Отидете към основна версия

22 102 42

Жилищни сгради като пясъчни кули: гневът в Турция расте

  • земетресение-
  • сгради-
  • трусове-
  • турция-
  • жертви-
  • загинали-
  • строителство-
  • реджеп ердоган

Турция арестува строителни предприемачи, които са замесени в строежа на сгради

Снимка: БГНЕС/ EPA

Строителният предприемач Мехмет Яшар Кошкун тъкмо е смятал да се отправи към Черна гора, когато го арестуват на летището в Истанбул. В багажа му вероятно са били скрити много пари в брой. Опитът му за бягство е осуетен.

Строили са без да спазват разпоредбите

Кошкун е построил дванадесететажната "Резиденция Ренесанс" в Антакия - жилищна сграда с луксозни апартаменти, посочва в своя статия германската обществено-правна медия АРД. При земетресението от 6 февруари, засегнало Турция и Сирия, високата сграда рухва като пясъчна кула. И то въпреки че е трябвало да бъде построена със съответните защити от земетресения. След тежкото земетресение от 1999 година в Турция бяха въведени по-строги правила за строежите на нови сгради - именно за да се намали размерът на щетите от бъдещи земетресения, припомня АРД. Само че мнозина са продължили да строят без да спазват изрядно новите предписания. Не само комплексът, построен от Кошкун, днес е напълно разрушени. И много други сгради се сгромолясаха и разрушиха - въпреки че уж са били построени според разпоредбите.

Турският вицепрезидент Фуат Октай смята, че отговорни за това са строителните фирми. За сметка на сигурността те са натрупали огромни печалби с лошо строителство. "Във връзка с рухнали сгради и жертви сме установили отговорността на 131 лица. Разследванията започнаха и ние ще преследваме тези хора до последно", казва Октай, цитиран от АРД. "Около 45 строителни предприемачи вече са арестувани. Министерството на правосъдието отвори специални представителства в десетте засегнати провинции, за да се изяснят по-бързо престъпленията, свързани със строителството и щетите от земетресението. Хатай на сирийската граница е особено силно засегнат от катастрофата.

Инженерът Кемал Дограр живее в Англия, но след земетресението веднага се е върнал в родния край, за да окаже подкрепа на семейството си, което е оцеляло. Според него отговорни за трагедията са не само строителните компании, построили паянтовите сгради, казва той пред АРД. "Всъщност тук бяха позволили строеж на най-много пет етажа, но в крайна сметка построиха няколко етажа повече, с което сградата стана по-висока от нормалното. Целият регион тук е добре известен като рискова земетръсна зона и въпреки това общината е разрешила строеж на сграда, по-висока от пет етажа", казва той.

Кой е разрешил подобно строителство?

И юристката Фиген Чалишкушу мисли като него. Тя се изразява критично и често се изявява по телевизията. Пред кореспондентите на АРД в Истанбул тя казва, че не е достатъчно вината да се припише само на строителните предприемачи. "Тук например са строили и сгради върху разместени скални пластове вследствие на пукнатини във вертикална или хоризонтална посока. Човек трябва да се запита: защо въобще са допуснали подобно нещо, кой е дал зелена светлина на строителите?"

В момента в Турция често се казва: толкова кратко след катастрофата не е време за критики срещу политиката. Чалишкушу обаче казва, че подобни оправдания не важат, защото и политиката носи отговорност за трагедията. Според нея, сега се арестуват засилено само строители - за да замаже вината на политиката и администрацията. Много хора в Турция мислят като юристката.

Автор: Бенямин Вебер АРД

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 78 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: