Отидете към основна версия

2 124 37

Шокиращи данни! Около 17 на сто от германците са имигранти, дошли в страната след 1950 година

  • германия-
  • мигранти

Резултатите от микропреброяване на населението през 2021 г. сочат, че около 19 милиона души в Германия (23%) имат имиграционна история, съобщи Федералната статистическа служба

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Общо 17,3% от населението на Германия се състои от имигранти, пристигнали в страната от 1950 г. насам, а 5,7% от германците са преки потомци на имигранти, сочат данни на Федералната статистическа служба, цитирани от ДПА, съобщава БТА.

Данните не се базират на националност, а на имиграционната история на дадено семейство. Съгласно това определение даден човек има имиграционна история, ако самият той или и двамата му родители са имигрирали в Германия от 1950 г. насам. Понятието "имиграционна история" е препоръчано от експертна комисия на федералното правителство, уточнява агенцията.

Резултатите от микропреброяване на населението през 2021 г. сочат, че около 19 милиона души в Германия (23%) имат имиграционна история, съобщи днес Федералната статистическа служба.

Общо 14,2 милиона са имигрирали от 1950 г. насам, а 4,7 милиона са родените в Германия преки потомци на имигранти.

Тъй като тези резултати са от 2021 г., миграцията, предизвикана от руската инвазия в Украйна, не е отразена в тях.

В сравнение с останалите 27 страни членки на Европейския съюз имиграцията в Германия е над средната, което е 10,6%, според данни на статистическата служба на ЕС - Евростат.

Малта, Кипър и Швеция са с най-голям дял на имигрантите - около 22% от населението им. Страните с най-малко имигранти (под 1%) са България, Румъния и Полша, отбелязва ДПА.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: