Last news in Fakti

1 Март, 2023 15:54 690 1

"Бундесбанк" понижи прогнозата си за инфлацията през 2023 година

  • германия-
  • инфлация-
  • икономика-
  • олаф шолц

Миналата година инфлацията във водещата европейска икономика е достигнала средно равнище от 8,7 на сто, което е безпрецедентно от 70 години

"Бундесбанк" понижи прогнозата си за инфлацията през 2023 година - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Федералната германска банка е понижила днес незначително прогнозата си за инфлацията през 2023 година към максимум от 7 на сто тази година, но запазва твърдата си позиция относно необходимостта да се продължи с повишаването на лихвите в еврозоната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

За Германия експертите на "Бундесбанк" (Bundesbank) залагат на "средно равнище на инфлацията от между 6 и 7 на сто през 2023 година" , според хармонизирания индекс. Това заяви в комюнике управителят централната банка на Германия Йоахим Нагел.

В предходната декемврийска прогноза се залагаше на равнище от 7,2 на сто.

Миналата година инфлацията във водещата европейска икономика е достигнала средно равнище от 8,7 на сто, което е безпрецедентно от 70 години.

"През 2024 и може би през 2025 година" равнищата на инфлация (включително, без да се включват електроенергията и суровините) ще се понижат допълнително , но "ще продължи да е над прага" от 2 на сто, уточни Нагел.

Войната в Украйна е довела миналата година до извънредни повишения на цените на енергийните и хранителни продукти.

Това предизвика безпрецедентен завой в паричната политика на ЕЦБ с увеличение на лихвите с 3 процентни пункта от юли.

Финансовата институция обяви през февруари, че ще вдигне лихвата с 0,5 процентни пункта през март.

"Едно нещо е ясно: обявеното за март повишение няма да е последното", увери Нагел, който е един от "ястребите" , привърженик на затягане на паричната политика.

"Още по-високите лихви са необходими, за да се върне своевременно равнището на инфлацията към заложената цел от 2 на сто", коментира той.

"Докато това стане, понижаването на лихвите не е на дневен ред", според Нагел.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1944

    0 4 Отговор
    а в самая магучая страна в мире еврото подмина 80 рубли. ама всичко върви по план. по плана на рейгън версия 2.
Новини по държави: