Last news in Fakti

21 Май, 2023 19:00 2 465 29

Как забравиха за престъпленията на Асад

  • башар асад-
  • престъпления-
  • асад-
  • война-
  • гражданска война-
  • сирия-
  • дамаск-
  • саудитска арабия-
  • арабска лига

Защо Арабската лига отново прие Сирия и допусна Асад да участва в последната ѝ среща на върха?

Как забравиха за престъпленията на Асад - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Омар Алшогре е прекарал три години в сирийски затвор и е бил измъчван жестоко, след като участвал като 15-годишен в протестите срещу Башар Асад, в зората на Арабската пролет. Баща му и много от братовчедите му били убити. Сега е на 27 години, успял е да избяга от Сирия и учи в известния американски университет "Джорджтаун". Освен това работи за сирийска опозиционна групировка.

Пострадалите от режима като Алшогре гледат със смесица от изумление и отвращение на това, което се случва в техния роден регион. Приемането на Сирия в Арабската лига 12 години след изключването ѝ заради бруталните репресии на Башар Асад срещу собствения му народ повдига редица въпроси, отбелязва АРД.

Цинизъм или политически интереси?

Как може да се стигне дотук, пита германската медия. Изтезания, бомби, отровен газ - нима престъпленията, в които е обвинен Асад, са толкова безразлични за останалите държави в Близкия изток, че те отново позволяват на сирийския президент да седне с тях на масата? Според политолога от Американския университет в Бейрут Жозеф Бахут решението на Арабската лига показва, че "този регион често е толкова циничен".

Но онова, което някои наричат цинизъм, за други е стратегическа сметка или просто политически интерес. АРД припомня, че още преди година Обединените арабски емирства (ОАЕ) започнаха да реабилитират Асад и го поканиха на държавно посещение. За владетелите в Абу Даби беше важно да ограничат поне донякъде влиянието, което Иран имаше върху Асад. Той пък бе доволен, че така се прекъсва изолацията на неговата изпаднала в икономически затруднения страна.

Други арабски държави последваха примера на ОАЕ. Дори онези, които дълго време залагаха на военното поражение на режима и подкрепяха опозиционните и ислямистки групи в Сирия, сега изглежда са стигнали до извода, че Асад е спечелил войната, коментира АРД. Съседните страни Ливан и Йордания например се надяват на споразумение с Дамаск за репатриране на сирийските бежанци, които са приели.

Посланието на Саудитска Арабия

Германската обществено-правна медия посочва, че решението на Арабската лига за Сирия има и друго послание - това е демонстрация на сила от страна на домакина на срещата Саудитска Арабия. Базирайки се на богатите си залежи на нефт и газ кралството, ръководено от престолонаследника Мохамед бин Салман, отдавна се опитва да се превърне във властови център в региона. Като играч, който самоуверено отстоява и своите, и арабските интереси, и който като равноправен партньор може да сключва съюзи с държави като Китай и Русия. Също така като държава, която не допуска да бъде поучавана от Запада. Особено пък по въпроса за човешките права, посочва АРД.

Какво казват хората в арабския свят за решението на Арабската лига? Омар Алшогре е разочарован, че хората от другите страни в региона не протестират. "Докато ние, арабите, не се научим да проявяваме емпатия помежду си, като например европейците към Украйна, никога няма да постигнем демокрация и свобода." Всъщност той не е и очаквал друго поведение от страна на предимно автократичните лидери на държавите в Арабската лига. Колкото и правилно да е било решението им за Сирия преди 12 години, обратният завой сега не е изненада. "Те се върнаха към истинската си позиция - да бъдат от погрешната страна на историята."

Автор: Симон Рише АРД


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гдфгдф

    78 7 Отговор
    А как забравиха за престъпленията на ФАЩ,ОТАН, Урсула????

    Коментиран от #5, #8

  • 2 Що бе,Дойче?

    72 1 Отговор
    Башар Ал Ассад да не е изял и той някое вражеско сърце,дайте видео!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Защото самата

    65 1 Отговор
    Арабска лига се противопостави на зад океанските ни партньори които ни водят за носа като пуделчета.
    Представяте ли си че дори и чаршафосаните избягаха от зависимостта на тези които в момента правят европейския съюз маймуна.
  • 5 точно така

    68 1 Отговор

    До коментар #1 от "гдфгдф":

    "Престъпленията" на Асад са като бледа сянка на престъпленията, извършвани векове наред от западните колонизатори, които най-лицемерно се изкарват най-големите демократи и човеколюбци и с лека ръка обявяват за престъпник всеки който не им се подчинява безпрекословно!
  • 6 РЕАЛИСТ

    41 1 Отговор
    Не само Асад забравиха, Ами и бегълците от Сирия. Бяха с приоритет, а сега ги ловят , като престъпници по границата
  • 7 Само питам

    47 2 Отговор
    Тоя измислен герой Ашуре,Алшуке ли е,защо не е солидарен с борбата на палестинският народ? Дойче зеле как не го попитаха ?
  • 8 незабравимо

    47 3 Отговор

    До коментар #1 от "гдфгдф":

    Всичко се забравя, но не можем да забравим, че Сирия е люлката на човешката история.
    Който иска да разруши Сирия, се бори против Господ, но похода срещу Господ е безумен и обречен.
  • 9 Дойче Зеленски

    46 1 Отговор
    Можеше да напишете тази статия още докато Зеления беше в САрабия.А и самият Зелен защо не хвърли чепик по Асад?Беше на 5 м от него.
  • 10 Цензура

    56 0 Отговор
    Още преди да отворя пасквилът, бях сигурен за неговият произход - отврaтителното подобие на медия - дойче зеле. Разбира се, за тях ислямистките глaворези са "добрите", въпреки чудовищните им деяния, а законният президент Асад е "лошият", нищо че при неговото управление Сирия бе мирна и спокойно страна, в която християни, мюсулмани и евреи живееха задружно !!!
  • 11 САЩ са зло

    44 0 Отговор
    Престъпленията се вършат от Фащ - войни, преврати и убийства далеч от собствената територия с цел колониален грабеж. Ако не постигнат целта си по този начин, неподдаващите се на заплахи и шантаж, се обявяват за диктатори и престъпници се изсипва цялата помия на сащисаната пропаганда...
  • 12 Али Турчинът

    30 0 Отговор
    Така и ти ще разбереш, едно нещо...Не винаги с америка.
  • 13 Сириец

    1 41 Отговор
    време изгони руски окупатор от Сириа!

    Коментиран от #14

  • 14 Али Турчинът

    14 6 Отговор

    До коментар #13 от "Сириец":

    Аз мисля, че е време да се изгонят от Турция.
    Имам предвид сирийците.
  • 15 Дойче велд

    27 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хайл 14/88":

    НЕ Е немска медия, както и повечето медии в Германия.

    Коментиран от #23

  • 16 петкан

    31 0 Отговор
    Много просто,всички разбраха за краварските номера............
  • 17 Така така

    30 1 Отговор
    Робите на сащ пак умуват
  • 18 Пот Ник

    29 0 Отговор
    Помним, помним, умерената опозиция създадена и финансирана от Америка, помним как руснаците я ликвидираха за няма и година
  • 19 Истината е Ясна

    37 1 Отговор
    Арабската пролет бързо се превърна в инвазия на Ислямска Държава в Сирия и реално само Русия помогна Сирия да бъде спасена. Западът ненважда Асад основно защото той беше бариерата към разпарчетосването на Сирия по подбие на Либия. Асад, обаче е законно избран лидер около който днес е сплотен сирийският народ за да оцелее и възстанови държавата си. Успехът на Асад е явен неуспех за атлантиците, които още не могат да се примирят за провала на користните си зьамисли. Арабският Свят обаче показва разбиране на ситуацията. Арабската лига никога нямаше да признае Асад, ако не виждаше ясно, че сирийският народ е сплотен около него.

    Коментиран от #29

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 20тица

    9 0 Отговор
    Кога го прочете, кога го изтри?!
  • 22 Сирия беше прекрасна страна

    28 0 Отговор
    както и Либия и Ирак ,естествено това не отговаряше на интересите на Сащ ,и бяха организирани бунтове ,демовстраций ,недоволства и граждански войни
  • 23 Естествен Интелект

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Дойче велд":

    Ама събират яко данък тв от немеца. С чужда пита помен...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Артилерист

    21 0 Отговор
    Съчувствам на този Омар. Не мога да проверя историята му. Недоволни от властта винаги е имало и ще има. Милиони хора в Ирак, например, бяха убити, осакатени, превърнати в емигранти по подобни и абсолютно неверни твърдения на американците за Саддам Хюсеин. Свързването излиянията на този Омар с Украйна показва тенденциозност и едностранчивост. Защо не се поставят на кантара на преценката 14-те хиляди убити в Донбас, чувствата на техните близки, 8-годишния терор от бандеровци и редовната укроармия спрямо собствените им съграждани от тези региони итн? Видни западни политици признаха, че международните споразумения за защита на тези хора, са били фалшиви, имитация и мимикрия, за да се даде възможност на американците да подготвят Украйна за война с Русия. Защо това не се отчита, а тенденциозно и нагло се подхваща историята от средата: Русия нападна Украйна, тя е агресор. Не е справедливо!

    Коментиран от #27

  • 26 Реалиста

    18 0 Отговор
    Нещо пак сте се объркали или побъркали за да твърдите, като твърдите, че Башар Асад е престъпник! Върха на наглостта, да петните един образован, интелигентен, православен политик, който с руска помощ успя да спаси част от държавата си! Нима забравихте за агресията на Сащ , върху тази прекрасна страна с историческо минало и исторически дадености! Заради петрола сринаха държавата, избиха милиони хора, инсценираха химическа атака и продължават да я обстрелват! Тези САЩ, са нагли майстори на войни! Последна жертва ще бъде фашистка Украина, заради злобата и алчността към Русия!
  • 27 защото

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Артилерист":

    всичко медии се държат от нпо-та собственост на сорос…през цялото време се води едностранна пропаганда всички медии пишат “агресора” русия никой не казва обаче истината защото няма да е медия повече!
  • 28 Избиват се взаимно.

    1 0 Отговор
    Арабите не ценят човешкия живот. Почитат Корана, а не спазват моралните му норми. Те са цинични и не заслужават подкрепа.
  • 29 Асад и руснаците посяга смърт и руини

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Истината е Ясна":

    Русия превърна в развалини селищата на противниците на Асад, като изби стотицихиляди сирийци. Също както и Асад.