Last news in Fakti

9 Януари, 2023 21:00 6 086 42

Как "подариха" Пловдивския панаир на Георги Гергов

  • георги гергов-
  • пловдивски панаир-
  • бсп-
  • герб-
  • корупция-
  • олигарси-
  • бизнес-
  • дпс-
  • пп-
  • дб

Но днес го "подаряват" на почетен руски консул - олигарха Георги Гергов

Как "подариха" Пловдивския панаир на Георги Гергов - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Докато в София лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ухажва лидера на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов, в Пловдив общинските съветници от ДБ и граждани излязоха на протести с плакати: "ГЕРБ + Гергов - неочаквано добра комбинация". Поводът - епилогът на един 16-годишен процес, в чието начало бизнесменът Георги Гергов бе допуснат в Пловдивския панаир (и в Стария Пловдив), а в края му се очаква да стане владелец, придобивайки пълен контрол с 79.36% от акциите на "Международен панаир-Пловдив". Законно. А заедно с контрола вървят и 352 декара край бреговете на Марица, за които гражданите на Пловдив се опасяват, че ще се превърнат в строителна площадка. Гергов обещава срещу това 2% от акциите и 6 декара за изграждане на опера.

На 19 декември 2022 се гласува решение, с което Пловдив прие община Варна да апортира дела си от 29% в Панаира в дружеството на Гергов "Пълдин туринвест". За това решение, което дава пълния контрол на Георги Гергов, тогава гласуваха съветници от ГЕРБ, БСП, ДПС и част от БЗНС "Александър Стамболийски". Насроченото за днес, 9 януари, извънредно заседание на общинския съвет в Пловдив, чиято цел бе да отмени приетото в края на 2022 година решение, се отложи. Отложено беше и първото подобно насрочено заседание - на 3 януари. И днес, както и на 3 януари, в залата нямаше кворум заради отсъствието на групите на ГЕРБ и "Автентична лява БСП", известна като "БСП-то на Гергов". За днес е насрочено и общото събрание на акционерите на "Пълдин туринвест" с предложение за увеличение на капитала чрез апорта на акциите на община Варна.

Прости схеми със "свои хора"

Тези схеми не изискват особен интелект или бизнес нюх. Единственото условие е да са под ръка хора на определени позиции в държавата и съдебната система, чиито копчета да бъдат натискани, за да получи бизнесменът държавния актив, който си е поръчал. В сила е и за приватизацията, и за обществените поръчки, и за инхаус процедурите. Затова в България думата олигарх се употребява по-често за национално отговорните родни капиталисти, отколкото думите бизнесмен и предприемач.

В неочаквано добрата комбинация в Пловдив не е само ГЕРБ, но и БСП, както и няколко кмета. Списъкът започва с бившия син депутат Иван Чомаков, който през 1999 става кмет на Пловдив като кандидат от СДС. Да припомним, че в последните години от неговото управление БСП (като част от тройната коалиция) държеше Министерството на икономиката, принципал на Пловдивския панаир. При Чомаков "Пълдин туринвест" е създадено като публично-частно партньорство между общината и Гергов - 75% на 25%, но по-късно с увеличение на капитала той придобива мажоритарен дял. В "Пълдин туринвест" са най-хубавите къщи от Стария Пловдив. По-късно Гергов покани Чомаков за шеф на телевизия "Евроком", която купи през 2008. А на някогашната зам.-министърка на икономиката в кабинета "Станишев" - Корнелия Нинова, Георги Гергов помогна да спечели председателското място в БСП.

Година на местни избори

Планираните за есента местни избори са катализатор за граждански протести. На тях "Демократична България" и "Продължаваме промяната" (ПП) са основните конкуренти на ГЕРБ, които ще оспорят монопола ѝ в големите областни центрове. Тази битка не предполага партньорство на ниво изпълнителна власт - каквато и кооперативност да демонстрират ГЕРБ за създаване на правителство с третия мандат. Репутационните щети ще са за ДБ и ПП, докато ГЕРБ ще се отърват невредими. За партията на Бойко Борисов влиянието в местната власт е основна цел и ще се стреми с всички сили и средства да запази колкото може повече.

Случаят с Пловдивския панаир е знаков. Ако тройната коалиция развърза ръцете на държавата за Пловдивския панаир, ГЕРБ не остана по-назад. През 2016 година второто правителство на Борисов прехвърли на общините Пловдив и Варна безвъзмездно собствеността върху притежаваните от държавата акции от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД. Община Пловдив получи 20.63% от капитала, а Варна - 29%, които по-късно, по инициатива на кмета Иван Портних (ГЕРБ), реши да прехвърли на дружеството на Гергов. Това се случи, въпреки че Борисов се отметна и поиска общините да върнат акциите, а същото реши и общинският съвет на Варна през 2017. Но решението от 2017 така и не бе изпълнено, а на 10 декември 2021 варненските общински съветници взеха друго решение - да прехвърлят дела на Гергов.

Сега пловдивчани излизат на протест с искания: "Не подарявайте панаира на Георги Гергов". Но истината е, че той е подарен отдавна, макар и да бе в забранителния списък за приватизация, без ползи за държавата.

Служебното правителство на Стефан Янев с три писма - от 26 октомври, 8 декември и 10 декември 2021 - се опита да спре скритата приватизация, настоявайки да се изпълни решението на общинския съвет във Варна от 2 май 2017 и да бъдат върнати на държавата акциите, представляващи 29% от капитала на "Международен панаир Пловдив". По-късно и вицепремиерът в редовния кабинет Корнелия Нинова поиска същото - защото двамата с Гергов са в конфликт от години, а преди две години БСП изключи бизнесмена от редиците си. Междувременно Върховният административен съд реши, че Георги Гергов трябва да получи акциите на община Варна.

Създаден при Стамболов, харизан на руски консул

Пловдивското изложение, един от символите на Пловдив, е плод на усилията на правителството на Стефан Стамболов с решение, взето преди 130 години. На Стамболов - участник в Съединението, противник на политиката на царска Русия, строител на следосвобожденска България - е кръстен площадът пред пловдивското кметство, където гражданите протестираха срещу подаряването на Панаира на почетния руски консул Гергов.

Предложението на "Демократична България" е Пловдивският панаир да стане паметник на културата, за да бъде съхранен. Но процедурите за класификация на Националния институт за недвижимо културно наследство са дълги. Някои тютюневи складове в Пловдив не ги дочакаха - сполетяха ги багерите.

Какво получиха общинските бюджети заради щедростта си към Гергов? Дивиденти, инвестиции във варненската "дупка", за да се превърне в ЦУМ с подземен музей и прочие? Дивиденти няма, дупката, сделката за която бе одобрена с гласовете на съветниците от ГЕРБ и ДПС, си е дупка.

Сега ГЕРБ твърдят, че са узрели за решения за борба с корупцията, а Борисов призовава за някакъв обществен договор между партиите. А какво мислят олигарсите?

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    65 4 Отговор
    Чакайте да видите на кого ще подарят и летището.

    Коментиран от #33

  • 2 Трябваше да го подарят на някой Сорос

    11 43 Отговор
    Пак ротшилдов вой до небесата, като в "нормалните" държави(дето всеки момент ще обявят Шериат).

    Коментиран от #36

  • 3 стамбо лов

    47 19 Отговор
    русофилите искат да заграбят България и да я подарят като панаира на путлер!

    Коментиран от #6

  • 4 Ванга

    11 15 Отговор
    Като обявят Шериат в Германия, всички евреи от ДВ ке виснат със страшна сила
  • 5 ЗИМА

    26 33 Отговор
    АКО СТЕ ПРИЛИЧЕН САИТ НИКОГА НЕ ПРЕПИСВАИТЕ НОВИНИ ОТ ДОИЧЕ ВЕЛЕ И БЕСАРАБСКИ ФРОНТ ЗАЩОТО МНОГО ВИ ПАДА НИВОТО
  • 6 Хвала тебе Путлере

    6 38 Отговор

    До коментар #3 от "стамбо лов":

    Путлер смаза Ротшилдите и еничарите им.

    Коментиран от #10

  • 7 обективен

    85 0 Отговор
    В територията наречена -. България, има поне 1000 за трепане и пет хил. За доживотен затвор , и всички са от така нареченият елит.
  • 8 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    45 3 Отговор
    ГЕРБ мафиятаолигархията МУ ГО подари
  • 9 ВИЖДА СЕ

    49 4 Отговор
    Герберистка сган подарява всичко в името на милионите от подкуп, без значение какъв е.
  • 10 стамбо лов

    21 7 Отговор

    До коментар #6 от "Хвала тебе Путлере":

    сега какво ще правим?-Ще караме москвичи и зазки ли, докато не ни пратят в сибир!
  • 11 Джийвс!

    53 4 Отговор
    Герберасти сър! Грабят като за последно!
  • 12 Гост

    47 2 Отговор
    Мафията не спи, а работи денонощно!
  • 13 Жълто джудже

    15 0 Отговор
    Това е израз на голяма и светла любов.
  • 14 А на мен какво ще ми подарите???

    44 6 Отговор
    Или промоцията е само за руските вражески агенти???
    В цяла Европа на рашляка му прибират всичко, а в България му подаряват панаир и договор за газ през Турция 🤣
    Цял живот рая по тая пропаднала земя 🤣
    Затова Шиши и Боци ни управляват😵‍💫
  • 15 Хубавите ябълки

    22 0 Отговор
    ги ядат прасетата.
  • 16 Васил

    38 0 Отговор
    Както подариха на Божков и на Цветан Василев чували с пари така и на този мафиот.
  • 17 Тия нямат спирачки

    32 0 Отговор
    400 декара добре им е..
  • 18 Истината

    33 2 Отговор
    На мен ми идва една мисъл, за "свинските черва".
  • 19 Гост

    25 9 Отговор
    Мислим да бегам вече от тая гнусна кочина
  • 20 Като всичко

    40 0 Отговор
    държавно! Схема след схема! Да го пита човек свинаря, абе за какво са ти тез кинти бе сульо?! На човек не приличаш ,в джоба ти телеграма от господ! Бай Ганьо ряпа да яде пред този!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Георги Гергов

    32 0 Отговор
    Свинарокрадеца от Б K П - то
  • 23 Мими

    32 0 Отговор
    Мръсна корумпирана сган!!!!!!! Всички ще умрем само това е сигурно, хахаха фамилия Гергови гущерови и всякакви гнусни твари …., прочетете ,”кво вадис” на Х.Сенкевич всичко е ……тлен къде сте тръгнали , към Ада???????
  • 24 Пак не разбрах,

    8 25 Отговор
    сделката незаконна ли е, или проблема е, че не го придобива някой евроатлантически умнокрасавец ???

    Коментиран от #26

  • 25 Неразбрал

    8 18 Отговор
    Защо след като комунистите и Мунчо крадеф са на власт пак герб ви е виновен?

    Коментиран от #32

  • 26 Обяснение

    24 3 Отговор

    До коментар #24 от "Пак не разбрах,":

    Придобива го дъpт koмyнист.
  • 27 БСП на Бунището

    24 2 Отговор
    Що ревете,а е изберете партия,която обещава Лустрация на Комунистите в България и партиите им.Експроприация на имуществото им придобито по престъпен начин като ОПГ,на тях,на жените им,на децата им на балдъзите им....Хайде бе...Само се вайкате - Лустрация!!!Пратете ги на Бунишето на Историята!!!
  • 28 Уса

    11 5 Отговор
    От комунисти евроатлантици толкова
  • 29 ФК Горно Уйно

    10 4 Отговор
    Тая кошница е плетена повече от 33 години другарки и другари, а вие си мислите да я разплете вятърааа?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 НА КОЙТО И ДА Е СЕ ТАЯ

    11 5 Отговор
    ВСИЧКИ СА КРАДЦИ - ДОКАТО БЕШЕ ДЪРЖАВЕН ТАМ ПРОБЛЕМИ НЯМАШЕ !
  • 32 Хамсал

    16 1 Отговор

    До коментар #25 от "Неразбрал":

    Много просто! Пловдив се управлява от гербери. Тяхно е решението да се даде панаира на Гергов!
  • 33 тикви продажни

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Това недоразомение крадливо на Пеевски-Доган ли пере пари или на Курнелка!
  • 34 Търновец

    13 3 Отговор
    Гергов не е сам - КГБ имаше много силно присъствие в България и знае много за хората по върховете на политическите партии в България а след това служители на КГБ отидоха в икономически групировки и така Руски олигарси получиха достъп до файлове с миналото на наши политици. Та според мен руският гражданин сам не е способен да убеди лидери на няколко партии - и ДПС и ГЕРБ и БСП да му харижат панаира - по скоро тук има задкулисно руско бизнес съучастие на някой руски олигарх с връзки в тайните руски служби. Има и друго - има задкулисно структури разни масонски ложи в които участвуват и бизнесмени и политици и хора от съдебната система - чува се че такава ложа има и в София и в Пловдив - масон ли е Гергов, ами Златев ами Цацаров ами... Масонските ложи концентрират политическа и икономическа и съдебна власт. Жалко за панаира.
  • 35 Стефан Стамболов

    18 1 Отговор
    ЧЕСТИТО НА ПЛОВДИВЧАНИ !
    НАЙ- СТАРИЯТ ГРАД, ЛЮЛКА НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА, ВТОРИЯТ ПО ГОЛЕМИНА ГРАД НА РИМСКАТА ИМПЕРИЯ - В РЪЦЕТЕ НА НА СВИНАР - КРАДЕЦ !!!!!!
  • 36 Аспарух

    10 4 Отговор

    До коментар #2 от "Трябваше да го подарят на някой Сорос":

    Какъв Сорос те гони бе комуняга.Червените куфарчета и днес и утре грабят и ще грабят България.
    Все ще сме си на последно място с червените другари "бизнесмени" и за десерт русоробската пета колона.
  • 37 Мнение

    5 7 Отговор
    НАРОДЕ, ЧЕТИ ВНИМАТЕЛНО И СИ РАЗМЪРДАЙ СИВОТО ВЕЩЕСТВО!!!

    НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ, ЧИЕ ЛОБИ Е СЪОТВЕТНИЯ ОЛИГАРХ, ДАЛИ РУСКО, АМЕРИКАНСКО, ИЛИ ТУРСКО!!!
    ВАЖНОТО Е, ЧЕ ТИЯ СА СПУСНАТИ ОТ ВЪНШНИ СУБЕКТИ ДА ИМ ИЗПЪЛНЯВАТ НАРЕЖДАНИЯТА В НАШАТА СТРАНА!!!

    Т.Е. НЯМА ТЕЦОВЕ, НЯМА САМОЛЕТНИ ЧЕРТЕЖИ, НЯМА ЛУКОЙЛ, НЯМА ПЛОВДИВСКИЯ ПАНАИР, НЯМА ДЪНДИ КРАДЕШЪС... ВСИЧКИ ТИЯ МИЗЕРИИ СЕ ПРАВЯТ С ЦЕЛ ЗАРОБВАНЕ НА НАШИЯ НАРОД И УБИВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ!!!

    СЕГА ЩЕ ПОПИТАТЕ, ЧЕ КАК Е ВЪЗМОЖНО, КОЙ ИМ ГО ПОЗВОЛИ ТОВА?!
    АМИ МНОГО ПРОСТО - НАШИЯ НАРОД ИМ ГО РАЗРЕШИ ТОВА!!! С БЕЗДЕЙСТВИЯ, НЕПУКИЗЪМ, ОТЦЕПНИЧЕСТВО, СПАСЯВАНЕ ПОЕДИНИЧНО, НЕГЛАСУВАНЕ, НЕПРОТЕСТИРАНЕ, ДЕЛЕНЕ ОТ ВСЯКО ЕСТЕСТВО (ЕТНИЧЕСКО, ПАРТИЙНО, НАСЕЛЕНО МЯСТО, ФУТБОЛЕН ОТБОР И МН ДР)!!!!!!!

    ТАКА, ЧЕ СЪБУЖДАЙТЕ СЕ, ОБЕДИНЯВАЙТЕ СЕ И НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ НА МАСОВИТЕ МЕДИИ, ЛЪЖАТ ВИ КАТ Ц...НИ НА БИТ ПАЗАР!!!
  • 38 ТИРбушон

    9 1 Отговор
    Поредния руски крадец.

    Коментиран от #39

  • 39 ТОА Е РЪСНАК КОЛКОТО

    4 8 Отговор

    До коментар #38 от "ТИРбушон":

    ТИ СИ ТИРБУШОН...... НАУЧЕТЕ ЧЕ ВСЕКИ ИЗМАМНИК МОЖЕ ДА СТАНЕ ПОЧЕТЕН КОНСУЛ НА НЯКОЯ ДЪРЖАВА СРЕЩУ НЯКОЛКО МИЛИОНА ВНАСЯНИ КАТО ТАКСА ВСЯКА ГОДИНА. ЗАПОМНЕТЕ ГО....
  • 40 Сиско

    11 0 Отговор
    Не е луд този който изяжда цялата баница , а този който му я дава.

    Коментиран от #42

  • 41 Анонимен

    0 1 Отговор
    Гергов е от стара коза яре. Браво Гергов, да му пожелаем дълголетие.
  • 42 Григор

    6 0 Отговор

    До коментар #40 от "Сиско":

    Правилно. Всички скочиха на Гергов. Ами вижте КОЙ му организира вземането. КОЙ е в играта на бъдещите проекти за Панаира. Той сам нищо не може да направи. Пък и медиите си мълчат като.....