Last news in Fakti

28 Февруари, 2023 19:15 1 687 10

Иран обвини кривите сметки на САЩ за застоя по ядрената сделка

  • иран-
  • ядрена сделка-
  • аятолах али хаменей

От април Русия, Великобритания, Германия, Китай, САЩ и Франция водят преговори с Техеран във Виена за съживяване на ядреното споразумение в оригиналната му форма

Иран обвини кривите сметки на САЩ за застоя по ядрената сделка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Настоящото прекъсване на преговорите по Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) е в резултат на "политиките и кривите сметки на Съединените щати". Това заяви министърът на външните работи на Иран Хосейн Амирабдолахиан по време на Конференцията на ООН по разоръжаване в Женева.

Той посочи, че въпреки че малкото оставащи въпроси "могат да бъдат разрешени лесно", Вашингтон трябва "да има волята и силата да приключи дългите преговори".

Амирабдолахиан увери, че Техеран остава готов да продължи дискусията до постигането на споразумение.

Той обвини държавите с ядрено оръжие, че не спазват Договора за неразпространение на ядрени оръжия, тъй като изглежда, че такъв договор е обвързващ само за държавите без подобно въоръжение, докато тези от първата група продължават да разширяват ядрения си арсенал.

През 2015 г. петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия подписаха Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) с Иран, за да се справят с кризата около ядрената му програма. През 2018 г. обаче тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп реши да напусне споразумението и Вашингтон наложи най-широките си санкции срещу Техеран.

Настоящият лидер на САЩ Джо Байдън многократно е заявявал подкрепата си за връщане на страната му към ядреното споразумение. От април Русия, Великобритания, Германия, Китай, САЩ и Франция водят преговори с Иран във Виена за съживяване на ядрената сделка в оригиналната ѝ форма.

От април Русия, Великобритания, Германия, Китай, САЩ и Франция водят преговори с Иран във Виена за съживяване на ядреното споразумение в оригиналната му форма.

През ноември Иран заяви, че ще преразгледа споразуменията си с МААЕ в светлината на приемането на резолюция, призоваваща Техеран незабавно да обясни произхода на ядрения материал, открит по-рано в няколко ядрени обекта в страната, и да предостави достъп до тях.

Документът е изготвен от САЩ и три европейски държави - Обединеното кралство, Франция и Германия. Иран обаче го възприе като инструмент за оказване на политически натиск върху ислямската република. Впоследствие страната започна да обогатява уран до 60%.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    29 2 Отговор
    Краят на задокеанските талибани наближава !
  • 2 Време и Персите да

    23 3 Отговор
    влязът в Ядреният Клуб,да му мислят най-"харесваното" племе на Земята

    Коментиран от #7

  • 3 Щатите са Зло

    24 2 Отговор
    Светът ги намрази.И това е едва Началото..
  • 4 Хахаха

    19 2 Отговор
    Някои нов пакет санкции не им ли е останал на говедарите?
    Че ако им свършат пакетите не знам какво ще правят
  • 5 Ислямска Република

    15 3 Отговор
    Иран е твърде голяма лъжица за краварите. Иранската армия е една от най-силните. И ако хамериканците, се опитат да си отворят устата, ще си разчекнат пастата, и няма да могат да я затворят после. Всъщност краварите случиха и на Путин.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Тези нямат и следа от Перси

    2 10 Отговор

    До коментар #2 от "Време и Персите да":

    И какво ще стане!?Пак ще сте си същите галоши като северна Корея?!

    Коментиран от #9

  • 8 Източна ромелия

    7 2 Отговор
    ФАЩ колос на глинени крака
  • 9 Източна ромевлия

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Тези нямат и следа от Перси":

    Галоши са КНДР, ама имат ядрено оръжие и ФАЩ ги хващат лудите за това
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.