Last news in Fakti

10 Юли, 2023 19:00 1 814 11

Орбан, Вучич, Нехамер: трима хардлайнери срещу бежанците

  • европа-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • виктор орбан-
  • карл нехамер-
  • александър вучич

Унгарският министър-председател Виктор Орбан се похвали, че страната му защитава Европа от миграционния натиск

Орбан, Вучич, Нехамер: трима хардлайнери срещу бежанците - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ярка демонстрация на единство: лидерите на Австрия, Сърбия и Унгария очевидно имат общ проблем - бежанската политика на ЕС. В Нидерландия пък заради мигрантите се разпадна правителството на Марк Рюте, ще има нови избори.

Орбан, Вучич и Нехамер изглеждаха единни по въпроса за миграционната политика на тристранната среща на върха във Виена, която се проведе в петък. Политическите лидери на Австрия, Сърбия и Унгария искаха да демонстрират, че вече гледат на имиграцията и темата за бежанците в Европа като на общ проблем.

"Най-важното и положително нещо беше, че спряхме да се подравняваме по това кой е добрият и кой е лошият", коментира Нехамер, цитиран от АРД. "Има държава с външна граница, която не защитава ефикасно външните граници. А има и държава без излаз на море, която няма външна граница, но която е засегната от вторичната миграция - като Австрия. Това вече приключи", обяви Нехамер.

"Посланието от тристранната среща трябва да бъде: "Ние се разбираме." Така обобщава германската обществено-правна телевизия крайния резултат от разговорите между тримата политици. Форматът на високо равнище по въпросите на миграцията се провежда за трети път. Този път домакин бе австрийският канцлер Карл Нехамер. Вътрешните министри на Унгария, Сърбия и Австрия подписаха и меморандум за разбирателство.

"Почти съвместно търсене на образа на врага"

Унгарският министър-председател Виктор Орбан се похвали, че Унгария защитава Европа от миграционния натиск. Според него без нейните усилия в Австрия и ЕС са щели да влязат още стотици хиляди мигранти. Сръбският президент Александър Вучич пък отбеляза, че Белград е допринесъл за стабилността на Европа. А австрийският канцлер Карл Нехамер оправда срещата на тримата неравностойни партньори с това, че системата на ЕС за предоставяне на убежище не работи и е счупена. Оттук и сближаването на ранговете, отбелязва АРД.

"Това е и почти съвместно търсене на образа на врага", коментира австрийският политически експерт Петер Филцмайер. Такъв общ враг е например Европейският съюз. Във Виена чухме заклинания за борба срещу незаконната миграция, което е абсурдно, защото никой не подкрепя нелегалната имиграция. Видяхме също и как доста безсрамно се смесва темата за имиграцията с тази за предоставянето на убежище, посочва анализаторът.

По същество Австрия очаква в бъдеще Белград дори още по-неохотно да издава входни визи на хора от т. нар. трети сигурни страни. Виена вече си сътрудничи с Унгария в "Операция Лисица" и предстои да увеличи броя на австрийските служители, работещи на унгарската граница, която е и външна граница за ЕС, от сегашните 29 на 70 души. Австрия ще изпрати и повече дронове за наблюдение.

"Друг модел няма"

Това, че неотдавна Будапеща извади стотици осъдени трафиканти от унгарските затвори и ги изгони навън, включително в Австрия, официално не беше проблем по време на срещата, посочва АРД. Орбан обясни факта, че в Унгария почти няма кандидати за убежище по следния начин: "Мигрантите могат да влязат в Унгария, ако процедурата по предоставяне на убежище е приключила с позитивен отговор", обясни той. "Така че, ако все пак дойдете, ще ви хванем и ще ви изхвърлим от страната". Това е моделът, в който Орбан вярва, призна самият унгарски премиер: "Никой друг модел не може да работи", увери той.

Преди Виктор Орбан да успее да развие в пълнота популистката си вербална атака срещу ЕС, домакинът Нехамер взе думата от него. Той принципно бе на страната на Орбан, но със собствена интерпретация на онова, което всъщност е австрийско-унгарски проблем.

"Системата не работи така. Защото е вярно, че нелегалните мигранти не остават в Унгария - но 80% от тях пристигат в Австрия през Унгария. И тогава ние имаме 109 000 молби за убежище, а Унгария има 45", подчерта австрийският канцлер, цитиран от АРД.

Рюте подаде оставка заради бежанците

Темата за миграцията и бежанците стана повод и за оставката на правителството в Нидерландия. След разгорещени дебати управляващата коалиция, в която имаше сериозни различия по въпроса за търсещите убежище, се разпадна окончателно, след като четирите коалиционни партии не успяха да постигнат консенсус по въпроса за ограничаването на мигрантите в страната. В тази връзка АРД припомня, че през 2022 година кандидатите са убежище в Нидерландия са се увеличили с една трета спрямо предходната година, а през 2023 се очаква броят им да надхвърли 70 хиляди, което ще бъде повече, отколкото през рекордната дотук 2015 година.

На този фон премиерът Марк Рюте обяви, че се оттегля. Очаква се новите избори в страната да се проведат през есента.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Азззз

    38 1 Отговор
    Зеле немско, това не са бежанци! Това са персони преминаващи незаконно границите без изобщо да ги интересуват законите на държавите. Това са престъпници. В държавите от които са няма войни, нали НАТО ги освободи...
  • 2 Фейк нйз

    27 0 Отговор
    Пропуснали сте Чехия. Действа тихо и кротко, но ефективно.
  • 3 То е ясно

    15 2 Отговор
    Ердоган ще ни залее с мигранти.
  • 4 Си Дзинпин

    33 2 Отговор
    Орбан и Вучич са мъже с топки и си отстояват позицията и интересите на държавата.
  • 5 Т.е.

    29 2 Отговор
    Тези тримата не ги командват от посолстваТА
  • 6 ХАХАХА

    26 2 Отговор
    Просто коментарите на това прокиснало зеле не са нито за четене нито за коментиране.Га радетелите на паразитите бъдат омаскарени така както десетки жени от Германия, Нидерландия ,Швеция и други такива гостоприемници. Гледам днес двама "нещастни " паразита в автобуса ни билети чекират, сигурно и те като укропаразитите не подлежат на платено пътуване ,изтупани ,със хубави телефони изобщо лайф из лайф. Повръща ми се като си помисля какво заменихме за едни банани и шарени хартийки на опаковките. Тъп и прост народ ,чуждопоклонически.!
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 0 Отговор
    Ха Дубрутру ❗
    И слепите вече проглеждат❗
  • 8 Я да проверим

    15 2 Отговор
    Въпрос към всички мои съграждани: ако нашето правителство е там дали щеше да защитава интересите на народа и държавата си или само своите такива ?
  • 9 Перо

    14 1 Отговор
    Отново джендърията, унтерменшен, от БГ екипа на DW! Само те не разбраха, че фанатичните мюсюлмани не подлежат на интеграция! За това Алтернатива за Германия има по-голям рейтинг от социал демократите в Германия!
  • 10 Ха ха ха ха

    8 1 Отговор
    И какъв е смисълът на бозавата агитацийка? Че не са прави и т. н. т. ли? Грешите, жалки разпространители, на глобалистичното робство. Абсолютно са прави и казват самата истина. Хората се пробуждат и на собствен гръб изпитват "ползите" на самозабравилите се "елити".
  • 11 яяя

    3 0 Отговор
    Първо това не са бежанци, а икономически мигранти - нарушители на държавни граници. Точка. Не ин трябват. Не искаме втора Франция. Не искаме Германистан. Европа над всичко. Ислямът нека си седи в Турция и при арабеллите. Ислямът е чужда за Европа и неподходяща за нашите ценности религия. Ислямът е зло, което сме изпитали на гърба си. Абе що не прочетат малко история, да ни питат, па да видят какво е?!