Last news in Fakti

20 Февруари, 2023 11:31 1 365 5

Спасители се отказаха от надницата си заради момиченце от Турция, загубило родителите си

  • земетресение-
  • турция-
  • република сръбска-
  • босна и херцеговина-
  • трусове-
  • момиче-
  • пари

Момиченцето загубило родителите си, а операцията по нейното спасяване продължила четири часа

Спасители се отказаха от надницата си заради момиченце от Турция, загубило родителите си - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Спасителни екипи от Република Сръбска в състава на Босна и Херцеговина планират да се откажат от дневната си надница в полза на 11-годишно момиченце, което спасили след земетресенията в Турция, съобщи Танюг, предаде БТА.

Момиченцето Ирмак Байрак загубило в земетресението родителите си, а операцията по нейното спасяване продължила четири часа. Член от Спасителния екип на Републиканското управление на гражданска защита Ненад Йованович заяви, че екипът от тридесет члена е получил своята награда с това, че участвал в спасяването на един живот. Смятам, че няма по-голяма награда от това, заяви Йованович за телевизията на Република Сръбска РТРС. Спасителят Младен Кулич заяви, че съжалява, че не са имали възможност да спасят още нечий живот, но изтъкна, че са преживели много тежки моменти, изправени пред огромните разрушения, за които не е възможно достатъчно добре да се подготвиш. Той каза, че етажите на сградите са се слепнати един за друг и без механизация е било невъзможно да се разчисти и да се стигне до жертвите.

И кучето спасител Тора е свършило голяма част от работата и то качествено и бързо, заяви спасителят Александър Неумович и констатира, че "като спасиш един живот, сякаш си спасил целия свят". И.д. директор на Републиканското управление за гражданска защита Милан Новитович заяви, че спасителите са имали голяма подкрепа от президента на Република Сръбска Милорад Додик и премиера Радован Вишкович, които всеки ден са им се обаждали по телефона. Додик ще награди спасителите с по 5000 конвертируеми марки, което е около 2500 евро, а в Двореца на Републиката ще бъде даден прием за членовете на спасителния екип на Република Сръбска.

Съгласно Дейтънското мирно споразумение, което сложи край на гражданската война в Босна (1992-1995), страната беше разделена на две полуавтономни единици - Република Сръбска и мюсюлманско-хърватска федерация. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете единици са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ...

    3 1 Отговор
    Важните думи с ГЛАВНИ букви:
    ПЛАНИРАТ да се откажат от ДНЕВНАТА си надница
    В заглавиет - ОТКАЗАХА СЕ ОТ НАДНИЦАТА СИ (МЕСЕЧНА В ПРЕЗУМЦИЯ)
    Колко е ДНЕВНАТА НАДНИЦА НА СПАСИТЕЛИ?

    Коментиран от #2

  • 2 ...

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "...":

    Все си мислих че спасителите не са на заплата а доброволни начела ще стачкуват ли ако не им платят

    Коментиран от #4

  • 3 От Германия

    2 0 Отговор
    Тука пожарникарите не са на заплата, а са всички доброволци. Никой от 220те пожарникара узпратени там не получава пари от държавата. Включително и парамедиците които са ит ИСАР и червения кръст.
  • 4 Спасител

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "...":

    Все пак спасителите си жертват личния си живот, и те имат семейства да издържат!
    Ако се живее от милостиня , не е гаранция, че ще има много живи на този свят!
    Виж просяците пред супермаркетите в Европа!
    Има си бюджет във всяка една нормална държава за бедствия и аварий!
    Стига средствата да се ползват по предназначение!

    Коментиран от #5

  • 5 ...

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Спасител":

    Застрахова и заплата са коренно различни неща. А надница пък съвсем.
Новини по държави: