Last news in Fakti

13 Май, 2023 19:00 2 325 34

Какви престъпления е извършвал режимът на Асад?

  • башар асад-
  • сирия-
  • военни престъпления-
  • алепо-
  • война-
  • химически оръжия-
  • дамаск-
  • русия-
  • наркотици

Нападения с химически оръжия, убийства на цивилни, мъчения, трафик на наркотици - режимът на Асад е обвиняван в редица престъпления

Какви престъпления е извършвал режимът на Асад? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сирия отново ще бъде приета за член на Арабската лига, след като бе изключена от нея през 2011 г. заради бруталните репресии на режима на Башар Асад.

Външните министри на страните членки взеха решението в египетската столица Кайро миналия уикенд. Според редица международни доклади Дамаск е виновен за тежки нарушения на човешките права, извършени след избухването на гражданската война преди повече от 12 години.

Използвал ли е Дамаск отровен газ?

Сирийските власти са обвинявани от години, че използват отровен газ. Сред най-известните случаи е атаката от август 2013 г. в района на Гута, североизточно от Дамаск. Според различни източници при нея са загинали между 280 и 1800 души. Отговорността на режима на Асад не е безспорно доказана. Вашингтон твърди, че нападенията "почти сигурно" са дело на режима.

През 2018 г. Ройтерс съобщи, че лаборатории, работещи за Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), са сравнили проби от атаките в Гута и химикали, предадени за унищожение от Дамаск през 2014 година. Те са открили т. нар. "маркери", които свързват веществата, използвани при нападенията, с тези от оръжейния арсенал на сирийските власти, предаде "Ройтерс".

Много международни експерти приписват и други атаки с отровен газ на правителството в Дамаск. Асад и съюзниците му от Русия редовно отричат това. През февруари 2023 г. ООН се позова на разследване на ОЗХО, в което се посочва, че има "основателни причини" да се смята, че сирийското правителство е отговорно и за атаката с химическо оръжие в град Дума през 2018 година. При нея загинаха 43-ма цивилни граждани.

Сирия продължава да поддържа програма за химически оръжия

През 2013 г., Сирия се присъедини към Конвенцията за забрана на химическите оръжия. "Нашите проучвания показват, че Сирия продължава да поддържа масивна програма за химически оръжия", казва обаче Стив Костас от програмата "Инициатива за правосъдие" на "Отворено общество".

Според доклад на независимата организация Сирийска мрежа за човешки права правителството е извършило общо 217 нападения с химически оръжия между декември 2012 г. и ноември 2022 година. Пет подобни атаки пък са дело на джихадистката организация "Ислямска държава". Според организацията при тези нападения са загинали най-малко 1500 души, включително 205 деца и 260 жени. Други 12 000 са били ранени.

Смята се и че режимът на Асад масово е използвал варелни бомби. Дамаск категорично отрича. Докладът на Сирийска мрежа за човешки права твърди, че през първите 9 години от войната правителството е хвърлило почти 82 000 такива бомби. Те се считат за особено брутални заради широкия си, но и непрецизен обсег. Според данни на организацията въпросните бомби са отговорни за смъртта на над 11 000 цивилни в Сирия, сред които и повече от 1800 деца.

Произволни задържания, изчезвания и изтезания

Години наред режимът на Асад е обвиняван, че носи отговорност за изчезването на огромен брой хора. В годишния доклад на "Амнести интернешънъл" за 2022 г. се говори за "десетки хиляди хора", изчезнали по време на войната. В доклад от август 2022 г. на Сирийска мрежа за човешки права се посочва и конкретна цифра на изчезналите - 111 000. Организацията обвинява властите в Дамаск както за изчезванията, така и за произволни арести.

"След десетилетие конфликт десетки хиляди цивилни са неправомерно задържани или пък са изчезнали в Сирия", посочва в свой доклад от март 2021 година и Независимата международна анкетна комисия за Сирия. В него се твърди, че хиляди са станали жертви и на изтезания, сексуално насилие или са умрели по време на задържането.

Публикация на Сирийската мрежа за човешки права от януари 2022 г. документира над 14 600 смъртни случая в Сирия в резултат от изтезания. Повечето от тях са дело на режима на Асад, посочва организацията. Най-разпространените методи включват изнасилвания, други форми на сексуално насилие, нечовешко отношение и изолация в условията на строг тъмничен затвор.

През януари 2022 г. областният съд в Кобленц осъди сирийския полковник Ануар Раслан на доживотен затвор. Той беше признат за виновен, че е участвал в изтезания, 27 убийства, нанасяне на тежки телесни повреди и сексуално насилие.

Системен трафик на наркотици

През последните години режимът на Асад все по-често е обвиняван в производството и търговията с наркотици, включително от арабски държави в региона. Режимът е обвиняван в производството на каптагон, който е базиран на съставката фенетилин и има силно стимулиращ ефект. Възможните странични ефекти включват мозъчни увреждания, психоза и сърдечни пристъпи. Доклад на Центъра за оперативни анализи и изследвания от 2021 г. посочва, че Сирия е "глобалният епицентър на производство на каптагон".

Първоначално търговията с наркотика е била един от източниците на финансиране на джихадистките групи, борещи се срещу Асад, но след това режимът и съюзниците му в региона са се превърнали в основни печеливши от продажбата на дрога. Проучване на американската фондация "Карнеги" също стига до извода, че Сирия е била превърната в "един от водещите заводи за производство на наркотици в света."

Центърът за оперативни анализи и изследвания изчислява, че през 2020 г. износът на каптагон от Сирия е бил на стойност най-малко 3,15 милиарда евро.

Автор: Бернд Ригерт


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сириец

    3 49 Отговор
    време изгони руски окупант от Сириа!

    Коментиран от #15

  • 2 Офф..

    59 0 Отговор
    Пак ли старите номера? Колин Пауъл ли ще вадите от гроба отново да разклаща "онова" шишенце в ООН? Абе я си...
  • 3 Адам Хилтън

    54 3 Отговор
    Опитваше се да продава петрола си за евро вместо долари - само затова САЩ унищожиха Сирия.
  • 4 Няма такова нещо!

    57 0 Отговор
    При мен работят сирийци! Казват че не е пуснал тръбата от Саудитска Арабия да мине през Сирия, и запада му спретнал театъра!

    Коментиран от #6

  • 5 ЕВРОНЮЗ

    41 0 Отговор
    Асад не знам но това което е извършил кръволокът НАТО предвождан от Кралството на Хамбургрера ни е добре известно.... И затова че един честен ЧОВЕК си позволи да го каже на глас пред светът бавно гние в каторгата Бермаш за назидание на останалите.
  • 6 А познай защо не е пуснал тръбата?

    4 33 Отговор

    До коментар #4 от "Няма такова нещо!":

    Руснаците нямат интерес от това! Европа беше тяхна!
  • 7 БАЙ КУРТИ

    51 0 Отговор
    Много ми е интересно DW защо не покаже отново клиповете със рязане на глави от демократите които защитаваха. Или пак изтърканият номер , може да са рязали , осакатявали ,но важното е че са дишали чист джендърски въздух.
  • 8 681

    45 0 Отговор
    А какви престъпления срещу човечеството извършиха САЩ ,кръстоносците от запад, техните лакеи и юдеите в Алжир,
    Босна и Херцеговина, Афганистан, Ирак , Сирия, Либия, Палестина ,Сомалия, Нигерия, Конго, Миенмар...
    За тях нещо да кажете?
  • 9 Патриот

    36 0 Отговор
    Тоя от отвореното общество на ТО - СОРОС ... Как да вярваш?
  • 10 Историк

    53 0 Отговор
    Евроатлантиците газ пикаят заради Асад. Той е демократично избран и преизбиран. 2011 колективният Запад, заедно със Саудитска Арабия, Катар и Турция започнаха да въоръжават тези, които от Ал Кайда се превърнаха в ИДИЛ или Ислямска държава. Нещата бързо излязоха от контрол, появи се квази държава на териториите на Сирия и Ирак, измислиха си даже валута. Почнаха да рушат църкви, да горят живи хора, да им вадят и ядат сърцата и да им режат гърлата - има клипове, ама не яжте преди да ги гледате. Рушаха също световното и културно наследство в Палмира, християните почти изчезнаха там. Но за Запада те бяха умерена опозиция срещу Асад. За капак САЩ, заедно с въоръжавани от тях кюрди окупираха и все още контролират сирийските петролни полета. САЩ са там абсолютен окупатор и крадец в нарушение на всякакво международно право.
    2015 година Сирия официално поиска военна помощ от Русия и я получи. С това започна постепенното отвоюване на сирийската територия от ислямистките главорези. Навсякъде, където бяха прогонени се върна мирът. Затова хубав или лош сирийците си избират Асад и за тях Русия е освободителка.
  • 11 ЕВРОНЮЗ

    36 0 Отговор
    Има 8 минутно видео с посрещането на зеленият потник в Рим.... Та между всичките официалности се промъква и една реплика на Матрела...... ОРЪЖИЕТО НЕ Е ЕДИНСТВЕНОТО СРЕДСТВО ЗА РЕШАВАНЕТО НА ПРОБЛЕМА......... Остава да видя как българските мисирки ще представят този факт на публиката си.
  • 12 Борис Джонсън

    42 1 Отговор
    Престъпленията на Асад е,че не искаше да даде на америте да му откраднат петролеца.

    Коментиран от #21

  • 13 Левски

    28 0 Отговор
    не толкова големи като режима на Байдън!
  • 14 Полски Тракторист от оня свят

    20 0 Отговор
    Пейтриът са най добри..... Вервайте ми!
  • 15 Трансджендър

    23 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сириец":

    Споко като изгоним РУСИЯ, ще дойдем ние , меките китки. И ще се лющим на корем .
  • 16 Левски

    35 1 Отговор
    Кулеба към Блинкен: нащият фотошоп е най- добър свалихме "Кинжал"
  • 17 Възмутен

    35 0 Отговор
    Твърде евтина пропаганда. Престъпленията на атлантиците в Сирия са толкова очевидни за всички нормални хора, че подобна статия е пореден връх на лицемерие и демагогия. Това за химическите оръжия са театрите на белите каски с централа базирана в Лондон. Асад е Герой, който остана с народа си и намери начин да спаси държавата си от дивите ислямисти, маша в ръцете на Колективния Запад.. Сред милионите сирийски жертви и мигранти, хуманизмът на Колективния Запад изпъква и до днес с повсеместните санкции наложени на Сирия. Същите тези западни санкции, които умориха половин милион деца в Ирак.

    Коментиран от #18

  • 18 Симпатизант

    27 0 Отговор

    До коментар #17 от "Възмутен":

    Западът остана с пръст в уста, защото либийският им сценарий не проработи в Сирия. Русия в крайна сметка се намеси
  • 19 охо бохо

    17 0 Отговор
    Предадени на Сащ за да бъдат унищожени!
    Но изглежда все пак не всичко е било унищожено, и една част е предадена на Английските терористи, които да оставят маркери в Сирия, с което да набедят Асад, НО, в близкия Изток не пасат трева и затова накараха западните сатанисти да преживят, изпускайки огромни количества метан от едното си място.
  • 20 Калпазанин

    19 0 Отговор
    По заглавието пак усетих помията на дз а какви престъпления е извършил запада??!!!!!!! В чужди страни
  • 21 Рошко

    12 0 Отговор

    До коментар #12 от "Борис Джонсън":

    И им го взеха със сила и джендър демокрация
  • 22 Американската лъжа

    25 0 Отговор
    Със същата лъжа сащисаните нападнаха Ирак и донесоха 1.5 млн жертви. Сега крадат 80% от сирийския петрол. И в двете страни предизвикаха хуманитарни кризи. САЩ са зло!
  • 23 Дамаска

    23 0 Отговор
    Отказа американски газопровод с газ от Катар през Сирия до Средиземно море. След това му приложиха иракския сценарий с всички екстри като ислямска държава, бомбардировки, безпочвени обвинения в използването химически оръжия. След това се намесиха руснаците, а Турция и САЩ се изтеглиха.
  • 24 1234

    0 25 Отговор
    Русия вкара Сирия във война,трябва да се откъснат от руския фашист,и както преди да си въртят търговия с ЕС ,САЩ и Британия

    Коментиран от #27

  • 25 Спеца по престъпленията

    10 3 Отговор
    ЕФащ, всички нормални хора го знаят.
  • 26 БПФ

    17 0 Отговор
    По времето на соц-а дойче зеле беше забранена. Тогава негодувахме, ама комунетата са били прави. Няма по гнъсно и отврaтително и лъжливо подобие на медия.

    Изpoди - Асад е ЗАКОННИЯТ президент на Сирия !!! Преди американските бандити да се опитат да го свалят, Сирия бе мирна страна, толерантна към християни и еврeи, с много добър жизнен стандарт. Престъпленията и кръвопролитията бяха дело на платените от САЩ ислямски главорeзи. За химическото оръжие, лъжите отдавна бяха разобличени !!! На такива като вас трябва да им се режaт ръцете и езиците !!!

    Коментиран от #28

  • 27 Антитрол

    21 0 Отговор

    До коментар #24 от "1234":

    Пропагандата и лъжите не вървят - в Сирия имаше война много преди руснаците да се намесят и беше предизвикана от господарите ти които и в момента крадат петрола на Сирия. Как се включва в евроатлантическите ви ценности явната кражба на ресурсите на суверенна държава. Но какво ли се учудвам - те и българското злато крадат ама заради едните центчета какво ли те интересува че ограбват българския народ.
  • 28 Читател

    15 1 Отговор

    До коментар #26 от "БПФ":

    Всички спонсорирани от Отворено общество на чичко Сорос са гнусни и отврaтителни и лъжливи подобия на медии, също и троловете спонсорирани от него както и самия Сорос но пък той и НПО-то му са спонсорирани от американците - те са в дъното на проблема.
  • 29 Русенец

    4 0 Отговор
    И въпреки това, светът се прави, че там война няма. Не налага санкции, не изолира, не праща помощи......
  • 30 Артилерист

    10 0 Отговор
    Американците могат да извъртят всякакви номера, за да представят своята теза за небесна истина. За всичките си неспирни войни те имат нагласени оправдания. Най-баналните са диктатурните страдания на горките набелязани за нападения страни. На "диктаторите" се приписват какви ли не жестоки зверства и опасности за човечеството, и това, разбира се, НАЛАГА най-голямата, най-скъпа и най- миро-демокрация-спазване на човешките права и прочие АМЕРИКАНСКА АРМИЯ да отиде и да изпепели из корен тез неправди. Само сметнете колко пъти излъгаха СССР на Горбачов, че няма да разширяват НАТО, Русия на Елцин да не помага с оръжие на Югославия за Косово, Путин с Минските споразумения да озъптяват зверствата на укронацистите в Донбас и прочие. Изобщо, как може да им се вярва на американците, що за извратеност е венцехваленето им след всепризнатата лъжа за нападението, убийството на близо милион човека, опустошаването и ограбването на Ирак, примерно?
  • 31 Джони Чеп

    4 0 Отговор
    Всички, каквито миролюбивите демократи от Америка кажат. Хайли лайкли, вервайте ми, епруветки с прах за пране и така нататък. Балъци посвета бол
  • 32 Гъл Фон

    5 1 Отговор
    Всеки, който не дава ресурсите си на най-великата демокрация, е престъпник
  • 33 ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА са от ЗАПАДА !

    4 0 Отговор
    ISIS бяха бойчета на Чичовите CIA момчета.
  • 34 Вирус

    0 0 Отговор
    Дойчото пак ръси химическото оръжие си беше инсценировка като в буча я кажете къде са американците и що са там с не в други области просто ли лапат нефт ей така безплатно