Last news in Fakti

14 Февруари, 2023 09:44 22 076 42

Жилищни сгради като пясъчни кули: гневът в Турция расте

  • земетресение-
  • сгради-
  • трусове-
  • турция-
  • жертви-
  • загинали-
  • строителство-
  • реджеп ердоган

Турция арестува строителни предприемачи, които са замесени в строежа на сгради

Жилищни сгради като пясъчни кули: гневът в Турция расте - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Строителният предприемач Мехмет Яшар Кошкун тъкмо е смятал да се отправи към Черна гора, когато го арестуват на летището в Истанбул. В багажа му вероятно са били скрити много пари в брой. Опитът му за бягство е осуетен.

Строили са без да спазват разпоредбите

Кошкун е построил дванадесететажната "Резиденция Ренесанс" в Антакия - жилищна сграда с луксозни апартаменти, посочва в своя статия германската обществено-правна медия АРД. При земетресението от 6 февруари, засегнало Турция и Сирия, високата сграда рухва като пясъчна кула. И то въпреки че е трябвало да бъде построена със съответните защити от земетресения. След тежкото земетресение от 1999 година в Турция бяха въведени по-строги правила за строежите на нови сгради - именно за да се намали размерът на щетите от бъдещи земетресения, припомня АРД. Само че мнозина са продължили да строят без да спазват изрядно новите предписания. Не само комплексът, построен от Кошкун, днес е напълно разрушени. И много други сгради се сгромолясаха и разрушиха - въпреки че уж са били построени според разпоредбите.

Турският вицепрезидент Фуат Октай смята, че отговорни за това са строителните фирми. За сметка на сигурността те са натрупали огромни печалби с лошо строителство. "Във връзка с рухнали сгради и жертви сме установили отговорността на 131 лица. Разследванията започнаха и ние ще преследваме тези хора до последно", казва Октай, цитиран от АРД. "Около 45 строителни предприемачи вече са арестувани. Министерството на правосъдието отвори специални представителства в десетте засегнати провинции, за да се изяснят по-бързо престъпленията, свързани със строителството и щетите от земетресението. Хатай на сирийската граница е особено силно засегнат от катастрофата.

Инженерът Кемал Дограр живее в Англия, но след земетресението веднага се е върнал в родния край, за да окаже подкрепа на семейството си, което е оцеляло. Според него отговорни за трагедията са не само строителните компании, построили паянтовите сгради, казва той пред АРД. "Всъщност тук бяха позволили строеж на най-много пет етажа, но в крайна сметка построиха няколко етажа повече, с което сградата стана по-висока от нормалното. Целият регион тук е добре известен като рискова земетръсна зона и въпреки това общината е разрешила строеж на сграда, по-висока от пет етажа", казва той.

Кой е разрешил подобно строителство?

И юристката Фиген Чалишкушу мисли като него. Тя се изразява критично и често се изявява по телевизията. Пред кореспондентите на АРД в Истанбул тя казва, че не е достатъчно вината да се припише само на строителните предприемачи. "Тук например са строили и сгради върху разместени скални пластове вследствие на пукнатини във вертикална или хоризонтална посока. Човек трябва да се запита: защо въобще са допуснали подобно нещо, кой е дал зелена светлина на строителите?"

В момента в Турция често се казва: толкова кратко след катастрофата не е време за критики срещу политиката. Чалишкушу обаче казва, че подобни оправдания не важат, защото и политиката носи отговорност за трагедията. Според нея, сега се арестуват засилено само строители - за да замаже вината на политиката и администрацията. Много хора в Турция мислят като юристката.

Автор: Бенямин Вебер АРД


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 78 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    114 1 Отговор
    Корупцията убива
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гост

    150 10 Отговор
    Тук при такава трагедия ни един строител няма да лежи. Всъщност ще лежи...на Малдивите...

    Коментиран от #34

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 АБВ

    48 28 Отговор
    Диктатора Ердоган така строи

    Коментиран от #23

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 КОЙ ВНАСЯШЕ ДЪЛГИ ГОДИНИ ТУРСКИ ЦИМЕНТ С

    90 16 Отговор
    ОГРОМНИ ЦИСТЕРНИ КОЛКО БЛОКА И МОСТОВЕ СА ПОСТРОЕНИ С НЕГО - ТОЙ БЕШЕ КАТО ГЛИНА СВЕТЛО БЕЖОВ И ГИПСА БЕШЕ С ТВЪРДОСТ НА ДИАМАНТ ПРЕД НЕГО , ЦЕНАТА БЕШЕ НИСКА - ТУК КАКВО НИ ЧАКА АКО ДРУСНЕ ТОВА ЩЕ Е 100 ПЪТИ ПО СТРАШНО ОТ ТУРСКОТО ДРУСВАНЕ ! ПРЕДАТЕЛИТЕ И КРАДЦИТЕ ТУК НЕ СЕ ТЪРСЯТ .......................

    Коментиран от #14, #27

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Исторически парк

    78 22 Отговор
    В София новите са същите.. при 6 по рихтер цялото ново строителство на гербавите мутри ще рухне като къща от карти.. ;)

    Коментиран от #35

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 наблюдател

    45 12 Отговор

    До коментар #9 от "КОЙ ВНАСЯШЕ ДЪЛГИ ГОДИНИ ТУРСКИ ЦИМЕНТ С":

    до 9- че то не са спирали вноса на турски цимент през капитан андреево с цистерни и го пълнят в харманли в чували по 25 килограма и го разнасят навсякъде
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ей, Народе

    52 23 Отговор
    Пак някои запчнаха коментари за неща които въобще не са им ясни ! Якостите на цимента и бетона са две различни неща. Добавъчните материали са с определен зърнометричен състав по рецептата за направа на бетона и от начина на полагането му. Направата на бетона и контрола на якостите му не са така прости както ги виждате вие. Контролират се материалите за направа както и крайните якости.
    Не са изключени злоупотреби, ама вие пак сънувате конспирации. Ако знаете как звучите реално с писанията си ще спрете веднага!

    Коментиран от #18, #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    34 16 Отговор

    До коментар #16 от "Ей, Народе":

    не знам какво и как разбирам,но каквото съм направил и след мен ще остане.От Пътека до къща.Стига си се хвалил с фалшиви дипломи на неграмотни люде.От над 30г ви гледам.Навсякъде сте,от журналистика до спорт.

    Коментиран от #30

  • 19 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 10 Отговор

    До коментар #17 от "Иби рибата":

    какви плочи са се разместили в глава ти????Нищо не е запълнено отдолу!И как може да запълниш нещо ,което преди си унищожил.Погледни световна история.......И ...Само не обиждай ........

    Коментиран от #21

  • 20 Ей, Философе

    5 14 Отговор

    До коментар #16 от "Ей, Народе":

    Лягай да спиш...
  • 21 Чети

    20 0 Отговор

    До коментар #19 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Копирам го от нета. Темата е дълга и явно не за теб. Просто малко да се светнеш. Не се сърдя и не искам да обиждам никой. Всеки сам се обижда като пише за неща които не разбира. За разместването на ТЕКТОНСКИТЕ ПЛОЧИ сам ще си прочетеш. Бъди жив и здрав !!!

    В резултат на дългогодишния въгледобив земята под Перник е прорязана от изоставени руднични галерии. Голяма част от укрепителните подпори в тях са разрушени, много от галериите се пълнят с вода.

    Възникналите негативни процеси в района на подземните минни изработки поставят под висок риск цялата повърхност на инфраструктура на Перник, алармират експерти.

    Като най-рискови са определени кварталите "Драгановец", "Клепало", "Красно село", "Байкушева махала" и "Рудничар".

    Технологията по запълване на галериите включва сондиране до определена дълбочина в зависимост от терена и нагнетяване на специални бетонови смеси. Това става посредством инжектиране с професионални машини.
  • 22 Щот онзи

    65 0 Отговор
    Имам един приятел , стар майстор . Отива на нов обект , гледа плана и гледа желязото колко е ако не по план даденото количество събира бригадата и си тръгва , компромис никакъв.
  • 23 Да да

    14 10 Отговор

    До коментар #7 от "АБВ":

    Оня ден го видях ердоган, облякъл рубашката и гумените ботуши и разнася кофи с цимент на един строеж като общак..... строи🤣
  • 24 стройтелен прадприамач

    4 16 Отговор
    у балгариа стройтелството е ногу убаво и вие треба да го купувате ного и банките изкат и сички брокери са имотето да са купуват ногу
  • 25 Симо

    12 12 Отговор
    У нас ако стане, кат гледам колко арматура слагат,няма смисъл да търсят оцелели.Могат да пратят само чистачките от чистотата да изметат
  • 26 Българските турци

    28 6 Отговор
    В Турция само държавното строителство на сгради и всякаква инфра структура е под прекия контрол и отговорност на правителствени ведомства ! Всичко останало е във властта и контрола на местните у правления в общините!... В тези региони от сто години не са ставали сериозни трусове и контролът се е занемарил , а корупцията е станала ежедневие ! Сега на мушката са тия които са давали подкупите...след туй ще дойде ред и на ония които са ги взели !! Живея тук и съм си строил със свой личен контрол своята къща и знам стандартната неофициална практика...всичко се проектира напълно законно и строго по изискванията и после строителните инвеститори правят козметични промени и подкупват корумпираните служители в общините !!!

    Коментиран от #39

  • 27 Закривай

    7 18 Отговор

    До коментар #9 от "КОЙ ВНАСЯШЕ ДЪЛГИ ГОДИНИ ТУРСКИ ЦИМЕНТ С":

    Неконпетентен си, драги. Турският цимент е класи над българските б0клуци, произведени съгласно норми на ЕС за екология, въглеродни емисии и прочие. Което разбира се е за сметка на качеството. Не е проблемът в цимента от Турция, а в това как се строи.
  • 28 комунист ☆

    10 9 Отговор
    Ей,нещастни писачи ! Навремето италиански инженери строиха всичко по пътища и Строителни войски ,АЕЦ,язовири,жилища и т.н.
  • 29 Чироза

    14 3 Отговор
    Тук повечето са построени със турски материали една кирпичена къща е по здрава от тия сгради особено в София са под всякаква критика

    Коментиран от #32

  • 30 ясновид

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    имаш предвид, че си направил бебе, но то и майка му ще изхарчат спестеното и само цимент ще остане след тебе
  • 31 Що като пясъчни кули?

    12 2 Отговор
    Да не би да "подобряват" бетона с морски пясък или пепел? Бързо, удобно, лесно и най-вече евтино! Нищо че може да са ужасни последствията! Сега да видим лебедовата песен на Ердоган. Защото строителите и турски, пък и нашенски, са лакоми и ненаядени за лесни печалби! Но къде е държавата? Държавата къде е? В Турция това е Ердоган, у нас е Парламент. Очевидно е обаче, че без значение от държавната форма на управление, корупцията може да прояде всяка една държавна власт! Атансинон! Днес вече имахме и у нас друсане на земята откъм ВраНчанско. Дано с това да минем! Чееее... Не е знайно колко строители ще последват съдбата на колегите си в Турция. Тук обаче водеща сила вероятно ще е народът, лъган за по-добър и смислен живот вече над 30 години!!! И престанал вече да вярва в каквото и да е, освен на собствените си очи и уши!
  • 32 100% си на прав път!

    11 1 Отговор

    До коментар #29 от "Чироза":

    Есен 2022 година имаше случай с турски строителни работници, качили се на покрива на сграда, която са построили и заплашваха, че ще скочат от покрива ако не им се платят заплатите. Инвеститорът (ех, че лоша дума е това, когато някой мисли САМО за по-голяма лапачка) отказал да им плати за 3-те месеца труд. Та, изясни се, че хората са турски граждани, не знаят български и както може да се очаква са "внесени" БЕЗ трудова виза и трудов договор. Та, питам доколко може да се разчита на подобен строител, че ще работи точно по изчисления проект? Дали ще кривне от "правия път", дали ще спести от "заместители" на качествените материали, заложени в проекта? Защото един проект се изчислява на различни критични показатели СПОРЕД материалите, заложени в проекта!!! И ако тези проектни материали се подменят своеволно от строителите, няма гаранция, че проектните показатели ще "издържат" на времето, на експлоатацията и на природни катаклизми!!! Така че, нещо ТРЯБВА да се направи и то веднага, за да не ни последва съдбата на Турция!!!
  • 33 Зевс

    6 7 Отговор
    На кадрите на съборените сгради се вижда, как много от тях са почти здрави а само потънали в земята и наклонени на една страна. Това земетресение просто е погълнало сградите. Строителите нямат никаква вина

    Коментиран от #37

  • 34 Минчо

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Яж пии и си носи новите дрехи или трябва да си улично животно и със по добри права от човек в България никакво сравнение не може да става за никоя държава примери много и всеки ги знае 5лева
  • 35 Минчо

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "Исторически парк":

    Има сериозен закон за строителство в европейския съюз работил съм с такава фирма със строг контрол при извършването на ископни и окрепни строителство при всяка проба на почвата всеки залят кубик цимент се взема проба следи се точно Но е прекалено скъпо и тук всичко се избикалят нищо чее Европа затова сме и на това положение бедни с перални на лизинг и дрехи втора употреба и промоциите на вериги магазини не дай си боже да се случи и тук със 370л.мисля беше помощта ще се купи палатка и тя втора употреба дано не се случва
  • 36 кошкун

    1 0 Отговор
    това е истинско кошкунство!
  • 37 Как да нямат вина?

    5 0 Отговор

    До коментар #33 от "Зевс":

    Нали се прави и ГЕОДЕЗИЧЕСКО проучване на терена, на който ще се строи. И съответно ако теренът НЕ позволява, не се строи. Или се строи нискоетажно строителство!!! Ако твоята логика, че къщите са "потънали", значи теренът не е бил изобщо подходящ за строеж! Но е застроено! Значи пак стигаме до корупция!!!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Да прав си

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Българските турци":

    На хартия си прав но като виждаш корупцията в България и Турция да ли е така на границата плащаш и минаваш .
  • 40 Инженер от София

    5 0 Отговор
    Разрушенията освен от армировката, зависят от честотата на собствено трептене на сградата и ускорението на земетресението. Влязат ли в резонанс, няма спасение. В София има много неграмотни инвеститори и малкото инженери, които знаят какво правят, се виждат лесно от професионалисти. Аз например съм виждал адекватно оразмерени сгради от няколко строителя на жилищни сгради, всички те със собственици строителни инженери - Бокал, Ваклин груп, Контракт сити и Делар. Ако видите строителя с лъскави обувки в офиса с пура в устата, а не с ботушите на обекта, бягайте далече.
  • 41 Вале

    2 0 Отговор
    Турция трябва да плати 100% компенсасия за унищожените домове и имущество , плюс компенсации и нормални временни жилища.Но няма да го направи защото ще фалира държавата.Виновна е природата , тоес виновни няма.Дават и по едно одиало и толкоз , нали са патриоти , трябва да мълчат.Винониците за това нещастие са държавата, контролните органи и строителните фирми , но те ще обвиняват.земетресението значи , никой
  • 42 Някой

    1 0 Отговор
    Първо което прави впечетление е че зградите са рухнали и приличат на кори на вафла. Никаде не се виждат стърчашти колони и арматъра като при дръги паднали или взривени згради. Второ направи впечетление онази рухнала нацяло крепост издържала на по тежки трусове във годините. Не толкова важно какво р земетресението колкото на каква дълбочина е. Много хора особено които са свикнали се возят на силно клатещ се малък кораб и не падат но дръпнеш ли черга под краката им се згромолясват. Земетресението е било много близо до повърхноста и е нямало шанс за о еляване. И трето много важно. Чуеш ли турчин да вика за нещо,, тамам,,, тамам,,, знай че нищо не е наред
Новини по държави: