Last news in Fakti

16 Февруари, 2023 17:37 936 12

"Джей Пи Морган": Преките щети от земетресението в Турция може да възлязат на 25 милиарда долара

  • земетресение-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • джей пи морган

Милиони се нуждаят от хуманитарна помощ, като много от оцелелите са без дом при почти вледеняващите зимни температури, отбелязва Ройтерс

"Джей Пи Морган": Преките щети от земетресението в Турция може да възлязат на 25 милиарда долара - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Преките щети поради разрушаването на сгради в Турция при унищожителното земетресение на 6 февруари може да достигнат до 2,5 на сто от брутния вътрешен продукт на страната, което се равнява на 25 милиарда долара, обяви днес американската банка "Джей Пи Морган" (JPMorgan), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Общият брой на жертвите на труса, в Турция и в Сирия, достига над 41 000 души. Милиони се нуждаят от хуманитарна помощ, като много от оцелелите са без дом при почти вледеняващите зимни температури, отбелязва Ройтерс.

"Земетресението в Турция доведе до трагичната загуба на живота на много хора и до значими икономически последици", пише в паметна бележка до клиенти на банката икономистът Фатих Акчелик.

"Джей Пи Морган" очаква централната банка на Турция да понижи основния си лихвен процент с още 100 базисни пункта до 8 на сто на следващото си заседание.

"Не изключваме ново повишаване на лихвените проценти преди изборите (в Турция - бел. ред.), които са насрочени за 18 юни. И все пак, ние смятаме, че лихвената политика на страната вече не е толкова адекватна на реалностите, тъй като механизмът на трансформация на паричната политика в Турция е нарушен", пише икономистът от "Джей Пи Морган".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    9 1 Отговор
    Тва не е нищо!Войната в Окраина струва 10 пъти повече!🚀🚀🚀🥳🤡👍

    Коментиран от #5, #10

  • 2 Радо

    6 1 Отговор
    Пак манипулации в долари- хартишки!...Еми айде дайте им на турците не 25 ами 30 милиарда долара, да видим дали ще успеят да си възстановят щетите от земетресението....трябва да спрем да мислим вече в разни хартии, като долари, евра и т.н.
  • 3 Гориил

    5 2 Отговор
    Тази цифра е поне три пъти по-висока. Но това не е границата.Вашата пропаганда винаги омаловажава реалния мащаб на бедствието. Русия разполага с по-надеждна информация от първа ръка и разчита на надеждна статистика.

    Коментиран от #11

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Лай.нари

    9 0 Отговор
    "Джей Пи Морган" само за пари мислят. Пфу.......
  • 7 Дякон Унуфрий Араллампиев

    13 0 Отговор
    Вече сметнаха и печалбата от хорското нещастие Ционизма е заболяване
  • 8 Другарят Дзън

    3 0 Отговор
    Наши фирми ще строят там.Работим качествено и взимаме нормално.
  • 9 ЖЕКО

    4 0 Отговор
    И ЗА ВСИЧКО СА ВИНОВНИ КРАВАРИТЕ ТИЯ СЕ САМОЗАБРАВИХА НО СКОРО ЩЕ ДОИДЕ И ТЕХНИЯ РЕД
  • 10 Калпазанин

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Раданч Татлъту":

    Някой пак си прави сметките без кръчмар, тези намекват просто отвъд голямата локва, ротшилд чака с хомота да им го надене, Турция няма борчове към мвф, ама това няма и как прост читател да фо разбере, комшиите няма да вземат заем от ротшилд и да станат зависими
  • 11 Рошко

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гориил":

    Има и ресурси, и за нещастие на тия ционисти се разбира с ердоган.
  • 12 Уса

    2 0 Отговор
    Ако смятаме по американските цени може да станат и трилиони щом един байпас на сърце е 500 000$,какво остава за сградите,ранените,непогребаните и инфраструктурата.Направо закръгляйте и правете турците длъжници като украинците