Отидете към основна версия

1 697 10

Иран обвини кривите сметки на САЩ за застоя по ядрената сделка

  • иран-
  • ядрена сделка-
  • аятолах али хаменей

От април Русия, Великобритания, Германия, Китай, САЩ и Франция водят преговори с Техеран във Виена за съживяване на ядреното споразумение в оригиналната му форма

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Настоящото прекъсване на преговорите по Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) е в резултат на "политиките и кривите сметки на Съединените щати". Това заяви министърът на външните работи на Иран Хосейн Амирабдолахиан по време на Конференцията на ООН по разоръжаване в Женева.

Той посочи, че въпреки че малкото оставащи въпроси "могат да бъдат разрешени лесно", Вашингтон трябва "да има волята и силата да приключи дългите преговори".

Амирабдолахиан увери, че Техеран остава готов да продължи дискусията до постигането на споразумение.

Той обвини държавите с ядрено оръжие, че не спазват Договора за неразпространение на ядрени оръжия, тъй като изглежда, че такъв договор е обвързващ само за държавите без подобно въоръжение, докато тези от първата група продължават да разширяват ядрения си арсенал.

През 2015 г. петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия подписаха Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) с Иран, за да се справят с кризата около ядрената му програма. През 2018 г. обаче тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп реши да напусне споразумението и Вашингтон наложи най-широките си санкции срещу Техеран.

Настоящият лидер на САЩ Джо Байдън многократно е заявявал подкрепата си за връщане на страната му към ядреното споразумение. От април Русия, Великобритания, Германия, Китай, САЩ и Франция водят преговори с Иран във Виена за съживяване на ядрената сделка в оригиналната ѝ форма.

От април Русия, Великобритания, Германия, Китай, САЩ и Франция водят преговори с Иран във Виена за съживяване на ядреното споразумение в оригиналната му форма.

През ноември Иран заяви, че ще преразгледа споразуменията си с МААЕ в светлината на приемането на резолюция, призоваваща Техеран незабавно да обясни произхода на ядрения материал, открит по-рано в няколко ядрени обекта в страната, и да предостави достъп до тях.

Документът е изготвен от САЩ и три европейски държави - Обединеното кралство, Франция и Германия. Иран обаче го възприе като инструмент за оказване на политически натиск върху ислямската република. Впоследствие страната започна да обогатява уран до 60%.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.

Свързани новини