Отидете към основна версия

1 157 7

След трагедията! Изборите в Турция могат да бъдат отложени с 6 месеца

  • турция-
  • земетресение-
  • реджеп ердоган

Реджеп Ердоган ще бъде кандидатът на „Съюза на републиката“, коалицията от шест опозиционни партии все още не е обявила свой претендент за поста

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Върховната избирателна комисия (YSK) ще излезе с предложение парламентарните избори в Турция да бъдат отложени с от шест месеца до една година, съобщава вестник „Хабертюрк“, позовавайки се на свои източници.

Действащият президент Реджеп Тайип Ердоган заяви по-рано, че общите избори (президентски и парламентарни) в Турция са насрочени за 14 май. Турският лидер заяви, че правителството ще поиска от парламента да приеме датата и ако той откаже, ще използва правомощията на президент - достатъчни, за да разпусне парламента и да свика предсрочни избори 60 дни след издаването на указа.

Ердоган ще бъде кандидатът на „Съюза на републиката“. Коалицията от шест опозиционни партии все още не е обявила свой кандидат.

По-рано бившият председател на турския парламент и бивш вицепремиер Бюлент Арънч призова за отлагане на изборите, защото "страната трябва да се отърве от изборния стрес" на фона на смазващите земетресения.

Според статията управляващото крило ще отнесе въпроса за отлагане на изборите до YSK. "Първо ще бъде взето решение относно изборите.

След това YSK ще заяви, че е станало практически невъзможно да се проведат избори във всички четири области и частично в шест области (поради въздействието на земетресенията), и ще поиска отлагане на изборите. По този начин изборите ще бъдат отложени с поне шест месеца, а може би и с една година", се казва в статията. Земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6 станаха на 6 февруари с разлика от девет часа в провинция Кахраманмараш в Югоизточна Турция. Трусовете, последвани от стотици вторични трусове, бяха усетени в 10 провинции на страната и в съседни държави, включително Сирия. По последни данни са загинали повече от 35 000 души.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: