Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Юли, 2023 12:49 2 229 18

Как се бори Херсон с последиците от наводнението

  • украйна-
  • херсон-
  • русия-
  • война-
  • наводнение-
  • нова каховка-
  • язовир

Доброволци продължават да работят. Как изглежда животът в Херсон след бедствието?

Как се бори Херсон с последиците от наводнението - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Всичко е влажно. Хората изхвърлят мухлясалия боклук от къщите си, а ние го отстраняваме безплатно", разказва пред ДВ един от доброволците, пристигнали в Херсон от всички региони на Украйна. Потърпевшите от наводнението струпват пред домовете си отпадъците, които след това се извозват с камиони.

Някои са по-засегнати от наводнението, други - по-малко. Виктор, които живее в Херсон от 23 години, споделя пред ДВ, че с майка му са имали късмет - водата не стигнала по-навътре от верандата им. Но мазето, старата кола и градината били под вода.

Нова реколта домати

"Отървахме се само с уплаха, пукнатините по стените започват да изчезват, мазето със запасите понесе само леки щети", разказва бившият моряк и споделя, че вече е засадил нови домати в градината.

Анатолий Силак от отсрещната къща обаче разказва, че вече е напълнил три камиона с боклуци. "Имахме глинена печка, която рухна. Коминът също падна." Семейство Силак купили къщата, която е на над 50 години, през 2019-а. В продължение на две години я ремонтирали и обзавели с нови мебели и уреди. При взрива на язовира "Нова Каховка" на шести юни те успели да избягат от прииждащите водни маси само с документите и с кучето си. В момента живеят в жилище в Херсон, чиито собственици са заминали временно за Одеса. "Не знам къде ще отидем, когато се върнат", казва съпругата на Анатолий Ирина.

Тя от един месец обикаля различни административни инстанции - тъй като засегнатите трябва сами да се погрижат за помощта от държавата и от международните организации, както и за бъдещите обезщетения за възстановяването. До 12-и юли в съответните служби са подадени 3157 молби за подкрепа от местните жители. Една трета от тях са получили по 5000 гривни, т.е. 120 евро.

Доброволците помагат колкото могат

В първите дни от наводнението пристигналите доброволци от Киевската евангелистка църква спасявали хората с лодки, а сега изпомпват водата от къщите. "Помагаме на хората и се молим за тях. Даваме им малко надежда, тъй като мнозина са я изгубили изцяло", казва свещеникът Константин Кукса. "Господ да ни благослови”, казва Константин, когато включва помпата, която изксмуква мръсната вода и кал от една от къщите.

Роман също е доброволец. Той е облечен с бял защитен костюм и помога на един от местните жители в отводняването на дома му. Роман пръска оголените стени с химикали срещу мухъл. "Стените ще изсъхнат, след което трябва да бъдат измазани, а оттам нататък хората могат да си дооправят всичко сами", казва той за успокоение. Но не всичко е толкова просто...

Три четвърти от къщите са напълно неизползваеми

По данни на украинските местни власти на десния бряг на Днепър в региона Херсон вече няма наводнени къщи. Но що се отнася до левия бряг , за него има само сведения от местните руски окупационни власти - те твърдят, че около 6400 къщи все още са под вода.

Ежедневният артилерийски обстрел през реката не позволява да се добие пълна представа за последствията от взрива на язовира "Нова Каховка". Експерти от Киевската икономически колеж смятат - на базата на сателитни снимки, че 11 000 къщи на двата бряга на реката са изцяло наводнени, 6500 - частично. Над 33 500 къщи се смятат за "вероятно наводнени", тъй като се намират в засегнатия от придошлите води район.

Професорът по архитектура от Политехническия инстут в Лвов, Леонид Вознюк, който е член на една от комисиите, проучващи щетите, обяснява пред ДВ, че водата се е задържала твърде дълго, което вероятно ще се окаже фатално за старите сгради от средата на миналия век.

"Много от стените са издигнати от дървен материал и глина, като на места глината е изцяло отмита от водата. Освен това основите бяха пълни с вода и ние още не знаем какво се е случило с почвата. Три четвърти от къщите, които огледахме днес, няма да могат да бъдат спасени", казва Вознюк.

Все пак има и усмивки

Човек би си помислил, че хората в този град нямат причина да се усмихват. Стотици местни все още не са се завърнали по домовете си, а десетки изобщо не знаят кога ще могат да се настанят отново в къщите си. Но въпреки жегата, неяснотата и артилерийския обстрел все пак из Херсон понякога се чува и смях.

"Впечатлен съм от дружелюбието и от позитивната нагласа на хората", казва Вознюк и допълва: "Това тук в Украйна е нещо уникално - затова вярвам, че сме силни".

Автор: Игор Бурдиха


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 руски окръг

    4 3 Отговор
    още не е освободен напълно, бъдещето идва
  • 2 Да питам Фитки

    14 2 Отговор
    А българите в наводнените райони как се борят с последиците? Или те не са важни.

    Коментиран от #4, #10

  • 3 Смях в залата

    7 4 Отговор
    Руският цар “царствено” се отказа да се излага на опасност от арест в ЮАР
  • 4 стоян георгиев

    4 7 Отговор

    До коментар #2 от "Да питам Фитки":

    Ква е връзката?тук са международните новини!голям проблем за вас е че украйна се възстановява ли?или по програма трябва да пишете спам по всяка добра за украинците новина?
  • 5 АМЕРИКАНСКИ НАЕМНИК

    10 6 Отговор
    САМО НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ЗАЩО УКРИТЕ БУТНАХА АНТОНОВСКИЯ МОСТ И СЕГА СЕ ЧУДЯТ КАК ДА ПРЕМИНАТ ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА ДНЕПЪР НО ТАКА Е КОГАТО ТЕ КОМАНДВАТ НАТОВСКИ ГЕНЕРАЛИ

    Коментиран от #7

  • 6 Урюрвкос

    6 1 Отговор
    стил фентъзи-----пукнатините по стените започват да изчезват
  • 7 стоян георгиев

    4 8 Отговор

    До коментар #5 от "АМЕРИКАНСКИ НАЕМНИК":

    Не можеш да разбереш щото го бутнаха руснаците като бягаха през глава от херсон.та сега разбра ли?

    Коментиран от #11, #12, #13

  • 8 еалиста

    9 5 Отговор
    Щом видиш украинският жълтосин парцал и Дойче зеле не си губете времето да четете лъжите им! Истината е ,че украинските фашисти подпомагани от краварите и еврогейските фашисти удариха моста и потопиха хиляди хора и земя! Нагли, крият всичко в това число и взривяването на Северен поток-2 ! Руснаците трябва да се усетят и да не позволяват да пристига оръжие в Одеса, в това число и "нашите" те не са наши на народа те са на предателите ,боеприпаси и бронетранспортьори! Предлагат хората тези машини да бъдат придвижени от депутатите от коалицията на войната и да останат да воюват заедно с баш фашиста Тагарев на страната на наркомана комик!
  • 9 Ами еленски гръмна стената

    5 2 Отговор
    Сега как се оправят Ами трудно.укротероризъм
  • 10 А бре

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Да питам Фитки":

    сисо ние, българите извън международните новини ли сме? Голям кеф изпитваш, че украйна май се възстановявала, а БГ - не? Или по програма трябва да пишеш спам по всеки въпрос зададен за доброто на бълг. народ, м.р.ш.о ? Не ми отговаряй, че.пик.
  • 11 А бр

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    сисо ние, българите извън международните новини ли сме? Голям кеф изпитваш, че украйна май се възстановявала, а БГ - не? Или по програма трябва да пишеш спам по всеки въпрос зададен за доброто на бълг. народ, м.р.ш.о ? Не ми отговаряй, че.пик.

    Коментиран от #15

  • 12 Ти не си разбрал

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    Това не е верно, бутнаха го укрите, едно от най-долните племена на света.

    Коментиран от #16

  • 13 Ооооп

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    Обърка дстите МА. Нещо не ти се връзват фактите със събитията. Измисли друго.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "А бр":

    Канадец при вас комунистите има един много интересен мозъчен дегект.за вас ако един е добре е задължително друг да е зле.деюек ако се оправя украйна в бг е зле...хаххааха
  • 16 стоян георгиев

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Ти не си разбрал":

    Бутнаха го руснаците ако моста бе само с дупките на хаймарс сега щеше по него да върви контранастъплението.моста бе взривен от отстъпващите руснаци.преди това не само прецакан.
  • 17 ХЕРСОН И ОДЕСА СА РУСКА ТЕРИТОРИЯ

    2 2 Отговор
    ТАМ СЕ ПРОВЕРЯВАТ ПАСПОРТИТЕ И КОЙТО НЯМА РУСКИ СЕ ЕКСТРАДИРА !

    Коментиран от #18

  • 18 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "ХЕРСОН И ОДЕСА СА РУСКА ТЕРИТОРИЯ":

    Верно ли?хахахаха
Новини по държави: