24 Октомври, 2024 10:49 4 323 54

Турция атакува Сирия и Ирак

  • пкк-
  • анкара-
  • турция-
  • атентат-
  • сирия-
  • ирак-
  • кюрди-
  • реджеп ердоган-
  • ислямска държава-
  • али йерликая

Турската акция бе проведена часове, след като предполагаеми кюрдски екстремисти задействаха експлозиви и откриха огън срещу комплекса на националната авиокосмическа компания на Турция

Турция атакува Сирия и Ирак - 1
Снимка: Shutterstock

Турските военновъздушни сили нанесоха удари по позиции на кюрдски бойци в Ирак и Сирия тази нощ очевидно в отговор на нападението вчера срещу ключова държавна компания от отбранителната промишленост. В атаката загинаха петима души и бяха ранени над 20, предаде Асошиейтед прес, съобщи БТА.

Министерството на отбраната на Турция съобщи, че повече от 30 цели са били "унищожени" във въздушната офанзива, без да предостави подробности за местата, които са били ударени. Ведомството посочи, че са взети "всички видове предпазни мерки", за да не бъдат засегнати цивилни при ударите.

Турската акция бе проведена часове, след като предполагаеми кюрдски екстремисти задействаха експлозиви и откриха огън срещу комплекса на националната авиокосмическа компания на Турция "ТУСАШ" (TUSAS). Двама нападатели - мъж и жена - също са били убити, каза вътрешният министър Али Йерликая. Най-малко 22 души, включително седем служители на сигурността, бяха ранени по време на атаката. Според Йерликая нападението вероятно е дело на Кюрдска работническа партия (ПКК). Министърът на отбраната Яшар Гюлер подкрепи това мнение.

„Всеки път наказваме тези злодеи от ПКК, така както заслужават. Те обаче никога не се вразумяват“, каза Гюлер. „Ще ги преследваме, докато не бъде елиминиран и последният терорист,“ допълни той.

Турция редовно извършва въздушни удари срещу ПКК, която има бази в Ирак, и срещу кюрдските милиции в Сирия. ПКК води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г. и се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Десетки хиляди са загиналите в конфликта. ПКК засега не е коментирала.

Групировката "Ислямска държава" и леви екстремисти също са извършвали нападения в Турция в миналото. Иракското посолство в Анкара осъди вчерашната атаката в ТУСАШ. В изявление на посолството се посочва, че то "потвърждава твърдата позиция на Ирак за отхвърляне на тероризма и екстремизма във всичките му форми и проявления и изразява солидарността на правителството и народа на Ирак с правителството и народа на Република Турция". По-рано тази година Ирак забрани ПКК. "ТУСАШ" проектира, произвежда и сглобява граждански и военни самолети, безпилотни летателни апарати и други отбранителни и космически системи. Нейните дронове изиграха важна роля за надмощието на Турция в битката срещу кюрдските екстремисти.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мехмед

    18 16 Отговор
    Бой по главите на отцепниците.
  • 2 Да сме обективни

    71 16 Отговор
    "кюрдски екстремисти" но подкрепяни от САЩ и Израел !

    Коментиран от #6

  • 3 Ъхъъъъъ

    44 9 Отговор
    А щом ПКК уж се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Защо да питам тогава САЩ ги въоръжава и защо имам в колекцията си златна монета" Независим Кюрдистан" печатана точно в САЩ и закупена на времето от клон на американска банка на летището в Алепу ? Някой ще ми обясни ли ?

    Коментиран от #4, #5, #7, #14

  • 4 Няма терористи по света

    51 10 Отговор

    До коментар #3 от "Ъхъъъъъ":

    Които да не са финансирани и въоръжавани от САЩ.
  • 5 Чичо

    24 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ъхъъъъъ":

    Купил си монета ,финансирал си ПКК.

    Коментиран от #9

  • 6 Да да сме Обективни

    14 38 Отговор

    До коментар #2 от "Да сме обективни":

    Кюрдските екстремисти Подкрепяни от Русия и Путин

    Коментиран от #15, #18

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Написал съм го ясно

    12 4 Отговор

    До коментар #5 от "Чичо":

    Кое точно не разбра? (закупена на времето от клон на американска банка на летището в Алепу)

    Коментиран от #26

  • 10 Грешка!

    7 22 Отговор
    Турците атакуват остатъците от Вагнер.
  • 11 Kaлпазанин

    12 5 Отговор
    Ще си удря когото трябва,ама ме избива невинни жени и деца
  • 12 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    21 5 Отговор
    ДЕЛО НА МУСАД ЗА ДА ПРЕДИЗВИКАТ ТУРЦИЯ ДА НАПАДНЕ ДРУГИ ДЪРЖАВИ
  • 13 Коментар 7 и 8

    13 3 Отговор
    Бяха снимка на монетата Независим Кюрдистан сечени в САЩ !
  • 14 Подлият САЩ

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ъхъъъъъ":

    Не подбира съюзници. Нацисти, терористи, ционисти......

    Коментиран от #37

  • 15 Льольо

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "Да да сме Обективни":

    Алоооу, обективният! "...Участието на американците започна с разполагането на съветници и специални части в подкрепа на про-кюрдските Сирийски демократични сили в Източна и Северна Сирия..."!
  • 16 Анелия

    14 22 Отговор
    Значи, Ердоган обвинява Израел, че извършва геноцид, когато унищожава терористите от Хамас, Хизбула, но избива кюрди, които е нарочил за терористи... Ама, че двуличие. Считам, че всички терористични организации, техните бази, лидери, членове и поддръжници трябва да бъдат унищожени. Хизбула и Хамас официално са признати за терористични организации, а кюрдите не са обявени за такива. Толкова за "миролюбеца" Ердоган.

    Коментиран от #19, #23

  • 17 Да бе , да ?; 😡

    10 11 Отговор
    Едновременно с това Израел бомбардира Сирия (градски квартали в центъра на столицата Дамаск) ./ Тази " Националната авиокосмическа компания на Турция " реално е държавната турска Военно-примишлена структура , една от 100те най-големи в света на оръжията ! . / И стига турчолята са се оправдавали с ПКК , когато нападат съседите си !
  • 18 Мушмул

    11 4 Отговор

    До коментар #6 от "Да да сме Обективни":

    още искаш ли? "САЩ почти са завършили изграждането на военновъздушна база на контролирана от кюрдите територия в Северна Сирия и напредват със строежа на втора база, която ще може да се ползва за военни и граждански цели, съобщи Ройтерс, като се позова на кюрдски уебсайт."

    Коментиран от #21

  • 19 любопитен

    12 1 Отговор

    До коментар #16 от "Анелия":

    Кой ти каза, че кюрдите не са обявени за терористична организация, за теб няма ли бг Мама? "ПКК се счита за терористична организация от много държави и международни организации, включително Европейския съюз, САЩ, Обединеното кралство и Турция."
  • 20 Хайли лайкли

    6 2 Отговор
    В статията споменават леви екстремисти.
    В западнал@ европа десни екстремисти...
    Явно автентичните екстремисти, подпалили света виждат конкуренция. Без значение лява или дясна

    Изобщо кажат ли за някой, че нещо е направил то това отразява собствените им действия.
    Мъдрия български народ има поговорка - крадеца вика ,,дръжте крадеца,,.
    Перифрацирано към днешната действителност - екстремиста вика ,,дръжте екстемиста,,
  • 21 На всички е ясно че

    18 2 Отговор

    До коментар #18 от "Мушмул":

    САЩ подкрепят тероризма и екстрмизма на всякъде по света. Примери хиляди
  • 22 име

    15 2 Отговор
    Трабва да ударят ционистите, те подкокороосват кюрдите.
  • 23 АНна нЕ ЛИ Я

    19 2 Отговор

    До коментар #16 от "Анелия":

    Да сте чули турците да бомбардират жилишни квартали болници и други цивилни обекти

    Да мразите ги но бъдете малко реални

    Ние хората все още виждаме и слушаме
  • 24 И в края на краищата

    14 3 Отговор
    Се оказва че отново терористи подкрепяни от САЩ и Израел са извършили атентата нали?
  • 25 Позор и срам за света е, че се допуска

    13 3 Отговор
    подобно ционистко безумие, вместо да наложи тотална икономическа и политическа изолация на тази престъпна нацистка държава. Израел е окупатор и нацист.Израел е злото на планетата. Звяр който трябва бъде затворен в клетка. Да започнем от някъде хора. Нека да изискваме от нашето правителство да бъде изгонен израелският посланик от България и да закрием посолството на престъпната нацистка държава. Да се обединим срещу ционисткият звяр и геноцида извършван от него. Ето нещо което може всички българи да обедини. Долу нацизма, долу ционизма. Бъдете активни честни и достойни хора и ясно да заявим че е крайно наложително да се изгони моментално израелският посланик от България и посолството на престъпната държава Израел закрито. Писна ни от бездействието на българските власти и толерирането на нещо което е очевидно престъплението на века.

    Коментиран от #34

  • 26 джорджо

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "Написал съм го ясно":

    Ами то в Ирак кюрдите си имат нещо като автономна държава и участват в управлението на Ирак. Нещо което не разбираш не споделяй.

    Коментиран от #27

  • 27 нещо като автономна държава

    3 3 Отговор

    До коментар #26 от "джорджо":

    Ти чуваш ли се?

    Коментиран от #28, #31

  • 28 Уикито

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "нещо като автономна държава":

    Прав е! "Иракски Кюрдистан е парламентарна република с регионално събрание, което се състои от 111 места. Първият президент е Масуд Барзани, избран през 2005 година и преизбран през 2009 година."

    Коментиран от #30, #51

  • 29 Анджо

    3 9 Отговор
    Аз искам да попитам защо сега ердо напада терористична организация. Би трябвало да си трае и да търпи. Защо ли, защото той е подържник на Хизбула и Хамас , а те са обявени за терористични организации. ППК не знам да ли е обявена за такава.
  • 30 Ъхъъъъъ

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "Уикито":

    Полуавтономната област Иракски Кюрдистан в Северен Ирак след референдум. Няма държава и от никой в света не е призната за такава. Нито референдума е признат от някой в света за легитимен. И впрочем не говорим сега за него а за този който в Сирия и Турция искат да правят

    Коментиран от #46

  • 31 Ъхъъъъъ

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "нещо като автономна държава":

    Нещо като автономна кърджалийска област нали?
  • 32 Абсурдистан

    2 9 Отговор
    По ирония на съдбата Турция се озова в положението на Израел - нанася удари в съседни държави. Ако израелците са терористи, турците какви са? Борци срещу тероризма?
  • 33 Как така

    1 8 Отговор
    Как така Турция има право да атакува кюрдите, а според Ердоган Израел няма право да атакува терористите от Хамас и Хизбула. Русия имала право да атакува Украйна, а Украйна няма право да атакува територията на Русия.
  • 34 Я уточни

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "Позор и срам за света е, че се допуска":

    За Израел ли говориш или за Русия!

    Коментиран от #36

  • 35 Говори се

    3 5 Отговор
    Докато Ердоган е в Русия, Путин му заби нож в гърба като организира терористичния акт. Повреме на срещата на БРИКС в Казан никой не е подкрепил идеите на Путин и той си отмъщава. Решението на БРИКС е да не се конфронтират със Запада, а Си е казал на Путин да прекратява войната в Украйна.
  • 36 Четене с разбиране

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Я уточни":

    Май не ти се отдава а?
  • 37 Няма избор

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Подлият САЩ":

    Мъчи се да оцелее.
  • 38 Галигео Галигей

    1 1 Отговор
    Ще хвърчат кюрдски манерки на нашите кюрдски преатели.🤣🤣🤣🥳🖕
  • 39 НИКО

    2 1 Отговор
    едва ли има човек които да не знае че зад този атентат съоят американците, те така лесно няма да пуснат турците в брикс, другото са глупости писани от западната пропаганда
  • 40 Турция е агресор

    1 5 Отговор
    Ердоган подкрепя палестинците удряни от Израел, но е твърдо против кюрдите в собствената си градинка.

    Коментиран от #48

  • 41 НИКО

    2 1 Отговор
    едва ли има човек които да не знае че зад този атентат стоят американците, те така лесно няма да пуснат турците в брикс, другото са глупости писани от западната пропаганда
  • 42 Злоба злоба

    1 1 Отговор
    Макрон забрани на Израел да участва в търговското военно изложение във Франция. Вият яко в Израел....(Кац написа в платформата X, че е "инструктирал Министерството на външните работи да предприеме правни и дипломатически действия срещу френския президент" във връзка с "решението да се попречи на израелски компании да изложат своите продукти на изложението Euronaval в Париж следващия месец", предаде Ройтерс .)....... Турция обаче е там ..... и последва тази дивотия
  • 43 Аз съм веган

    1 1 Отговор
    Ирак и Сирия може. Виж Израел не може, че е страшно.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Уикито

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Ъхъъъъъ":

    "Ами то в Ирак кюрдите си имат нещо като автономна държава...", част от поста на който 27 възкликва-"Ти чуваш ли се?". Отговора ми към 27 е че опонента му е прав и давам цитат от Укипедия. Ти всъщност за какво спориш и за какво се бориш или просто да си в калабалъка?

    Коментиран от #50, #53

  • 47 БОНИ

    4 0 Отговор
    ПРОДЪЛЖАВАТ АМЕРИКАНСКИТЕ ИЗПЪЛНЕНИЯ ПО СВЕТА, АКО СИ МИСЛИТЕ ЧЕ АМЕРИКАНЦИТЕ НЕ СА НАМЕСЕНИ МНОГО СЕ ЛЪЖЕТЕ
  • 48 Сам си го написал

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "Турция е агресор":

    (кюрдите в собствената си градинка) а Ливан и Газа определено не са в градинката на Израел нали?

    Коментиран от #52

  • 49 БОНД ПЕНСИОНЕР

    1 1 Отговор
    ДЕЛО НА ЦРУ И МИ 6 ДРУГ НЯМА КОИ ДА НАПРАВИ ТЕЗИ ПОРАЗИИ
  • 50 Няма такова животно

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Уикито":

    "нещо като автономна държава" а иначе знаем къде е Ербил впрочем и сме били там ..., и как Шиши влачеше контейнери цигари за там, на терористи ги продаваше и после 3/4 от тези цигари се оказаха контеабандно внесени в Турция, а после Бойчо със Спартана чували със пари превозваше. ......че не ми обясняват що и как е Иракски Кюрдестан
  • 51 От кой е призната

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Уикито":

    Тази "парламентарна република"? Информирай ни моля
  • 52 Ливан и Газа

    0 3 Отговор

    До коментар #48 от "Сам си го написал":

    Стрелят с Катюши по чужда държава. Турция е агресор. Турция нападна Ирак и Сирия едновременно.
  • 53 А ти всъщност

    0 1 Отговор

    До коментар #46 от "Уикито":

    за какво спориш и за какво се бориш или просто да си в калабалъка?
  • 54 Гулю гулю

    1 1 Отговор
    Турция не атакува Сирия и Ирак. Ако беше така, това щеше да е повод за война. Турция Атакува терористични гнезда на територията на Сирия и Ирак след съгласуване с партньорите си. Ама мисирката толкова си може
Новини по държави: