Отидете към основна версия

2 712 18

Внимание, мигранти! Бавария иска по-строги проверки на границата

  • маркус зьодер-
  • бавария-
  • германия-
  • мигранти-
  • олаф шолц

Германия извършва проверки на границата с Австрия в Бавария от есента на 2015 г., след като десетки хиляди бежанци и други мигранти си проправиха път от Гърция през Балканския маршрут към Западна Европа

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерът на южната германска провинция Бавария Маркус Зьодер призова за по-строг граничен контрол в борбата срещу незаконната миграция към Германия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Всички провинции с външни граници трябва да следват простия ни пример с граничната полиция и федералното правителство също трябва да засили граничния си контрол", каза днес пред в. "Билд" Зьодер, лидер на консервативния Християндемократически съюз.

Бавария - най-голямата германска провинция - има сухоземна граница с Австрия и Чехия, а от Швейцария я отделя Боденското езеро.

Зьодер изтъкна граничната сигурност на Бавария, отбелязвайки, че благодарение на граничните служби са били задържани 80 000 заподозрени, "включително трафиканти на хора, наркодилъри и други опасни престъпници".

В момента в Шенгенската зона за безвизово пътуване, която обхваща 26 европейски страни, няма постоянни проверки на преминаващите по границите, но през последните години няколко държави се възползваха от изключение и в някои случаи въведоха отново гранични проверки.

Германия извършва проверки на границата с Австрия в Бавария от есента на 2015 г., след като десетки хиляди бежанци и други мигранти си проправиха път от Гърция през Балканския маршрут към Западна Европа.

Единствено федералният министър на вътрешните работи Нанси Фезер може да разпорежда и разширява обхвата на такива проверки, а не отделните федерални провинции.

Искането за временни проверки по границите с Полша и Швейцария предизвика разгорещени дебати на неотдавнашната среща на вътрешните министри на провинциите.

Вътрешният министър на Саксония Армин Шустер поиска проверките по вътрешните граници да бъдат адаптирани към настоящата ситуация и да бъдат разширени извън Бавария. Саксония граничи с Полша и Чехия.

Шустер изтъкна, че от около три месеца на германско-полската граница са задържани почти два пъти повече нелегални мигранти, отколкото на границата с Австрия.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: