Last news in Fakti

16 Февруари, 2023 14:23 1 122 7

След трагедията! Изборите в Турция могат да бъдат отложени с 6 месеца

  • турция-
  • земетресение-
  • реджеп ердоган

Реджеп Ердоган ще бъде кандидатът на „Съюза на републиката“, коалицията от шест опозиционни партии все още не е обявила свой претендент за поста

След трагедията! Изборите в Турция могат да бъдат отложени с 6 месеца - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Върховната избирателна комисия (YSK) ще излезе с предложение парламентарните избори в Турция да бъдат отложени с от шест месеца до една година, съобщава вестник „Хабертюрк“, позовавайки се на свои източници.

Действащият президент Реджеп Тайип Ердоган заяви по-рано, че общите избори (президентски и парламентарни) в Турция са насрочени за 14 май. Турският лидер заяви, че правителството ще поиска от парламента да приеме датата и ако той откаже, ще използва правомощията на президент - достатъчни, за да разпусне парламента и да свика предсрочни избори 60 дни след издаването на указа.

Ердоган ще бъде кандидатът на „Съюза на републиката“. Коалицията от шест опозиционни партии все още не е обявила свой кандидат.

По-рано бившият председател на турския парламент и бивш вицепремиер Бюлент Арънч призова за отлагане на изборите, защото "страната трябва да се отърве от изборния стрес" на фона на смазващите земетресения.

Според статията управляващото крило ще отнесе въпроса за отлагане на изборите до YSK. "Първо ще бъде взето решение относно изборите.

След това YSK ще заяви, че е станало практически невъзможно да се проведат избори във всички четири области и частично в шест области (поради въздействието на земетресенията), и ще поиска отлагане на изборите. По този начин изборите ще бъдат отложени с поне шест месеца, а може би и с една година", се казва в статията. Земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6 станаха на 6 февруари с разлика от девет часа в провинция Кахраманмараш в Югоизточна Турция. Трусовете, последвани от стотици вторични трусове, бяха усетени в 10 провинции на страната и в съседни държави, включително Сирия. По последни данни са загинали повече от 35 000 души.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глупаци

    15 9 Отговор
    Ердоган е пътник, няма значение кога ще са изборите.

    Коментиран от #5

  • 2 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 7 Отговор
    Ще ги отложат над година.Земетръса ще се отрази лошо и на гласоподаването за Дпс при изборите в бг!дпс ще загуби около 3% от земетръса,според мен!

    Коментиран от #7

  • 3 факти

    8 0 Отговор
    hahahaha...
    хахахахахахаха,,,ей голяма лисица е
  • 4 Oчаквано

    12 5 Отговор
    Приятели от Турция се вайкаха тройно, че ще ги отложат. Големите строители, които носят вина за десетките хиляди загинали са близки към Ердоган...
  • 5 ШМАТКА

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Глупаци":

    ГЛУПАЦИ МОЖЕ ДА ВИКАШ НА КОЗЯЦИТЕ АТАНАСОВ И ХР ИВАНОВ
  • 6 Кемал Ататюрк

    5 1 Отговор
    Ердоган ще отиде зян! Аман заман!
  • 7 Мехмед

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    В района на трусовете няма изсленици от бг. Какво дпс зи замесил?
Новини по държави: