментиран от #38

  • 37 Демократ

    2 5 Отговор

    До коментар #9 от "ЕС ,САЩ и България -вечна дружба":

    Броя на недоволните от истината която казваш за жалост доказва,че в България има хора доволни от грабежа им,след като Русия е крадеца. Това са болни мозъци. За тях Путин е прекрасен,защото избива невинни, които се борят за отечеството си.
  • 38 Така е

    3 1 Отговор

    До коментар #36 от "Демократ":

    Но само по принцип. По-долу друг коментиращ ти го е написал в прав текст, че демокрация и зелен кон, няма. Не е имало, няма и никога няма да има. Демокрацията е като мечката. Играе според тоягата. Колкото по-голяма тояга, толкова повече играе мечката. Ако не е по американската гайда, не е демокрация. Само по американската гайда е демокрация. Това е. Мисли си каквото искаш, аз каквото мислех, го написах.

    Коментиран от #40

  • 39 БСП за България и Радев

    1 3 Отговор
    Ние си получаваме копейките от робсия и сме доволни, за сега!
    Но скоро ще се налага да лежим по турмите, от шумкарска семка сме, кръв повръщаме пари не връщаме, ще издържим!
  • 40 Демократ

    1 6 Отговор

    До коментар #38 от "Така е":

    Добро сравнение с мечката,само че сигурно знаеш,че мечката е Русия.От 24.02 доказва колко голям може да е моркова,ако не й свириш по гайдата. Ако не слушаш те ликвидира. Ти май това мислиш,че е демокрация- диктатура и агресия. С приказките си доказваш, че не си чел книжки.Демокрацията съществува от 4 век преди Христа в Гърция.Думата демос на гръцки означава народ, а демокрацията е да се чува гласа на народа. Стига съм образовал безпросветните.В главите им нищо друго не влиза,освен кремълските тъпи опорки.
  • 41 9689

    7 1 Отговор
    Кога ще почне разследване срещу акушерката и ваксините?
  • 42 Вирус

    5 0 Отговор
    Ама зелето как така против еп говорите това е кощунство там са най добрите и честните я кажете нещо за председателката на ек хахаха
  • 43 Българин

    1 0 Отговор
    Нека пак някои хора да твърдят,че ние сме най-корумпираните.
  • 44 Хм...

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "А защо не се разследват подкупите,":

    Де го чукаш, де се пука...
    Баце, така си истерясал, че сигурно като си отвориш бирата и от там ти изскача пак Путин.
  • 45 Вирус

    1 0 Отговор
    Зелето не се получи на гейския съюз да се уредят с газ оттам и спретнаха скандал тая е изкупителна жертва да се замажи корупцията на бабето с факсинките
  • 46 Спокойно!

    1 0 Отговор
    Всичко ще си дойде на мястото. Както стана ясно, разследването по тази афера е продължило повече от година. Но стигнаха до успешен край. Така че, вероятно ще има и други новини. При главната госпожа има най-малкото конфликт на интереси, нали така се нарича?