Last news in Fakti

13 Февруари, 2023 15:44 7 699 22

Спасени след 150 часа. Грабежи и насилие в Турция.

  • земетресение-
  • трус-
  • турция-
  • сирия-
  • грабежи-
  • оон-
  • насилие-
  • загинали-
  • оцелели

В Турция и Сирия надеждите за спасяване на оцелели гаснат

Спасени след 150 часа. Грабежи и насилие в Турция. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Седмица след опустошителното земестресение в Турция и Сирия надеждите да бъдат спасени още оцелели се изпаряват - спасителните екипи вече изваждат изпод руините най-вече трупове. Броят на загиналите междувременно нарастна до над 35 000, според информации от нощта срещу понеделник, 13 февруари.

В Сирия броят на жертвите очевидно е много по-висок, отколкото се предполагаше досега. По информации на Световната здравна организация (СЗО), в бунтовническите региони в северозападната част на страната са загинали най-малко 4500 души, а в регионите под контрола на правителството - около 1400. Броят на жертвите в Сирия вероятно ще расте, предполагат от СЗО.

В Турция засега са регистрирани 29 605 жертви, съобщи държавната информационна агенция Анадолу, цитирайки данни на Службата за защита от катастрофи Афад. ООН се опасява, че броят на загиналите при земетресението може да достигне 50 000. Координаторът на спешните помощи към ООН Мартин Грифитс каза пред телевизия Sky News, че броят на загиналите може да се удвои или дори да нарасне още повече. Трудно е обаче да се правят прогнози, подчерта той.

Спасени след 150 часа

Въпреки напредващото време от засегнатия регион все още идват съобщения за спасени оцелели. В турския град Адъяман са били спасени две сестри, оцелели 153 часа в студа и развалините, става ясно от информации на турската телевизия Habertürk. Медията показа и как в същия град едно шестгодишно момче е било извадено изпод развалините на семейната къща. В репортажа се вижда как стоящи наоколо жени плачат от радост. Турският здравен министър Фахретин Коча разпространи видео за едно спасено малко момиченце. "Добра новина в 150-ия час след земетресението", написа той в Туитър. "Все още има надежда."

Безредици и самокритика от ООН

През уикенда в социалните медии се появиха снимки на активисти, които издигат над тежко пострадалия град Джиндирeс синьото знаме на ООН с главата надолу. Семействата на жертвите символично осъдиха ООН за това, че не е успяла да предостави помощ на затрупаните, пише Усама Абу Саид, известен сирийски опозиционен активист. Първата пратка с помощи от ООН е пристигнала през Баб ал-Хава в четвъртък - три дни след земетресението. В петък последва друг конвой с 14 камиона. В събота още 22 камиона пресякоха турско-сирийската граница със стоки от СЗО, ООН и други организации и дарители.

ООН изрази самокритика за бавния темп на предоставяне на помощта за Сирия. "До този момент ние бяхме изоставили хората в Северозападна Сирия", написа Мартин Грифитс в Туитър по време на посещение в сирийско-турския граничен регион. "Тези хора чакат международна помощ, която не е пристигнала." Мой дълг е да поправя тези грешки възможно най-скоро, каза още Грифитс.

В Турция: насилие и грабежи?

И в Турция гневът е голям. "Разпространяват се много шокиращи снимки на полицаи и цивилни, които нанасят побои и се отнасят брутално към онези, за които се твърди, че са разграбили сгради след земетресението", пише в Туитър експертката по Турция на "Хюман Райтс Уоч" Ема Синклер-Уеб. Тя заяви, че министерствата на вътрешните работи и на правосъдието са длъжни да арестуват заподозрените в кражби, както и тези, които упражняват насилие над хора. Адвокатската колегия на Диарбекир написа в Туитър, че съобщенията за подобни злоупотреби достигат тревожни размери, както и че ще трябва да се предприемат правни стъпки.

Германските екипи приключват мисията си

Междувременно няколко германски организации прекратиха спасителната си мисия в Турция. Съвместният екип на I.S.A.R. Германия и организацията за спасяване на кучета BRH планира да се върне в Германия днес, съобщиха двете неправителствени организации. Служителите на организацията @fire се завърнаха в Германия още в неделя, 12 февруари. Според информационна агенция АФП, Германската федерална агенция за техническа помощ (THW) също подготвя завръщането на 50-членния си екип. Въпреки това не са изключени по-нататъшни мисии на THW в Турция.

Според СЗО вероятно общо около 26 милиона души в Турция и Сирия са засегнати от бедствието - сред тях са и пет милиона души, които така или ииначе са смятани за особено уязвими.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Башибозук

    19 17 Отговор
    Електората на Ердоган от турското Възраждане.
  • 2 честен ционист

    11 8 Отговор
    Всеки спасен струва около 10млн USD
  • 3 стоян георгиев

    36 3 Отговор
    И турците са сериозни.вчера резаха уши и го публикуваха.отделно как биха мародерите не е истина.повечето насилници бяха с полицейски униформи.
  • 4 Делю Хайдутин

    28 11 Отговор
    Башибозуците се развилняха.
  • 5 Реалност

    18 22 Отговор
    Статията е за да се оправдае бягството на геЙманските спасителни екипи!
  • 6 Последния Софиянец

    26 23 Отговор
    Тези 26 милиона без дом ще се изсипят на нашата граница.Радев да обяви мобилизация и на турската граница да копаем окопи и огради.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Раданч Татлъту

    23 13 Отговор
    Земетресението преди изборите в Турция е некаква случаеност!Моля да не се обвиняват нашите преатели от США!🐂😁🐵🥳🤡👍
  • 9 Дионб

    21 12 Отговор
    Грабежи, насилие?!
    И все пак Турция е по-встрани от цивилизацията спрямо нас.
    Май!

    Коментиран от #11

  • 10 Мисирфейс

    38 8 Отговор
    "нанасят побои и се отнасят брутално към онези, за които се твърди, че са разграбили сгради след земетресението"
    Сигурно трябва да им помогнат на мародерите в пренасянето на откраднатото???!!! Г-жата Ема Синклер би ли оправдала мародерството от нейния дом и домовете на децата и?
  • 11 Май

    16 10 Отговор

    До коментар #9 от "Дионб":

    ще засенчим съседите,ако, да недава Господ ,тук стане така.
  • 12 Цвъчко Цветанов

    21 1 Отговор
    Спирам да купувам апартаменти. Сто ми стигат.
  • 13 Мухаха

    23 12 Отговор
    "Семействата на жертвите символично осъдиха ООН за това, че не е успяла да предостави помощ"

    Нали от 2002 плащат данък земетресение, до вчера се дръвчеха на всички 8 най-богати страни, които могат да пращат помощ , Доганя що не питат къде са парите хаха, Русия защо не им прати от войската 5000 човека запас ахаха неблагодарни турчоля
  • 14 Смех 😆🤡🤣

    24 7 Отговор
    А им бе хубаво на читатсите като превземаха разкъсваният от земетресения и зарази Константинопле .Господ май вече не е с тях
  • 15 мани мани

    22 6 Отговор
    рязко намаля електоралната единица на дпс ... ко жа прайти са ва помаци?

    Коментиран от #22

  • 16 Макс

    26 1 Отговор
    Разбирам гнева на хората , но той трябва да се обърне към техните корумпирани политици и да им потърси отговорност за некачествените строежи .
  • 17 То убаво,

    15 7 Отговор
    ама при такова положение какво да ги правят крадците?! Това си е мародерство. Положението е като военно по броя на жертвите и разрухата. А във военно положение такива се ликвидирват на място. Пипа ли се меко, положението ще стане още по - лошо, анархия. Дали пък някои биха имали полза от това? Като гледам как СЗОто, ООНто, че и велето са собственост на едни среди, дето много обичат паричките и се усилено занимават с банкерство. Едни и същи ги бълват. Дали е случайно? Дано не съм прав, но едва ли. Парен каша духа и тиквите на плета като види. За джендитата от Германистан, няма да споменувам. Те са плод на 80 годишна селекция. Същото е и с останалия "цивилизован" запад. Ши си вчупят маникюря.
  • 18 ………

    21 5 Отговор
    На това му се казва наглост. Вместо да кажат мерси за това, което ООН направи, те били обидени, че е недостатъчно. Собствените им държави и те самите нищо не направиха, а чакаха на другите. Никой не е длъжен да помага на никого. Всяка помощ отвън е бонус към усилията на собствената им държава. Щом държавата им е кочина, могат да се сърдят единствено на себе си.
  • 19 Мерси

    5 8 Отговор
    Дойче зеле да ни информира за ситуацията в Турция... Не, мерси
  • 20 Мемфис

    0 2 Отговор
    До: последният софиянц !
    По би ти отивал ник -ПОСЛЕДНИЯТ АЙДИОТ!
  • 21 Нанасяли побои на крадците

    11 0 Отговор
    Ами браво!!!!
  • 22 Тъжен помак

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "мани мани":

    Ше напущаме парлиалемта и на полето пак с кравите.
Новини по държави: