31 Януари, 2023 12:15 3 364 20

"България е в много смущаваща компания"

  • корупция-
  • индекс за корупция-
  • ес-
  • българия-
  • калин славов-
  • прозрачност без граници

България отново е на дъното в ЕС в годишния индекс за корупция

"България е в много смущаваща компания" - 1
Снимка: БГНЕС

Изследването "Международен индекс за възприятие на корупцията" се публикува ежегодно от 1995 година и отразява анализи, оценки и възприятия относно нивото на корупция според представителите на бизнеса, местните и чуждестранните анализатори в съответните страни. България е включена в изследването за двадесет и пети пореден път. За Индекса за 2022 година Александър Андреев разговаря с Калин Славов, изпълнителен директор на Асоциация "Прозрачност без граници", българското представителство на международната организация за борба срещу корупцията "Трансперънси интернешънъл".

ДВ: Има ли промяна в позицията на България в новия Индекс за възприятие на корупцията?

Калин Славов: И да, и не. Индексът на България се е повишил мъничко, с един пункт в скалата от 1 до 100…

ДВ: Подобрил се е, така ли?

Калин Славов: Не бих казал… За да може да се говори за подобрение, трябва да има изменение от поне 3 точки, иначе се намираме в зоната на статистическата грешка. През последните десетина години България се движи в един много тесен коридор между 40 и 44 точки от общо 100 като максимум. Това означава, че ние имаме неразрешен системен проблем с корупцията. За да регистрираме положително развитие, трябва да има тенденция, графика, която сочи трайно нагоре, а за България графиката прилича на това, което имаме на екрана при мъртвец.

ДВ: Хоризонтална черта. Г-н Славов, накратко: кой е на първо място, на последно място, къде са съседите на България?

Славов: На първо място са скандинавските държави: Дания с 90 точки, Финландия, Норвегия, Швеция. Те са традиционните лидери, държавите с най-добри демократични традиции, най-прозрачни общества, най-отчетни институции. А дъното са България, Румъния и Унгария…

ДВ: На дъното в Европа?

Славов: Да, на дъното в европейски мащаб. България се намира на минусовия полюс в ЕС - наред с държава като Унгария, която има много тежки проблеми с демокрацията и върховенството на закона. Знаете, че дори се стигна до поставяне на европейските средства под условие. Компанията е много смущаваща.

ДВ: Г-н Славов, корупцията не е нещо, което може да се премери на килограм или на метър, така че: откъде произтича този Индекс?

Славов: Индексът е резултат от изследванията на 10 световни организации в различни сектори - и в обществения, и в икономическия. Те са съвместени по определена методика, така че дават една много пълна и пъстра картина на обществения, икономическия и политическия живот в страната.

ДВ: Сред тези организации са Световната банка, Световният икономически форум, Економист интелиджънс юнит, Фрийдъм хаус, Световният проект за правосъдие, Фондация „Бертелсман“…

Славов: Да. Разбира се, много сериозна роля има и оценката на бизнеса.

Автор: Александър Андреев


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕвроАтлантически шарлатанин

    17 9 Отговор
    1990 г. "ПЛАН РАН- ЪТ" стъпва на българска земя!
    "ПЛАН РАН- ЪТ"
    ДОКЛАД върху проекта за икономически растеж и преход към пазарна икономика в България.
    Подготвен от Фондацията на Националната Камара на САЩ за Народна Република България.
    Ръководство и редактиране:
    Ричард Ран, САЩ
    Роналд Ът, САЩ
    National Chamber Foundation
    1615 H Street, NW.
    Washington, DC 20062, USA
  • 2 12343211

    20 7 Отговор
    Бедност + демокрация = корупция.

    Коментиран от #6, #8

  • 3 Явно

    12 9 Отговор
    Нали ни управляваше бореца срещу корупцията и мутрите ген проф бог Румен Решетников Радев. Опа, забравих, че наскоро награди с държавен орден шеша на Мутигруп, а България не първа в ЕС по корупция. Явно добре ни "асвабади" с юмручето.
  • 4 И кфо

    10 9 Отговор
    Соросиндексите интересуват ли някого? Това са опашати лъжи нарисувани на шарени диаграми от чужди агенти.
  • 5 Мнение

    19 6 Отговор
    Парадокс:

    Глобалистическите господари (собствениците на ДВ) над 30г дундуркаха развитието на мафията в България, а сега същите ни посочват колко зле сме били??????????

    Кога ще дойде деня, когато медии като ДВ ще бъдат забранени в България?!
    Писна ми от давоска пропаганда!
    Крайно време е българският народ да се освободи от съвременното мюриканско робство!!!
  • 6 Ко речИ?

    9 14 Отговор

    До коментар #2 от "12343211":

    Искаш да кажеш, че РаЗЗия е бедна и демократична? Щото е сред най-корумпираните в света. Същото важи за Китай и Северна Корея. Ясно е, че "логиката" ти е безупречна.

    Коментиран от #13, #20

  • 7 анализатор

    14 6 Отговор
    абе, всички са маскари, ама най лесно е проблема да се фокосира навън - и по далече от нас Запада...а именно на изток - НРБ. Целия запад се е продал на САЩ.. бази, промишленост, ресурси, политика. Кой подслушва 2 години Меркел ... и какво стана .... смях....
  • 8 Гошо

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "12343211":

    И тия от около Ева Кайли и те бедни .Калин Славов така нещо да ни "транспериа " по тоя въпрос няма ли

    Коментиран от #10

  • 9 Слава на България

    9 7 Отговор
    долу ЕС и нато.
  • 10 Къде?

    8 9 Отговор

    До коментар #8 от "Гошо":

    Ева Кайли е в дранголника. Къде е Путлер?
  • 11 Дедо

    12 9 Отговор
    пак от грешната страна на историята. Тогава с германци, днес с американци. Срещу Русия, която не просто ни е освбодила, но и е създала всичките ни държавни и обществени институции, след което ги е оставила да се развиват свободно. Тяхната девиация е чисто наше дело. Впрочем Русия е дала държавен самостоятелен статут на доста държави в Европа, повечето от които я мразят по тази причина. Прибалтийската патология е показателна в това отношение.

    Коментиран от #12

  • 12 Солей

    7 11 Отговор

    До коментар #11 от "Дедо":

    РуЗЗия толкова се грижи за българската държавност, че вече 140 години ЛИЧНО управлява всички най-важни български институции :))) Да не ги повреди някой друг, и особено българите де. :))) Всичко се прави само от най-искрена грижа :))))

    Коментиран от #15, #16, #17

  • 13 Мишо

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ко речИ?":

    Ега си тъ по ти ята дето си написал, но явно дори не знаеш кой е Хънтър Байдън и приноса му за "борбата" с корупцията. Жалък!!!
  • 14 Мдааа

    7 1 Отговор
    Това е,другари-33г. демокрация!А,някой да се сеща дали имаше или участвахме ли в такава до 1989г?За еди прЕател питам.
  • 15 Охооо

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "Солей":

    Първи ти го е написал цифром и словом бе.Каква Русия...Доста отдавна българските мекерета се ориентираха на Запад.Компасите вместо север,направо запад им сочат.Гушките им са пълни,подменят исторята ни,езикът ни,ценностите ни.Де да беше Русия.Заблудените не са блажени.Блажени са вярващите.
  • 16 Дедо

    6 4 Отговор

    До коментар #12 от "Солей":

    Изпращането на оръжия под американски натиск (както е последният пример за германските танкове, въпреки волята на Германия) и бурната подкрепа от местната бг американска клиентела е ужасен цинизъм, граничещ с онзи на подкрепящите Холокост. Без преувеличение.
    Ти кон с капаци ли си?
  • 17 Дедо

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "Солей":

    Ти конче с капаци ли си?
  • 18 Калин

    4 7 Отговор
    Корупцията е чужда дума за българския език и тя е привнесена като чуждица, за да опише точно процесите които възникнаха в следствие на насилственото налагане в България на псевдодемокрация и евроатлантизъм, които са инструменти на бруталния завоевателен капитализъм.
  • 19 до 18 калин-чо

    5 3 Отговор
    Корупцията в България се разви и рацъфтя след 9 септември 1944 г когато неграмотните орди на шумкарите завзеха със сила властта,избиха интелигенцията на нацията, окрадоха им имоти и покъщнина и въведоха правилото-мой човек- на гърба на труда на всички.Лозунга беше- учи мама да не работиш- или -те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа, че работя.Правило беше да си вземеш от държавното каквото и колкото ти трябва, като се обясняваше, че е безплатно.През 1990 г вече ошлафаните шумкари пак завзеха власта и пак окрадоха за втори път народа и така до ден днешен.
  • 20 мммда

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ко речИ?":

    Каквато корупция има на изток, такава има и на запад. Лобизъм е другата дума на запад. Не мисли, че е по- различно.
    Ако искаш да ти върви бизнеса и в Бг, и в Ръсия, и в Украйна, и в Германия правиш подаръци.