Отидете към основна версия

2 863 35

Асад: Турската армия е окупирала Сирия

  • сирия-
  • турция-
  • окупация-
  • пкк-
  • кюрди-
  • реджеп ердоган-
  • башар асад-
  • дамаск

Турция е най-големият военен и политически съюзник на опозицията в Сирия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Сирийският президент Башар Асад каза днес, че би се срещнал с президента на Турция Ердоган, едва когато Турция напълно изтегли армията си от Северна Сирия и върне ситуацията в страната в положението от преди войната, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Турция е най-големият военен и политически съюзник на опозицията в Сирия, която контролира последния бунтовнически бастион в северозападната част на страната. Анкара разположи множество бази и хиляди военни в Северна Сирия и с това попречи на подкрепяната от Русия сирийска армия да си върне региона. На срещата си с руския президент Путин в Москва Асад каза пред руския телевизионен канал "Спутник", че няма смисъл да се среща с Ердоган, докато Турция не прекрати "незаконната си окупация".

Той заяви, че за да има среща между него и Ердоган, Турция трябва да е готова да се оттегли напълно от сирийската територия, да прекрати подкрепата си за тероризма и да възстанови положението, което съществуваше преди началото на войната. "Това е единственият вариант, при който е възможно аз и Ердоган да се срещнем. Освен това, какъв е смисълът от подобна среща и защо да я провеждаме, ако това не би довело до окончателни решения за войната в Сирия", добави още той.

Правителствата на двете страни са в конфликт от 2011 г., когато въстанията на Арабската пролет достигнаха Сирия и в страната избухна война. По в периода на най-ниската точка в отношенията между Анкара и Дамаск Ердоган нарече Асад терорист и заяви, че не може да има мир в Сирия, ако той е на власт, а Асад нарече Ердоган крадец, защото "краде" сирийска земя. Турски и руски официални лица съобщиха, че се подготвя среща между заместник-министрите на външните работи на Турция, Сирия и Иран преди планираните разговори между външните министри.

Асад признава ролята на Русия за насърчаване на сближаването между него и Ердоган. "Ние се доверяваме на руската страна, която изигра ролята на посредник за улесняване на комуникацията, но в рамките на руската политика за зачитане на суверенитета на държавите и напускането на незаконните чуждестранни сили от сирийска територия", каза Асад. Асад заяви, че присъствието на руски войски в Сирия е легитимно, тъй като правителството му е поискало подкрепата на Москва.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания