Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Януари, 2023 14:08 2 281 33

Зеленски прочиства редиците

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • русия-
  • корупция-
  • украинска армия-
  • война

Украинският президент е предприел мащабни кадрови промени

Зеленски прочиства редиците - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинският президент Володимир Зеленски планира още промени в рамките на антикорупционна чистка, пише в. "Гардиън" по повод твърденията в украински медии за незаконно обогатяване на държавни служители покрай разходите за войната с Русия, пише БТА.

Изданието отбелязва, че украинският президент е предприел мащабни кадрови промени на средно и високо управленско равнище в резултат на най-шумния корупционен скандал от началото на руската инвазия, който създава риск от охлаждане на западния ентусиазъм по отношение на правителството в Киев. Същевременно германският оръжеен производител "Райнметал" (Rheinmetall) обяви готовност, ако е необходимо, да достави 139 танка "Леопард" на Украйна, изтъква "Гардиън".

В. "Индипендънт" също се фокусира върху скандала, тресящ Киев. Висши държавни служители може да влязат в затвора, Зеленски прочиства редиците заради корупционен скандал, британското издание. Вестникът коментира, че скандалът в Украйна, която отдавна има проблеми с лошо управление, избухва в момент, в който европейските държави се препират помежду си по въпроса за предоставянето на Киев на произвежданите в Германия танкове "Леопард 2".

Германското правителство е разделено, Олаф Шолц опроверга собствения си външен министър за "леопардите", отбелязва в. "Дейли телеграф". Изданието обръща внимание на факта, че в неделя външният министър Аналена Бербок е казала, че Германия няма да пречи на Полша да реекспортира танкове "Леопард" за Украйна, а вчера говорител на канцлера е настоял, че Варшава ще трябва да спазва "установените процедури", ако иска да предоставя германските танкове на Киев.

Натискът на съюзниците от НАТО върху Шолц да даде съгласие за изпращането на машините става все по-голям. Някои дори предупреждават, че ако Берлин продължи да показва нежелание да даде зелена светлина за танковете, това може да постави под съмнение "надеждността" на Германия като един от основните гаранти за европейската сигурност, подчертава "Дейли телеграф".

Ще има танкове, няма да има танкове: какво се случва с Германия? Това пита риторично в заглавието на аналитична статия коментаторът на "Вашингтон пост" Исхан Тарур. Авторът на материала отбелязва, че в момент, в който Украйна и съюзниците ѝ усилено говорят за нуждата от ускорено предоставяне на помощ на Киев, Германия е разглеждана като колеблив европейски партньор. В статията се казва още, че Берлин прави спънки в момент на внушително геополитическо единство между страните от Запада.

Русия премина в атака в Южна Украйна, докато Киев чака оръжие, пише в. "Уолстрийт джърнъл". Американското издание отбелязва, че боевете в стратегическите южни райони на Украйна, по-специално в Запорожка област, са се ожесточили, като Москва съобщава за напредване на силите си в този регион, докато Киев чака по-тежко въоръжение от западните си съюзници.

Вестникът коментира, че Русия е дала индикации за намерението си да вземе в свои ръце инициативата на бойното поле чрез ново настъпление, а западни и украински анализатори са сигнализирали за нарастващата важност на Запорожка област. Тя се състои в това, че една успешна украинска офанзива там би могла да прекъсне връзката между териториите под руски контрол и съответно връзката между руските войски в Източна и Южна Украйна. Такава офанзива би довела и до прекъсване на сухоземната връзка между Русия и Крим. Обратно, ако руските сили напреднат в Запорожка област, това би подобрило положението със снабдяването на руските войски в Южна Украйна и би им дало възможност за по-нататъшни настъпателни действия в украинските територии.

Нежеланието на Германия да предостави танкове на Украйна застрашава бъдещите продажби на германската военна промишленост и европейското отбранително сътрудничество, предупреждават представители на полските и словашките власти и хора от отбранителната индустрия, цитирани от в. "Файненшъл таймс". По думите им становището на Берлин по въпроса руши доверието в Германия като партньор и заплашва бъдещето на съвместните проекти в отбранителния сектор, които така усилено се поощряват в момента от ЕС и НАТО.

"Файненшъл таймс" пише, че позицията на Берлин за танковете засилва изолацията ѝ по отношение на конфликта в Украйна. Ще мигне ли Германия първа в спора за танковете, пита "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Изданието отбелязва, че днес в Берлин ще има среща между генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и новия германски министър на отбраната Борис Писториус, на която ще бъде обсъден и този въпрос. Вестникът коментира, че в международен план загрижеността във връзка с колебанията на канцлера Шолц нараства, а същевременно спорът около предоставянето на танковете "Леопард" на Украйна започва да тежи и на управляващата коалиция в Берлин.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опаааа....

    33 1 Отговор
    Мишките напускат потъващият кораб
  • 2 Последния Софиянец

    29 0 Отговор
    Плъховете напускат потъващия кораб.
  • 3 Ами

    30 1 Отговор
    трябва да започне от първия ред - от себе си !

    Коментиран от #29

  • 4 Седемте самураи

    32 1 Отговор
    Седемте самураи -Зеленски, Подляк и Кулеба.А защо сте само трима?Нема ора баце.
  • 5 Объркано Атлантиче

    37 0 Отговор
    Заместник-началникът на канцеларията на президента на Украйна Кирило Тимошенко подаде оставка - Украинская правда.
    Съобщава се също, че той вероятно е избягал в Израел, отнасяйки със себе си 600 милиона долара.
  • 6 Русофил

    2 23 Отговор
    Всички руски шпиони и корумпета под ножа. И в БГ трябва така.

    Коментиран от #12

  • 7 Ксаниба

    33 1 Отговор
    потъва победоносно клоуна , благодарение на алчността си и предателството срещу предците, които се биеха срещу бандера и нацистите!!!! Вечен позор на предателите
  • 8 12343211

    15 0 Отговор
    И... това парите са голям двигател само и само да ги имаш в повече!
  • 9 Някой

    24 1 Отговор
    Хм, че тогава трябва да почне от себе си. Щото е най-корумпиран, пък и не се притеснява да иска публично да бъде корумпиран.
    А може би се притеснява от конкуренцията? Де на би някой да го бие по корумпираност...

    Във всеки случай, Украйна отдавна е пропаднала държава. От около година насам не е и държава...
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 0 Отговор
    ПРОЧИСТВАНЕ::
    Който може бяга,
    който не може - пада с хеликоптер ‼️
  • 11 Аршлох

    12 1 Отговор
    ДжууленССки прочиства редиците,както е тръгнало с това прочистване скоро у к р0 п няма да остане.Но това е целта на заниманието отваря се място за новата Хазария.
  • 12 стоян георгиев

    2 7 Отговор

    До коментар #6 от "Русофил":

    Започни от себе си,ако не можеш,ще ти бъде оказана помощ.
  • 13 Бесен- _Язовец

    9 0 Отговор
    И Адолф така 1945 правил промени като си е мислил, че може да промени нещо в негова полза
  • 14 Окраин4ев

    9 0 Отговор
    Заленски трябва да си отреже главата и да я прати в Москва в хладилна чанта
  • 15 Ако ги

    7 0 Отговор
    пречисти добре ще остане сам .
  • 16 Ицо

    8 1 Отговор
    Защо му е да го прави те руснаците ги прочистват ежеминутно с по няколко стотин
  • 17 3.14

    7 0 Отговор
    Иска сам да граби с пълни шепи и да няма конкуренти около себе си,пък и не е умесно много ръчички да бъркат в кацата с мед.Няма да е за дълго радостта му,пясъчният часовник е обърнат и песачинките падат ли падат.
  • 18 Бербок

    5 0 Отговор
    Скоро и той ще бъде учистен

    Коментиран от #25

  • 19 123455

    6 0 Отговор
    Накрая Зельо ще го разчистят преди Путя
  • 20 Мишел

    8 0 Отговор
    Корупционният скандал в Украйна: според американско (финансово?) разузнаване, само 30% от помощите за Украйна отиват по предназначение. Останалите 70% , с помощта и с протекцията на висши украински държавни служители, срещу солидно заплащане, се отклоняват към частни украински компании и се реализират чрез продаване в горещите точки на света в Африка и Азия.
  • 21 истина ли е

    5 0 Отговор
    Явно някой друг (други) са започнали да правят повече пари от боса и босът ще се погрижи за ситуацията

    Коментиран от #22

  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 0 Отговор

    До коментар #21 от "истина ли е":

    ЧЕТИРИМА приближени на Ze дадоха фира само 24 часа след визитата на шефа на СеРеУ ‼️‼️‼️
    / друг жокер нужен ли е /

    Коментиран от #30

  • 23 нормален

    7 0 Отговор
    Комедианта зеленски е предложил договор за нейна падение с беларус дано не му се хванат на лъжите този договор ще е същия фалшив като минските споразумения и договора за не нападение на хитлер със сталин предлагания договор с беларус може би ще се режисира от изпечената жонгльорка меркел
  • 24 Съвет към Зеленски!

    4 0 Отговор
    Тъй и тъй чистиш боклука около себе си...,започни първо от себе си...!
  • 25 УУУУУ....

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Бербок":

    Та викаш,скоро и той ще бъде...,,Учистен"...?!
  • 26 ами

    3 0 Отговор
    и накрая какво излезе само наркомана не краде
  • 27 Всеки

    1 0 Отговор
    ГЛЕДА ДА СЕ СПАСИ ОТ ЗЕЛЕНОТО ЧУДОВИЩЕ,ЩОТО ПУТИН Е БЛИЗО. ВЕЧЕ 5-6 ПЛЪХА ИЗБЯГАХА, ОЧАКВА СЕ ОЩЕ 3ма ДА ОТЛЕТЯТ,АМА СМУКАЧА НА БЕЛО НЕ ГО РАЗБИРА. ЩЕ ПОСЛЕДВА СЪДБАТА НА ХИТЛЕР ИЛИ ЧАУШЕСКО.
  • 28 Мнение

    1 0 Отговор
    Гаргите протестират пред Зеления Гаргамел.Той трябва да се махне.Искат да живеят.Спирайте я тази война!
  • 29 Рошко

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ами":

    Да не се притесняват на запад, путин ще ги прочисти и то до корен
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 някой тук

    0 0 Отговор
    не познава великите мисли на великите мъже, та ми премахва коментарите. Опитвам се да цитирам един израз на Рузвелт (вярно е, че съдържа обидни квалификации, свързани с домашните любимци и дете от мъжки пол) за диктатор Сомоса, чрез който се опитвам да онагледя отношението Големия брат към комика, но ми го премахват. Ако коментара мине, вярвам, че всички ще се сетите за израза.
    Важното е че този израз определя, защо наркомана излиза като "чиста момина сълза", а другите облажили се ще бъдат поразчистени, та да се покаже нов прочит към корупционните практики.
  • 33 Близо до

    0 0 Отговор
    УНГАРСКАТА ГРАНИЦА УКРИТЕ КРИЕЛИ ДЕСЕТКИ ХЛАДИЛНИ ВАГОНИ НАТЪПКАНИ СЪС ИЗТРЕПАНИ НАЦИСТИ. ТОНОВЕ ЗАМРАЗЕНИ "МЕСО". ЗЕЛЕНИЯ ПОЧНАЛ ДА ПОЛУЧАВА СЪРДЕЧНИ УДАРИ. НЕЩО КОФТИ.
Новини по държави: