Отидете към основна версия

1 053 24

Беларус иска до 20 години затвор за основателите на опозиционна медия

  • беларус-
  • медия-
  • опозиция-
  • съд-
  • прокуратура

"Некста" изигра ключова роля в мобилизирането на протестното движение през 2020 г.

Източник: БГНЕС

Беларуската прокуратура поиска до 20 години затвор за основателите на опозиционната медия "Некста", която изигра ключова роля в мобилизирането на протестното движение през 2020 г., съобщи днес беларуската неправителствена организация "Вясна", цитирана от Франс прес.

Трима души са обвинени по това знаково дело: Степан Путило, съосновател на канала, излъчван в ЮТюб и Телеграм, и други двама журналисти - Ян Рудик и Роман Протасевич.

Докато Путило и Рудик са в изгнание и затова са съдени задочно, Роман Протасевич, бивш главен редактор на "Некста", беше арестуван през 2021 г. след като самолетът, на борда на който той летеше над Беларус, беше приземен в Минск заради фалшива терористична заплаха.

Според правозащитната организация "Вясна" прокурорът Наталия Соколова е поискала 20 години затвор за Степан Путило, 19 години за Ян Рудик и 10 години за Роман Протасевич. Те са съответно на 24, 29 и 27 години.

И тримата са изправени пред множество обвинения, включително „умишлени действия за подстрекаване към социална вражда“, „клевета“ или „участие в масови безредици“, съобщи "Вясна", чийто лишен от свобода основател Алес Бяляцки е един от носителите на Нобеловата награда за мир за 2022 г.

"Некста" изигра ключова роля в мобилизирането на протестното движение срещу преизбирането през август 2020 г. на беларуския президент Александър Лукашенко, което доведе до нейната забрана и категоризирането ѝ като „терористична организация“ от Върховния съд на Беларус.

Журналистът и опозиционен активист Роман Протасевич беше арестуван на 23 май 2021 г. с приятелката си София Сапега, когато техният самолет на "Райънеър", изпълняващ полет от Атина за Вилнюс, беше прехванат от беларуски изтребител и принуден да кацне в Минск.

След ареста си Протасевич се съгласи да сътрудничи на разследването и многократно изрази разкаянието си във видеоклипове, излъчени от беларуската обществена телевизия. Според беларуската опозиция те са били записани "под натиск".

Той е под домашен арест от юни 2021 г., докато Сапега, която е руска гражданка, беше осъдена на шест години затвор.

"Протасевич е спазил условията на сключеното с него споразумение за сътрудничество. Следователно обвиняемият ще получи по-малка присъда от предвидената", каза прокурорката Наталия Соколова пред беларуската телевизия.

Според "Вясна" съдията е поискал бившият журналистът незабавно да бъде задържан под стража.

"Некста" съобщи днес за исканата от прокуратурата присъда срещу Путило, без да споменава останалите двама обвиняеми.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: