Отидете към основна версия

8 910 118

Путин стъпи накриво, бомбардира китайското консулство в Одеса

  • украйна-
  • одеса-
  • русия-
  • китай-
  • консулство-
  • китайско консулство

Как ще реагира Пекин след тази атака?

Снимка: БГНЕС/ EPA

Прозорците на сградата на китайското консулство в Одеса са били изпочупени при нападение на руската армия.

Окупаторите бомбардираха крайморския град с ракети и дронове. Областният управител Олег Кипер публикува снимка след нападението.

Русия атакува пристанищните градове Одеса и Миколаив през нощта за трета поредна нощ. Китай е ключов съюзник на Русия и поддържа търговията между двете страни. Според някои политически наблюдатели Русия дори е полувасална страна на Китай и се съобразява с всяка дума на Си Дзинпин, защото няма други съюзници в тази война.

„Украинското външно министерство е в контакт с китайското посолство, за да установи нанесените щети и да окаже необходимото съдействие“, каза говорителят на украинското външно министерство. По данни на украинските медии няма пострадали хора в сградата на китайското консулство.

"Агресорът произволно атакува пристанищна инфраструктура. Нанесени са щети и на близките административни и жилищни сгради, а също и на консулството на Китайската народна република. Това показва, че агресорът не обръща внимание на нищо", написа Кипер в "Телеграм". Украинският президент Володимир Зеленски заяви във вечерното си видеообръщение, че 60 000 тона селскостопански продукти, предназначени за Китай, са били унищожени при руско въздушно нападение.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 81 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: