Last news in Fakti

1 Март, 2023 18:05 1 151 10

Иран омаловажи констатациите на МААЕ за частици, обогатени с уран до ниво, близко до това за направата на ядрени оръжия

  • иран-
  • ядрена сделка-
  • международна агенция за атомна енергия-
  • аятолах али хаменей

В момента се водят разговори с Техеран, за да се изясни ситуацията, се казва в поверителен доклад, с които ДПА се сдоби

Иран омаловажи констатациите на МААЕ за частици, обогатени с уран до ниво, близко до това за направата на ядрени оръжия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ръководителят на ядрената програма на Иран омаловажи днес констатациите на Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ), че в Иран е открила частици, обогатени с уран до ниво, близко до това за направата на ядрени оръжия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Установено е леко отклонение при един от тестовете, но то не може да се види дори с микроскоп“, каза ръководителят на ядрената програма на Иран Мохамад Еслами в Техеран.

В писмо от 20 февруари Иран информира агенцията, че „вероятно е имало непреднамерени отклонения в нивото на обогатяване (с уран)“.

Според МААЕ уранът е бил обогатен до 83,7 процента, а за създаването на ядрени оръжия са нужни още съвсем малко – 90 процента. Подозира се, че Иран от години работи по своя собствена ядрена бомба.

Следи за това бяха открити през януари, когато по време на проверка на иранския подземен обект Фордо, където се произвежда уран, обогатен до 60 процента.

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси официално потвърди данните за пръв път на среща във Виена снощи. В момента се водят разговори с Техеран, за да се изясни ситуацията, се казва в поверителен доклад, с които ДПА се сдоби.

Високопоставен дипломат, който следи отблизо ядрената програма на Иран, заяви, че подобно нещо може да бъде направено погрешка, но може да бъде направено и съзнателно.

Той допълни, че подобни промени са били засечени и в ядрени централи за обогатяване на уран в други държави. Въпреки това в случая на Иран става дума за „доста голям скок“ от 60 процента до почти 84 процента.

Все пак анализите до този момент показаха, че е произведено много малко количество от материала с 83,7 процента обогатяване, заяви дипломатът.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Любимото Племе на Светът

    6 0 Отговор
    Да Му Мислят Внимателно :)))
  • 2 Важното е Че т.нр.пРЕЗИДЕНТ НАШ

    8 1 Отговор
    Даде ордени на две ...Хм...такава дума Просо несъществува
  • 3 ТаУмВзе

    10 0 Отговор
    Персите няма да имат Милост!
  • 4 мммм

    13 0 Отговор
    Ако досега Иран не са имали ядрена бомба, сега ше имат ЯДРЕНИИ бомби и то много скоро!!
  • 5 БАЙ КУРТИ

    11 0 Отговор
    Защо не замерите ядрени частици в ПАКИСТАН, ИНДИЯ , КИТАЙ . Ама няма ги огрее КРАВАРИТЕ И ЕВРЕИТЕ . Колкото и да скачате /въпреки саботажите Иран е следващата ядрена сила
  • 6 Смех 😆🤡🤣

    3 1 Отговор
    То да имаш бомба не е толкова трудно скъпото и трудното е да имаш носител на тия бойни глави

    Коментиран от #8

  • 7 ГостУ

    8 1 Отговор
    Десетки години, едно и също се говори, а на персите не им пука!
    Значи за едни може, а за други не, защо???
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    0 0 Отговор
    Жидовете не одобряват това...
  • 10 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Какво толкова са се вторачили в иранските ядрени инсталации,сякаш опекунстват някаква недодържава,която не знае какво прави и ще вземе случайно произведе обогатен уран.Ами искат аятоласите да се подсигурят против американо-израелска агресия,Израел какво се опасява,нали има противоракетен щит!?С.Корея как се уреди с атомни ракети,американците пост фактум се опитаха да ги разколебаят и разоръжат,ама ядец!Сега си отварят очите за Иран,и все пак не могат да го спрат,повече от ясно е ,че радиоактивния материал постепенно му се вдига градуса ,като на ракия-приварка,да стане първак и после остава да произведат атомна бомба,чиято технология не е чак толкова сложна.